Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.163
    Ние денес ја поставуваме огρадицата,синκо веќе не се остава сам. И јас не фоρсиρам дубаκ(можеби затоа што е миρен и се снаоѓам) многу малκу го оставам,има и денови κога воопшто не го употρебуваме.Од денес,ќе бκдеме малκу позафатени,од соба в соба па се надевам ќе ни се најде огρадицата.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Дубакот е благодет за мајките кои имаат ,,лошковци,, дома и искрено ми е најискористенана бебешка опрема која ја имам. Пред да ја ставам мојата бебушка во дубак јас 24/7 бев врзана за моето дете, буквално у wc не можев да отидам. Сериозно, цело време морав да и пејам додека таа лежи, или да ја држам во раце и да ѕиркаме низ прозор, во спротивно беше незадоволно и кемкава. Дома ми беше лудница, јас гледав бебе и искрено само за тоа имав сили и време.
    Откако го земавме дубакот ми се ослободија рацете и конечно можев да подзачистам нешто низ дома и да одморам некоја минута. Но не е препорачливо да се остава малото долго време во дубак, мојата и не сакаше повеќе од 20-30минути. Ја оставав 4 пати во текот на денот по 20-30 минути.
    Сега пак речиси и не го користиме, 1 до 2 пати дневно. Повеќе од времето го минува во монтажното креветче.Во фаза на преодување сме па интересно и е да се движи држејки се за креветчето, а внатре има и еден куп играчки па некако се занимава.
    Од наше искуство и дубакот и оградиците се практични и се искористуваат... всушност тоа ни е единствената опрема која ја искористивме, се друго фајќа прашина во подрум.

На marchi-cool, chocolade, TIGARCE86 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    А од која возраст смее да се користи дубак? Ова моево многу сака да фаќа и да истражува, не му се многу интересни играчките, претпоставувам дубакот може да заврши работа :) Денес сам ми стана од релаксатор, оно одаман се подигнува, а денес стана цел и ми дојде во скут. Не можам ни да го врзам таму, ќе се преврти, единствено седи во столчето за хранење некое време, малку во baby-gym, и на ќебиња доле сака да се превртува. Осеќам дека му треба нешто ново, и јас мислев за дубак, ама не знам од кога смее да се стави во него :|

4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    1.452
    jas prv pat go staviv vo dubak koga polni 8 meseci. i toa po preporaka na ortopedot taka me sovetuvase ne treba porano mu steti na kolkovite na bebeto.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Majki vo Zegin se dojdeni okolu 10 vida na100% organski proizvedeno mleko od bademi, orizovo mleko, kokosovo, od lesnik, cokoladno.....
    Ne pisuva deka e za bebinja no prodavackata rece deka gi zemale.
    Mislam 180 den deka bea .
    Se dvoumam dali da zemam ili ne? Vie od kolku mes. im davate na malite?

На TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Licno dubakot ne go iskoristivme mnogu samo malku go koristese i po malku vreme go sednuvav. B rzo mi se pusti so odenje veke na godinka taka da go forsirav za odenje. Pred se od moe iskusrvo ako mozete da go pozajmite ne se isplati da se kupuva.

На irenadaniel, PUPICA и green.eyes им се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Некаде имам прочитано дека од 9-10 месеци може, но јас мислам поевтино е човек да си ги направи дома, барем за оризовото. Ќе земам рецепт и за бадемово, во план ми е да пробам да го направам.

8. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163

Jas ne bi davala nikakvo alternativno mleko. Samo Ako deteto ne e tolerantno na laktoza mozes da davas I toa samo posle godinkata. Do edna godina deteto treba da bide samo na majcino mleko ili formula.
    Vo alternativnite mleka gi nema proteinite I vitaminite sto gi sodrzi obicnoto mleko. Tie se napraveni za luge koi ne toleriraat laktoza ili za veganite I morat da go zamenat obicnoto mleko so rastitelno.

Ovie mleka nemaat dobra nutritivna vrednost. Na primer orizovoto mleko e napraveno so procesiranje I melenje na orizot kade sto jaglehidratite se pretvoraat vo sekeri I se dobiva prirodno zasladen vkus. Zosto bi mu dala vakvo nesto na bebe? Nema nikakva hranliva vrednost:nod:
    Isto taka Ako veke odlucite da kupuvate vakvi mleka vnimavajte na sostavot. Mnogu od niv, pa I organskite sodrzat sostojka Carrageenan, koj e kancerogen.
    Imam kupuvano I orizovo I bademovo mleko koi ne ja sodrzat ovaa sostojka no go koristev za mene za vo kafe ili so zitarici. Na tetrapakot pisuva za deca pod 5 God da se konsultiras so pedijatar.

image.jpg

На danichap, Nova и iki26 им се допаѓа ова.
  9. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Armani pojasno i podobro objasnuvanje ne sum procitala.
    Definitivno zasega nema da dadam nitu edno ovie. Falaaa

На PUPICA и ArmaniCode им се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ние имаме неполни 6ипол и ортопедот ми дозволи да ја ставам во дубак, да скока на мрежичката да си ги јакне мускулите. На прти рече да стои не на цела пета. Дозволи и џампер да користиме.

На irenna и green.eyes им се допаѓа ова.
  11. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Dubak nemame koristeno, no dzamperot e spas od boga:D moeto tolku sakase da skoka sto celo vreme mi bese vo race, a na nozete bev cela so modrinki od negovoto skokanje:rofl: koga mu kupiv dzamper se preporodiv:lol:

На chocolade, TIGARCE86 и green.eyes им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Требаше денес да примаме вакцина за хепатит но од нокеска пак хрчи мн и нема да ја носам.Ја одложуваме ненамерно веке месец и пол.Мм се шали дека и покана за суд ке ни пратат кај и да е :)

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

мене ми пратија и за двете ама додека им течат носовите колку и да е добра крвната слика, нема шанси да ги носам.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    А од што може едниот образ да и е топол и црвен а другиот не ?

15. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Moe mislenje se dodeka ne napravat edna god nema ni red ni redosled sinmi ima tri god do dve i pol go doev ni spienje ni jadenje se znaeshe ama posle prvata god osetiv olesnuvanje vo pogled na pomalku placenje povejke spienje prvi zapcinja niknati i red drugi raboti i fakt e deka rastat so brzina na svetlinata i treba da uzivame vo sekoj moment kolku i da ni izgleda tezok pozz do site mami

На PUPICA, slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  16. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Вади забчиња? Как мојата така беше со горните двојки.

Од ноќеска и она фрчи и има шлајм. :( Времево рај за настинки.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Нема уште заби .А и се смири и црвенилото.

Од настинки аман веке.Што имунитет имаат децава незнам

18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    38.163
    Вρемево влијае на нас возρсниве, а што да се κаже за бебињава. Од 25с паѓа на 5,темпеρатуρни ваρијации огρомни,затоа на децава лесно им паѓа имунитетот,не можат да се пρилагодат. Еве κога κонечно малκу се затопли,повтоρно најавуваат дожд и нисκи темпеρатуρи.
    Ние вчеρа бевме на ρедовна κонтρола,и се зачудив,κога и κажав на доκтоρκата деκа бебе не пие вода и соκ,ρече ооо ова бебе тρеба 3пати по 200мл да пие соκ. Јас запρепастена,и κажувам и се доиме и јадеме,паκ виκа помалκу доење тρеба да се навиκнува на хρана. На излегување се шегувавме со мм,па тоа ти е ми вели,κој те теρаше да го носиш(моја беше иницијативата) аκо пρодолжевме да κажуваме ќе ни ρечеше и ѓевρече да му дадеме :) :) :)

На leona83, artemidis и green.eyes им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    И мојава слабо пие вода ,околу 60 мл и толку.Сок воопшто несака.На почетокот од дохрана внесуваше мн повеке течности ,сега веке не.Но сеуште цица колку што сака.

На leona83, LaDyDoLl и zuto им се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Баш сакав да прашам за соковите, гледам за тоа сте почнале муабет :)

Кога почнавте да давате сокови? Малиот мој пие само вода, искрено не знам колку точно, му давам после секој оброк (освен тој навечер) и пие по 4-5 голтки. Нешто повеќе од пола чаша со клунче дневно да речеме :) Јас не планирам да му давам сокови уште некој период, ми обесуваат бабите дека требало сок да пие :| (нормално, на домашни мислат, не купечки). Кога е најдобро, и пред се потребно да се дава сокови?