Јас имам земено сортери далеку од тоа дека ги сортира на 7 месеци. Ваљда да ги учат, моите се и сензорни, со огледалца, тропкаат, па после година ќе ги сортира здравје, претпоставувам затоа и 12+ се водат.
Значи она што е конусон да се редат на него прстени, ќерка ми на 10 месеци почна да ги реди и до ден денес некогаш не ги погодува. Каде со тоа дека е за 6 мес бебе. На 6 мес ни седи ни има доволно моторика развиено да ги реди. Евентуално да ги лиже може, ок за тоа топ се.
мојата највеќе игра со празни кутии, влажни марамици и пластични шишиња, а деновиве и полнам и базенче преинтересно и е
Добро пак ќе се сведе муабетот на индивидуално. Мојава 7++ седи самостојно веќе две недели и баш игра најмногу со чашки за редење и обрачите. Не дека ги реди правилно фала богу ама ги тропка и ставам топчиња во нив она ги вади итн. Имаме и гумен сортер топка и на неа има повеќе топчиња со разни дизајни, спирали, боцки, цветчиња таман и тие и се супер забавно ем ги глода ем ги тркала. За економични играчки вчера ете ги откривме капачињата од кашички, мочање од радост.
Same,живи ќефови е и сама подава рачиња, ако не со мене или некој друг по мебел оди. Исто така чекори убаво и на цело стапало, ама шубе ми е од што знам дека не треба.
Може глупо прашањево, ама ја оставаш сама да седи или си до нејзе ? Пошто и мојата е стабилна ама за наназад уште не знам како да ја научам да не се отпушта да лета.
Вчера и денеска веќе не седам, седам на страна, не позади неа или до неа. Гледам дека е и похрабра кога не сум во близина. Кога сме заедно само игра ако станам гледам дека и да падне се врти на стомак и пробува нешто да направи. Малце по малце тргај се мислам и они се чувствуваат веројатно посамостојни
Не лази, уште учи гз да крене ама да речеме дека ползи. Цврсто сама седи кога ќе ја оставам со обиди веќе и последниве денови и сама да се исправи ама очигледно дека не може да се упрчи без помош.
Е ако де нека немаат. Кога ми подава раче ќерка ми сигурно нема да си свртам грб и да не и подадам назад зашто лекарот така рекол.
Da be i ja i davav i seuste davam nadvor na neramno da ne tresne. Na plaza pogoyovo e nestabilna i se plasese sama da trgne. Duri posle 10 dena se podoslobodi malce. Im propaga stapalceto im ja zeznuva statikata i ramnotezata
Бебе не може да седи стабилно и самостојно ако не лази. Ако ка ставаш ти не е тоа седење. Треба само бебето од лазење да се префрли на седење. Тоа е правилно и безбедно за развојот. Освен во хранилка и количка со подесен наклон не треба да го форсираш бебето да седи. И нема упрчување. Од лазење ке се сврти и ке седне.
А што правиме со децата што го рипаат лазењето според твоето тврдење? Да ги оставиме да лежат само? Пред некој ден го споделив ова, повели https://deca.mk/dali-bebinata-treba-da-lazat/