Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Vo gradinka im davaat mleko jogurt, ad nema da mozes da odneses.
    Vi cicaat imaat nekoj skok togas baska zabi...ke projde

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    2.860
    Истооо на секој 2 часа станува, а со три оброци сме. Пелената пука од сабајле преполна. И тоа цица здраво трга со сета сила и долго време цица. Јаде убаво цица и денски оброците се јаде до последно залаче. Значи не се гладни.

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Тешко дека АД ќе ти прифати сега.
    Во градинка им даваат млечни производи, јогурт, кравјо млеко, АД нема да можеш да носиш.

4. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Знам дека сите бебиња се различни и не треба да споредувам ама почнувам да се нервирам ептен зошто ми се набива грижа на совест и не знам дали праам нешто погрешно.
    Муабетот излага од мајка ми, ме напнува неколку пати со изјави како следниве: "ете не подава раце детето, нема абер за исправање, до сега требаше да го научиш" или "досадно му е веќе на детето, треба да лази да оди, земи му дубак, ете затоа касно ви проодуваат децата, си ги праите дебили" или "на што личи ова по цел ден само да се превртува, треба да бара да оди веќе" и тн.
    До тој степен ме вади од такт што одма прекинувам комуникација ама пак успева да ме дирне. Бебе е 9 месеци, по цел ден си е на под, сам си игра, обожава да се превртува и рола натака навака, има обиди за лазење (само газот го крева и смешен ми е) ама не дава знаци дека сака да се исправа или да стои а камоли за одење. Дали праам нешто ппгрешно јас, треба да го учам и покажувам? Според мене е најдобро сам да осознава и учи се во свое време. Можда треба да го спуштам душекот на долното ниво за да се фаќа за оградата и да се исправа? Или да купам оградица таква игрална па на тоа да се учи.
    Само се нервирам за глупости иако свесно знам дека нема никаков проблем.

На Mihaela123456, LazaLaza, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    5.609
    да, ја се тешам со заби, вчера баш видовме дека избил доле еден кец, а и другиот е готов

кога сме на темата од прилика за колку време се познава запче од кога ќе пробие?

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.110
    Какви коментари(facepalm)

Еве јас ќе ти кажам за моите. За ништо не сум ги форсирала.Малата на година почна да лази , пред тоа ползеше. Ја ставав во дубак и тој никако не придонесе да почне да оди самостојно. Прооди на година и 5 месеци. Сега растур прави, секаде се качува и оде. Не си игра сама на подот. Големата малку порано прооди, исто ја ставав во дубак, порано и почна да лази. Сакаше на подот да си игра со играчки и не беше бељаџика како сестра ѝ.
    Добро правиш ти, остави го на подот нека си игра. Можеш и душекот да го ставиш подоле за да пробува да се исправа. Намести му играчки подалеку за да пробува да лазе кон нив. Се во свое време.

На marta993, unearthlysarah, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    И мене тоа ме интересира. На малиот оваа недела двата доле му избија, за колку време израснуваат? Гребат и се познаваат.

На zverkica и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Како прво, малку треба да си ја чукне главата и да се засрами. Секое дете по свое темпо се развива и тоа не е воопшто битно. Дали почнало да лази на 7 мес или па некои деца воопшто не ни лазат, не е важно. Далк почнало да оди пред годинка или на година и пол, исто така не е важно, сѐ додека детето е здраво.
    Ќе ти го кажам моето досегашно искуство. Еве денес на 10++ син ми прооди. Имаше можеби еден месец обиди, се пушташе, чекор, два, три, па неколку дена воопшто не се пушташе, и сѐ така. Денес се пушти и веќе цел ден е на нозе. Јас вака практикував. Уште од доста мал, покрај тоа што го оставав на земка да лежи, го кревав и во позиција за стоење. Прво беше доста климав, ама со текот на времето се уцврсти. После почна сам да си стои, покрај масичка, кревет, итн. После почна да се движи држејќи се за мебелот и еве сега без никаква помош. Не знам дали исправањето од моја страна имаше некакво влијание, за тоа не можам да ти гарантирам. Пробај ставај го да стои така покрај кревет, па ќе видиш реакции.

На unearthlysarah, Tea SK, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Леле коментарите :x

Син ми почна да лази на 7 и пол месеци, а да се исправа точно на годината. 14м има, уште не оди самостојно.
    Сензорниот развој и фината моторика се супер за негова возраст, ама грубата моторика кај него се развива побавно. И сосема е во ред да има 'силна' и помалку силна или 'слаба' страна.
    Можеби би бил потенцијален проблем ако до 18м бебето не почне да се исправа или да има први чекори, ама на 9 никако.
    Не си ставај тежини на душата, од едното уво нека влегува од другото нека ти излегува. Ако не дај Боже има некој проблем, мајчинскиот инстинкт ќе ти каже, не некој од страна.

На marta993, unearthlysarah, nevermet18 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Znaci ne se smaraj....moeto na 9 ineso meseci vo 2-3 dena razmak i se pusti da lazi i pocna da se isprava vo krevetceto i da pravi cekori drzejki se...i ja se nervirav mislev prvo ke naprai edna rabota pa mesec dva pa drugoto ama ne e taka

Da se dopolnam mene na glava mi se kacija zaso ne odela na godinata trebalo da ja patkame da ja ucime im rekov ostajte ja sama treba da nauci i komentiraa ama me poslusaa ne ja patkaa. Deteto si se pusti samo posle 1.5-2 mes od rodendenot i sreka sto ja ostaiv super e stabilna i znae da paga

Au ic ne pamtam kako bese ke pocne da grebe i za 2-3 nedeli valjda ke se glea ubavo ama niv gi boli dur probie posle ne

На IRBBB, Anaroz1 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Околу месец дена мислам за скроз да излезат

На Anaroz1 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Дилемата ми е повеќе во однос на имунитет пошто сега педијатрите препорачуваат барем првите 2-3 години ако има кој да го чува да не се меша во колектив.
    А далеку од тоа дека баба т.е. жена не може да исчува дете..
    А да не збориме дека е хаос со запишување во градинка.

На tina2018 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  13. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.705
    Јас ќе се надоврзам во врска со имунитетот,ние сме 14 месеци чекаме за да ја примат во градинка па до сега еднаш настина,а сега до пред неколку дена примаше антибиотик за гнојна ангина која што немаме појма како ја добила,така да некои работи мора да се поминат и ако седи дома нема да стекне имунитет некои работи мора да ги поминат дали сега дали покасно.

Последна измена: 15 јули 2022
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majki do kolku meseci go koristevte toa masiceto za presoblekuvanje? Nekako visoko e so 2 polici i fioka a bebe se poveke bega, saka da se prevrti i edvaj i menuvam pelena. Toa e samo za koga e epten malo ili nekoj uste si go koristi i na pogolemko bebe

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    5.609
    јас многу трагично го доживував, цело време си мислев ќе ја пуштам ќе се разболува, сега како се ближи времето сум дури малце олабавена, си се помирив тоа е дел од животот, искрено не можам да сфатам шо би правела со свекрва ми цел ден, живееме во околина на Скопје, тука нема ни парк ни ништо нема ни кај да ја изнесе, а да не зборам колку се захтевни стварно не знам шо би и правела баба и цел ден да занимава толки мало дете, ама секој си одлучува за своето

На tina2018, Tea SK, Bubamaricka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    2.860
    Мајка синко на 9 месеци ќе тргне градинка. Исто прво барав жена за чување, баба систем не може не живееме во исто место и некој до мене да живее година дена да немам приватност 5 минути не сакам, со истите дилеми како тебе. Многу трагично го поминав моментот дека ќе оди градинка, ама како поминува време се повеќе сум убедена дека е подобра опција градинка. Деца сакаат деца, ќе е цел ден со деца на негова возраст ќе учи паралелно со нив. Дома со жена сам од кого ќе гледа од кого ќе учи со кого ќе си игра. Жена може и да не се погоди да го остави пред телевизор или во дубак цел ден ни да му зборува ни ништо. Кај нас па нема рампа кај скалите не може ни да го прошета. Може и ќе се погоди жената тоа е малтене лотарија. Во градинка со останатите дечиња се заедно ќе прават, а за разболувањето тоа е неминовна појава дали сега или кога ќе тргне подоцна градинка или во школо секако ќе е случи. Ти си знаеш најдобро само знај дека сите сме до истите дилеми и стравови.

На tina2018, marijamarkoska, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    форумче, моево и малата твоја се исти...со разлика што моево почна да лази на 7 месеци и да се исправа, седна дури на 9, а прооди дури на 16 месеци...сега се пентери секаде каде ќе стигне, дури на маса се качува, па под играње, пффф што е тоа (facepalm)...прав бељаџија е, ни гости да пречекаш, ни нешто да извадиш на маса, ни кафе да пиеш, се демолира, зема со раце и што ке најде на маса како хеликоптер турка долу, а беше премирно бебе :drunk: кафе пијам со стоење зошто бара да ми чепка по чашата :rofl:

На tina2018, IRBBB и forumce им се допаѓа ова.
  18. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Мене цел стан ми е со плочки и имам само една подлога на под ставено. Беба ми е од раѓање на под цело време па еве ја жива здрава не повредена. Еднаш малце го чукна главчето кога беше помала и кога не седеше уште стабилно ама од тогаш научи дека ако паѓа наназад треба да ја држи главата исправено и од тогаш така прави. Сакам да кажам не се секирај што ти е плочки, и да се чукне малце еднаш не е страшно. Ќе научи како треба и ќе си знае.:)
    WOW коментариве. :o Немој мајка ич да се замараш. Го правиш најдоброто за твоето дете. Сите деца си се различни и различно се развиваат. Исто како што возрасните не сме сите исти. Нема дете што не проодело, прозборело итн. Ти му пружаш се што му треба а оно штом ќе си биде спремно само ќе си почне. Не е ова натпревар па кое прво ќе прооди.

На tina2018, unearthlysarah, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.110
    Леле скроз исто. Мојата секаде во кујна отвара и ваде чинии и тенџериња. Вчера ставав садови во машината и она дигнала нога да се каче врз вратата(facepalm). На потпирачо на кревето се качува, на комодата. Во хранилка нема шанси да јаде како што треба Многу е бесна. Гледа во мене и праве беља. Една минута не застанува. Со играчки да си игра или цртани да гледа до 5мин највише може.
    Од транспортеро има излезено сама и тоа закопчана. И ден денес се чудам како
    IMG_20220715_094317.jpg

На tina2018, TanyaClover, doubleinfinity и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka i jas taka mislam ama muz mi mene epten me raspametuva so gluposti, dali saka atrav da mi nabie da vnimavam epten deka sami sme ili ete isplasen si e i toj ama mi bika ako padne ke ja pukne glavata na plockite shto se vika uste fontanelata i e otvorena mora da vnimavame taa e cela raskavicki nema cvrsti koski i jas tolku mi trebase...