Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. lilyen

lilyen Истакнат член

Јас да ти кажам од моја гледна точка, најголеми проблеми си правиме самите оти самите си имаме некои замислени сценарија и како треба да се чувствуваме во однос на бебето па ако тоа не ни се исполни тогаш доаѓа до вакви непријатни чувства барем кај мене беше така а и да не зборувам за околината и кои очекувања може да постави. Јас би ти рекла само уживај од ден за ден и биди си вклучена целосно во моментите со твоето бебе оти не се враќат и многу брзо поминуваат. Се надевам дека убаво кажав што мислев за да ме разбереш. И моето бебенце е многу посакувано и очекувано и јас на почеток си се најдов во ситуација да имам некое чувство како да не правам доволно или како да не сум доволно благодарна за овој благослов. Поздрав и секое добро.

2. tina2018

tina2018 Популарен член

Денес направивме 6 мес, само да си кажам и јас дека сум преморена и затоа и не можам да уживам ко што треба. Од умор, за членката погоре, толку се внесуваме во новата улога да сме преморени секој ден. И јас треба нешто Кс да правам ама ете време немам, а бебо сака цело време со мене да е. Супер ми е, ќе пукнам од среќа, срцето ќе ми излета од радост. Ај сега отидов да спијам.

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

4. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

За TSH (тирео-стимулирачки хормон) упат ми има дадено и матичниот гинеколог, испитувањето го правев преку крвна слика. Исто ми направи и ехо на тироидната жлезда, така да можеш да се обратиш и таму. А за детално испитување на жлездата обрати се кај матичниот лекар, треба да те упати каде понатака.

sani99 likes this.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Прво ако си била во депресија и не се осеќаш целосно подобрена врати се на сеанси, психијатар, психолог, што и да ти годело. Менталното здравје во ваква ситуација е најважно. Ова е огромна промена во животот, па и хормонски дисбаланс се прави во телото, очекувано е да има секакви промени. Ама фати си го со време.
    За спиењето направи крвна слика, збори со матичен и нека ти даде дополнителни испитувања што треба. Ама па некои луѓе си се едноставно спијачи, не значи дека си немајка или дека не го сакаш детето. Како тоа ако таткото спие и не се буди кога бебево плаче не е проблем, ама мајката ако спие е најстрашно на свет.
    Си се преморила, си си дала преголеми очекувања, зошто мора се да е како на инстаграм нашминкано. Се менуваат чувства де. Еве лето е, едвај чекав пред 3 месеци да дојде летово и цело време сум сонувала колку ли ќе биде убаво и совршено со бебенце кога ќе си одиме на одмор, преморена сум и не ми се оди нигде. И да не уживаш не е крај на светот, за 3 години ако ти е мерак пак направи забава тогаш ќе уживаш и готово.

marta993, mjay.yyy, tina2018 and 4 others like this.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Не можам да најдам соодветна тема, па да прашам тука: 10++ е бебе, викендов ја носиме до Охрид, колку е океј да ја пробањам во езеро? На што да обрнам внимание околу водата и сонцето?

7. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мама јас сум Охрид водата е камен ладна извини што ќе те разочарам. Цела недела дуваше северен ветер доста е оладена, потопло беше во јуни. Е сега денес утре ќе е топло па може ќе се подстопли. Ако не во базенче на сонце да и се стопли малку водата јас така синко го капам 8месеци е.

Autumn Love and MissChievous like this.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ќерка ми од пред една недела почна многу често да се мава со рачињата по глава. И претходно се имаше случено препишувавме на заби. Моментално го вади вториот кец горе ама па не зачуди што кога ја оставал маж на адаптација денес почнала да се мава по глава. Како да го прави тоа кога ќе се изнервира.
    Прееска почнува да се мава ни почнавме да и викаме не не се мавај, бебе почна да се смее, како игра да и беше.
    Има некој вакво искуство?
    Следна недела сме на педијатар ќе му спомнам. Искрено страв ме фаќа, не ми се допаѓа однесувањево. Кај тантруми има од сега, уште ова. :|

9. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Isto i kerkami praj taka.. 1 godina e, i nie se uplasivme, zaprimetiv deka se mava koga ke ja fati inaet za nesto ako recime Ne ili se udri.

Tea SK likes this.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

11 мес е мојава. Баш така кога ќе ја фати инат. Многу језиво, како да сака да се повреди.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Тантруми се мама, добредојде во клубот. Мојот од земја се удира, level up. :drunk:

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Леле многу ме плаши. Се мава и се смее. Маж ми вика прашувај педијатарот кај да го носиме детево. :x

IRBBB likes this.
  13. Speechless

Speechless Популарен член

Женски завчера дадов за вечера јогурт и овес, и вчера на секој саат какаше, и тоа обилно.
    Претходно исто млечни кога му давав имаше зачестена столица ама ајде се погоди со стомачен вирус па мислев од тоа е..
    Дали е интолеранција на лактоза ова? Ама па АД си пие без проблем.

Има ли некои без лактоза млечни производи што се сигурни за бебе да пробам да му дадам такви?

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Има на Алпско производи без лактоза.

Speechless likes this.
  15. i13dk

i13dk Истакнат член

Со цевче од babylove, некапечко е, мојов многу лесно се научи и имаме сега 3 дома такви, неќе за друго да чуе.

Grasiela** likes this.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Да се надоврзам само на муабетот за Антоније колку е против ние да ги седнуваме.
    Ко бевме последно на контрола, синко имаше негде 8,5 месеци. И пошто многу плачеше легнат дури го спремав за преглед, ај го седнав дури го чекавме докторот.
    Кога влезе ме искара зошто сум го оставила да седи, зошто да му се криви кичмата ми вика, иако синко си седеше скроз под 90 степени, исправен.

tina2018 and Anaroz1 like this.
  17. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Моево девојче денес од лежење седна и се подига со газот да стане,мама е пресреќна ама и исплашена. Како да ја заградувам на спална,се умот ми е таму дека ќе почне да паѓа. Еднаш падна срцево ми застана. Ве молам за совет вас што ви спијат бебињата на спална со што ги заградувате? Кај мене се ставени перниците од гарнитурата ама сега се исправа на нив... Некои оградици ли да купам ама нема ли и на нив да се исправа не знам. Фала

18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Мене спалната ми е пикната скроз в ѕид, од друга страна сум јас и така.
    Оградици се мислев еден период и подобро што не зедов јер ќе ги скока секако ако науми.

Razvigorec likes this.
  19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

И мене ми е така пикната,ама не можам цело време да сум до неа нели. И ја сум на тој ум ако реши дека нема да ја спречи ништо да рипне (facepalm)

20. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Или камерче за надзор или ние си ѕвониме на Вибер со мм (кога сме дома двајцата) на видео кол. За 4 секунди од цврсто заспан станува и тргнува да лази. Толку ми е времето да дотрчам до соба. Среќа у хациенда не живееме :D

Autumn Love and Razvigorec like this.