Дали и вашите малечки околу 9-10-12м стагнираат или намалуваат на килажа? На 7мес беше 10кг, сега на 10 мес уште ја држи истата килажа. Претпоставувам дека е поради тоа што е повеќе активен, лази, се движи. Ама сепак сакам да слушнам и ваши искуства.
Да исто е и кај нас, 200 гр месецот дали е +. Ама вака поке ми тежи в раце кога ја држам а на вага е др. Јануари беше 10. 900 сега последно 11.800
Што прават вашите бебиња на 10 месеци. Зборчиња, чао, дзе. Дали покаживаат со прст кон работи што ги сакаат. Сеуште немаме комуникација. Малце сум загрижена.
Од зборчиња, почна да кажува мау за мачето, баба, мама, ам ам и слично, ама битно му се разбира што сака да каже. Покажува со раче, сам си зема што сака. Си зема работи, вади од фиоки, става, дури и мене ми подава според некоја логика (вчера проба да ми обуе патики). Се разбираме некако. Како немате комуникација?
Ic ne mi teknuva dali maftase togas za cao ama dze sigurno praevne...ne kazuvase ama ako i frlam pelena vrz glava i recam dze ja trga se smee i ja vraka i ceka pak da i kazam. Komunikacija na taa vozrast e so race i poveke bese a a a nego neso sto lici bas na zbor ama ko sto ti rekle i pogore se razbiravme...bebe bese ko soobrakaec
Како немате комуникација? За некој ден 11 мес ќе прави ќерка ми вика мама, тата, баба, ајде, дете, мафта чао, покажува каде е носето, со татко ми имаат игра кога ќе и рече не ме плаши, му се дере демек го плаши, не не вика за нешто што јас сум и викала да не фаќа игра тапшин тапшин, игра две рачиња 10 прсти, игра ѕе со чаршаф, "бега" демек кога ќе и викаш сега ќе те фатам, фрла топчиња, ми подава работи...и сл.
Мојата е 11 месеци точно. Кажува чао, ама не секогаш (само таа кога ќе си сака) На музика плеска со рачињата и игра. На музички играчки кога и покажам на кое копче треба да стисне да си пушти музика, стиснува и потоа игра на музиката. Покажува носе, пример стојам пред неа и и покажувам со прстот накај мојот нос и кажувам “ова е носе тит тит” таа го подава прстето и ми го допира носот и се обидува да каже тит тит. Кога некој и кажува браво плеска со рачињата. Кога ја нишам главата лево десно, таа ме имитира па и таа врти лево, десно со главчето. Кога нешто не и одговара вика не не не не не. Кога и се јаде или гледа некој да јаде њам њам. Кога е тешко, и кога и требам вика мама. Ама има моменти кога не ме шиша, обично кога е изморена или и се спие.
Леле од сѐ ова само не знае да прави тапшин тапшин. Уопште не е заинтересиран иако по сто пати на ден сите му покажуваат, а гледам сите деца на таа возраст знаат. И носето не си го знае, ама нема врска тоа, не сме го вежбале многу.
Majkicki mi treba vase mislenje i iskustva, na misla sum da zemam eden jumper kolku da ja stavam nekolku pati vo denot na 10 minuti kolku da zavrsam rabota a da ne mi se povredi sama vo krevetce ili na zemja...dubak definitivno ne bidejki se iznacitav mnooogu i sfativ deka so dubak turkaat stranicno so kolkcinjata i toa ne e dobro no shto mislite za jumper? Ke pogresam ili ke se spasam bez da i nashtetam?
Ние некна го носевме на ортопед и ни рече дубак никако, а џампер може откако ќе почне да сака да гази со нозете, и сега сакам и јас да купеме.
Мајка не си го споредувај детето со други деца, секое со својот развој. Ќе почне сѐ да прави кога ќе е спремно. Дали остварува контакт со очи и реагира на име? Инаку ова што го наброја се вештини од седми скок, така да не касните со ништо. Мене ми кажаа дека џампер може откако ќе се исправи само. Јас не зедов.
А не сака да седи на земја? Мојата животот го проаѓа на под. Тргаш се околу неа и си тераш работа, ја наоѓам на сред соба чат пат ама за 5-10 минути додека ме нема од соба ништо нема да и биде