Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Не се замарај ич. Една година ќе направи освен кај баби и дедовци што ги гледа најмалку 2 пати секоја недела од раѓање кај друг шанса нема да отиде. Дури и ако биле на одмор и ги подзаборавил не се пушта првиот пола саат :) Се закача со други луѓе им се смее ама во раце кај нив тешка работа. Мене ми е нормално, нема сигурно цел живот асоцијално да биде, бебе е си бара сигурна зона :)

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Прифати
    Ние знаеме и по цел ден да сме сами, па мојава ако татко и ја земе рипа кај мене. Значи бетер.
    А истите коментари ги добивам

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    5.613
    секое бебе е приказна за себе, мојата е исто сама со мене или до 17h или цел ден, мм често работи и две смени, ама ич не е мамина, така да не се замарај не е до тоа, буквално секој може да ја земе во раце и било каде да ја оставам, обожава луѓе, на сите им се смее, кој и да и прозбори се топи, кој и да ја земе кај сите подава раце :?:

дури вака кога ве читам колку се врзани бебињава за вас, се прашувам дали моево ме сака и зошто не?! :rofl: секој со своите маки:drunk:

Последна измена: 6 јули 2022
    На nevermet18, Knizhevnik11, Razvigorec и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Хахаха и ја се прашувам за моите исто. Немаат некој проблем да отидат кај друг во раце, ретки ситуации се тоа кога не сакаат.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Леле иста е мојава, некогаш ми е криво и цело време му тупам на маж ми исто и е дали е со мене дали е со баба и или некој друг. :| На улица на луѓе им се смее не ги ни знае... Си мислев дали е норамлно..

Викендов бевме кај баба и, таму имаше уште една баба, блиска ни е, знам дека знае како со деца и сега веќе не ми е ни проблем да ја земе некој како на почетокот. Ама, кога влеговме внатре јас ја држев во раце и бабава некако одма тргна да ја земе, да се погушка, и не ни очекував дека ќе изреагира бебево, леле кога ја зема кога врисна ама едно плачење и почна да се подава накај мене. Така убаво ми дојде некако во моментот дека сепак може ме сака :rofl:. Инаку после се пушти и си седеше со нејзе, после си викам па било кој да ја држеше онака без најава да ја земе веројатно по тој што ја држел ќе се свртеше, а не по мајка и.|(

@LazaLaza мислам дека е сосем нормално, а мислам дека и има еден период од кај 7-8 месеци кога баш сфаќаат дека може да се разделат од мајката и таткото и им делува страшно. Коментари ќе си има за се и сешто постојано, прифати и игнорирај.

На Knizhevnik11, Anaroz1, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    И мојата беше иста. Скоро исти околности, сами сме до 17 часот после тоа доаѓа мм, плус и во странство сме. Ама сега ако не грешам тој период е баш околу црвената зона, тогаш учат за дистанца и близина и дека мама може да ги напушти ( да оди до вц де). Мојата и од татко и плачеше во него седеше само јас ако сум тука, од другите сите плачеше не сакаше ни да ја земаат, ни да ја допираат или закачкаат. Како расти и јас не периметив кога ама по социјална стана, сега е скоро 11 месеци и си седи и кај други. Со татко и проблем нема, п почнав и на работа да одам по 6 часа неделно што ми беше незамисливо.

На nevermet18, LazaLaza и Autumn Love им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Јас на пример нејќам кога некој многу ми се пика у личен простор и ми нарушува граници. Зошто да очекувам бебево (мое или било кое) да сака да го држи рандом особа? Пошто е бебе и тоа се очекува, да оди од еден на друг ко штафета?

Истите коментари и јас ги добивав тој период, имаше денови кога не сакаше ни кај татко му иако се нон стоп заедно.
    Најверојатно беше пик на сепарациска анксиозност во прашње, период кој помина и сега нема проблем оди кај сите, ама и да беше обратно немаше ама ич да ме секира, јер тргнувам од мене.

На nevermet18, Knizhevnik11, Калатеа и 7 други им се допаѓа ова.
  8. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    9.234
    Абе знаеш скроз си во право. И јас и татко сме така дивтари по убедување :D
    Ама јас на пример и други бебиња ако видам дека не сакаат да ги земам или општо да се закачаат ги оставам. Има луѓе бреее од раце ми ја земаат без да види како реагира. Вујна ми пред некој ден буквално ми ја измкна дури да и кажам немој и мојава зајде. А прв пат ја гледа. Јас реално немам проблем со тоа ни со тоа да оди во луѓе ама коментарите ме курчат што доаѓаат од веќе тазе мајка или мајки што веќе изгледале деца па се понашаат како да не знаат ништо за деца.

На nevermet18 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Ама на некои луѓе вродено им е да мрчат без разлика на ситуација.:)
    И од најубавото нешто ќе изедат трици за да се докажат. Батали ги.

На Калатеа, Autumn Love, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Син ми е ист. Мислев ќе смени, ќе се опушти, ама не. Скоро 14м е и не се дели од раце од кај мене и татко му. Особено во нова средина и нови луѓе, му треба време да ја запознае од страна околината пред да се опушти. И ретко кликнува со други луѓе, не е баш friendly.
    На почетокот ме замислуваа такви коментари, особено од млади луѓе исто со мали деца, пријатели, ама сега ич не ми чуе. Детето ми е такво и го почитувам тоа. Се чувствува безбедно кај мене/татко му в раце и нема да му нарушам комфорт зона за на кеиф од Трајанка и Петко. Како ќе биде за во градинка или општо понатаму, ќе биде. Тие се поадаптабилни од нас. Ама тоа не значи фрли го в оган нека се снајди.

Епа да се гушнеме. :hug:
    И @Tiny Love има искуство.
    Драма, драма... |(

Последна измена: 6 јули 2022
    На Razvigorec, Jordanovska-K, Kaja991 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    И јас сум со вас

На Tea SK и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    10.589
    @IRBBB тешка драма е од сега, не знам што ќе се прави само кога ќе потпорасне.

Најново кога ќе и здосади да се вози во количка се зафрла со главата наопачки накај предниот дел од количката, така се вози обратно извртена и пискаааа...не знаат сите на потег Карпош (facepalm)

На Speechless, sani99 и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Хаххаха значи исти сме скроз буквално, смешен ми е вака кога се врти наопаку :rofl:

На IRBBB и Tea SK им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Барем седнува в количка. Каков отпор дава синче за в количка :x
    Само ако му е време за дремка, прифаќа да се вози. Ама штом се разбуди, пробува да откопча каиши и да го тргни оној делот пред него (поим немам како се вика) и пошто нормално не можи, следен чекор е пробување да се качи на седиште за да излези и крајно е врескање и пиштење како сирена. :drunk:

А по дома ако не му е нешто по мерак, седнува на земја, се витка, ја копа главата во подот како ној и плачи драматично со солзи. Ако за скоро попуштам, се сменува во дел од стотинката ко ништо да не било. Ако помине време, после се лути и ме игнорира и ако му давам нешто, па дури и нешто шо најмногу го сака, ми го турка. :D

На Mom's_life, Dancewere и Tea SK им се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    10.589
    Фино....да знам што ме чека за некој месец (fingers)

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Луѓе без осет.
    Ај нив нека ги земе во раце некој што прв пат го гледаат |(.

Јас, ако некој побара да го земе во раце, прво си го прашувам бебето - “сакаш да одиш кај тој и тој?”.
    Доколку не се пика назад во мене и не негодува океј, ако почне да кенка откако ќе го земат си го враќам назад и ич не ме интересира дали се работи за баба, дедо, тетка, вујна или рандом пријатели.
    Тоа што не знае да збори и не може да избега, не треба да значи дека може да го гњави кој стигне, а тој да е должен да се смешка.
    Си има и тој свои преференции и жути минути :D и достоен е за почит како и секоја друга личност.

На le.dentiste, dipsidipsidipsi, Mom's_life и 8 други им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.396
    Допаѓања:
    31.806
    Не се должи на тоа што е само со тебе. Таква ти е беба. Ние живееме сами, може со денови да не се видиме со никој друг човек освен ние тројца па бебава кога ќе види друг некој да може ќе скокне одма само нас да не не гледа веќе :D

И ич да не се замараш што како ќе кажеле. Кажи може сите имаат мајки ама како мене има само моето бебе и готово 8)

На Pacient srna, LazaLaza, Autumn Love и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Сосема се согласувам. Една другарка за бацувањето и гњавењето на бебињата со сила за да се запознаеле демек, ѝм вика "ај ако не и цицка дајте му за да се здушите побрзо" :wasntme: и нормално одма штама и никој не се напиња да го земе детето у раце :D

На Tea SK, Dancewere, Mucika и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159

Сериозна ли си со муабетов?
    Сама сум со бебево по цел ден маж ми се прибира во 20,21ч.
    Кога некој доаѓа уште од врата им викам пред да покушаат да ја земат : не оди кај непознати !
    Исто ако одиме некаде или по улица уште не сум им рекла здраво прво тоа им викам не ја чепкај.
    Мене не ми коментираат зошто вака зошто така, а и да ми рече некој ко демек на шала како сум ја разгалила или сум ја научила...им одговарам такви сме ние разгалени. Или недомаќинка мајкава е, одма заќутуваат.
    А да ти кажам право и ич не им се замарам се на мајтап им го вртам муабетот кога пробуваат да ме "советуваат" нешто па знам да им речам : "така ли треба?" Или "ај кажи ми ти како треба" мммм како требало ... И се смеам па се смеат и они кисело сваќаат дека не ме занима.

На Tea SK, LazaLaza, Jordanovska-K и 4 други им се допаѓа ова.
  20. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Моево бебе кај никој нејќе у раце, ни кај мене ни мм. Одма прета кенка, си сака слобода. И кој и да има мерак да го држи одма кажувам дека нејќе. Нека си седи у количка слободно збори му, занимавај го, ќе ти се смее ама нејќе гњавење и јбг тоа е тоа. Почитувај му ги границите. Мајка ми на пример ме напиња зошто не подавал раце кога ќе му подала она, требало да го учам. Или како ќе станува, треба кога ќе го кренам да дава знаци дека сака да оди и цитирам "вие на 10м сте прооделе, ете затоа ви каснат бебињата, ни дубак нејќете ни го форсирате да се исправа". Дафак, 9 месеци ќе пуни за 1 недела, секое бебе е различно.

На Knizhevnik11, LazaLaza, Jordanovska-K и 5 други им се допаѓа ова.