Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

marta993, S.o.F.i, IRBBB and 2 others like this.
  2. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Фала ви на сите за советите :hug::l:

3. forumce

forumce Форумски идол

Вчера си го стисна прстот на вратата и после некој саат пак оди и го става прстот, ја прашувам сакаш ли пак да си го стиснеш прстето, ми вика да :D:D. Кога ја прашам кој е лош,кажува си го името:lol:

4. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Воедно сметам и дека не е хумано да се бара од некој секој ден 8часа да има обврска чување дете. Имам во комшии дете исчувано од баби,родителите цело време на работа. Бабиве сами си се организираа и менуваа со детето. Има полни
    И да може и да е најдобра не и е тоа работа. Не е хумано да им наметнуваме таква обврска секој ден 8часа кога имаме друга алтернатива. Според мене баба не е институција за чување деца.
    Во комшии имам 8годишно дете не знае уште да зборува,секој збор му е погрешен. Цел живот го чуваат баби. Ама за тоа знае да го смете дворот,да си раскрене откако ќе јаде,да си го измие тањирчето...тоа што им било приоритет да го научат бабите.

nevermet18 and Knizhevnik11 like this.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Ова според тебе не е добро?

На таа возраст има деца што не знаат да се избришат после мочање, не знаат сами да јадат, да се облечат. Тоа воопшто не е во ред

IRBBB likes this.
  6. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Секако дека е добро. Баш укажува на тоа дека детето е интелегентно и може да научи. Ако научило да мете двор сигурно може да научи да зборува,ама оставено цел ден само пред телевизор сигурно нема да научи да зборува. И децата се сурови, секој ден плаче оти му се смеат на тоа како зборува, за разлика од тоа ниедно нема да му се смее ако не знае да мете.

nevermet18 likes this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

А родителите кај се?

8. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Работат,ама не е ни битно кај се. Дилемата е што да се избере помеѓу баба и градинка кога родителите не се во можност да се со децата. Верувам дека моментот кога мајката треба да се оддели или да го "остави" детето е тежок за сите ама еден ден мора да го направиме тоа. Секоја мајка го сака најдоброто нормално за своете дете само поради страв од вируси за мене не е доволна причина да не се избере градинка.
    А бабите секако ќе бидат тука да го видат и да си поиграат со него ама по цел ден и секој ден,не би. Тоа е мој став,секоја си знае најдобро.

nevermet18 and Anaroz1 like this.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Како не е битно кај се родителите? Не може тоа дете цел ден да биде со бабите. Ако детето не зборува убаво за тоа не се криви бабите, туку родителите што дозволиле да дојде до тој степен. Не може и двајцата да бидат цел ден на работа и да не одвојат време да му посветат на своето дете. Во овој случај не наоѓам кривица во бабите, ете се снаоѓаат и чуваат. Некои родители не сакаат детето да го пуштат толку мало во градинка и го чува бабата. Во ред е ако имаат доверба во неа. Ама она не може и не смее да го замени местото на родителите и цел ден да биде со детето, а нив мува да не ги лази, поготово ако детето заостанува во развојот

IRBBB likes this.
  10. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Никој не рече дека се криви бабите. Излеговме мн надвор од темата.

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

и кај нас денеска гледам дека и другото пробило, ја веќе нарачав колачиња :D ќе стигнат до крај на месец ваљда до тогаш поише ќе се познаваат :D

Knizhevnik11 likes this.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Секакви примери има мама.
    Изгледа таа баба сакала да си гледа серии па го квакнала дете пред тв или телефон.

Секако немам намера да наметнувам обврска на некого.
    Сама жената ни се понуди бидејќи е без обврски (а башка што знае милион песнички што и ги пее а ја прв пат ги слушам)
    Има баби и баби. .
    А ако не ми го примат детето вградинка тоа е, немам избор.

Чисто сакав од искуство да слушнам за разболувањата и од која возраст ги пуштате вградинка, значи од искуство.
    А секако дека градинката е најдобра за децата.
    Сепак фала ти за мислењето.

Razvigorec and nevermet18 like this.
  13. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Керката од 09 месеци до 2 и пол години ја вардеа бабите ( свекрвата и мајками) кога извадивме памперс сметав дека е време за поголема социјализација и ја пуштивме во градинка. Од бабите сум мн задоволна во однос на огромното внимание кое и го посветуваа, ја учеа еден куп песнички, и читаа сликовници, и цртаа па таа боеше, свекрвата има пријателки со внучиња па ја дружеше со дечиња на нејзина возраст. Сега оди веќе една година во градинка, мн не ја засака градинката меѓутоа колку толки се адаптира. Можеби на помала возраст полесно ја прифаќаат градинката. Според мене идеално би било додека убаво не прооди да се чива со баби а потоа во градинка. Така планирам да направам сега со синчето. Поздрав ( чувањето со баби не секогаш значи цел ден со цртани оред тв, се зависи од бабата)

LadyD, nevermet18 and mommy's love like this.
  14. medlove

medlove Истакнат член

Neka ni se zivi i zdravi na site ,nekogas (more pocesto) ne se ni trpat kakvi monstrumcinja se ,ama pak na krajot na denot, najsrekni sme i najispolneti sme so niv i radi niv.I nas ne trpel nekoj!
    Pozitivno da gledame na nestata,i gradinki i babi i dadilki se e okej,kogo na kako mu odgovara i kako mu servira zivotot,vaka ili taka na site ke ni porasnat. Najveke sto mrazam e da mu se pravam pametna na nekoj i pritoa da osuduvam!
    Pred se Bog ni gi raste,na nas e maksimalno da im ja pruzime seta ljubov,seto vnimanie kolku sto mozeme,koga treba i strogi da sme (za nivno idno dobro) i da bideme eden zdrav primer za nasite decinja.
    Opusteno :inlove:

mommy's love and Knizhevnik11 like this.
  15. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се ќе биде добро мајка дај боже се да излезе по планот, не му ја мисли толку пред време. :hug:

Bubamaricka and brm_brm like this.
  16. Speechless

Speechless Популарен член

Мами занимација за 7+++ бебче?
    Веќе и самата на себе сум си досадна се вртиме во круг низ дома, на под во дневна на под во спална, на спална со играчки... И брзо му се здодадува.
    А и разбирам јас нешто не сум многу креативна да најдам начин за заигрување.. :(

Anaroz1 likes this.
  17. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мајка верувај на сите ни паѓа тешко моментот на одделување и сите сме со милион прашалници што е најдобро за нашите деца. Што и да одбереш нема да згрешиш. Секоја варијанта има свои мани и предности. Дали градинка, баба или дадилка битно е детето да не е гладно, да е преслечено, прошетано и да не пати. За другите работи во однос на развој тука сте вие родителите после работа да му се посветите. И некако читајки ги темиве имам слика дека сите си го оправдуваме сопствениот избор. Сите искуства се различни и секој треба при избор да тргне од своите можности. Не значи дека ако јас сум одбрала градинка дека тоа е најдобар избор за сите и обратно. Ако ти е страв од разболување мајка подоцна градинка ќе го запишеш ако имаш кој да го чува. И немаш потреба никому да се правдаш. :hug:

18. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Балони мама, оние со сапуница што се прават легни го бебе на под и дувај му балони да видиш што е радост.

marta993, Dancewere, IRBBB and 2 others like this.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Или :!: идеја од ќерка ми: тргни ги сите играчки, подлоги, остај го бебе само на паркет да го треска и да се смее (facepalm)

Еве ја тоа го прави пола саат. Пресреќна е што го тепа паркетот. Почнувам да се плашам по малку :wasntme:

20. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Мојава па ич не сака балончиња, многу чудно ги гледа
    За занимација кога е зорт си го пуштаме мачето. Мм не сака ич ама таа ни е во двор веќе три години. Па колку му се радува. Па го бара, па сака да го фати па и правам демек пикабу играат со мачето, она паѓаа од смеење.
    И диско правиме секој ден. Пуштам музика гласно, она на под шизи и се смее на покретите на мама.