Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lilyen

lilyen Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2019
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    334
    Јас да ти кажам од моја гледна точка, најголеми проблеми си правиме самите оти самите си имаме некои замислени сценарија и како треба да се чувствуваме во однос на бебето па ако тоа не ни се исполни тогаш доаѓа до вакви непријатни чувства барем кај мене беше така а и да не зборувам за околината и кои очекувања може да постави. Јас би ти рекла само уживај од ден за ден и биди си вклучена целосно во моментите со твоето бебе оти не се враќат и многу брзо поминуваат. Се надевам дека убаво кажав што мислев за да ме разбереш. И моето бебенце е многу посакувано и очекувано и јас на почеток си се најдов во ситуација да имам некое чувство како да не правам доволно или како да не сум доволно благодарна за овој благослов. Поздрав и секое добро.

На mjay.yyy, Krismare, nevermet18 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.200
    Допаѓања:
    3.970
    Денес направивме 6 мес, само да си кажам и јас дека сум преморена и затоа и не можам да уживам ко што треба. Од умор, за членката погоре, толку се внесуваме во новата улога да сме преморени секој ден. И јас треба нешто Кс да правам ама ете време немам, а бебо сака цело време со мене да е. Супер ми е, ќе пукнам од среќа, срцето ќе ми излета од радост. Ај сега отидов да спијам.

На mjay.yyy, zverkica, nevermet18 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.343
    Допаѓања:
    33.697
  4. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.140
    За TSH (тирео-стимулирачки хормон) упат ми има дадено и матичниот гинеколог, испитувањето го правев преку крвна слика. Исто ми направи и ехо на тироидната жлезда, така да можеш да се обратиш и таму. А за детално испитување на жлездата обрати се кај матичниот лекар, треба да те упати каде понатака.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    5.035
    Прво ако си била во депресија и не се осеќаш целосно подобрена врати се на сеанси, психијатар, психолог, што и да ти годело. Менталното здравје во ваква ситуација е најважно. Ова е огромна промена во животот, па и хормонски дисбаланс се прави во телото, очекувано е да има секакви промени. Ама фати си го со време.
    За спиењето направи крвна слика, збори со матичен и нека ти даде дополнителни испитувања што треба. Ама па некои луѓе си се едноставно спијачи, не значи дека си немајка или дека не го сакаш детето. Како тоа ако таткото спие и не се буди кога бебево плаче не е проблем, ама мајката ако спие е најстрашно на свет.
    Си се преморила, си си дала преголеми очекувања, зошто мора се да е како на инстаграм нашминкано. Се менуваат чувства де. Еве лето е, едвај чекав пред 3 месеци да дојде летово и цело време сум сонувала колку ли ќе биде убаво и совршено со бебенце кога ќе си одиме на одмор, преморена сум и не ми се оди нигде. И да не уживаш не е крај на светот, за 3 години ако ти е мерак пак направи забава тогаш ќе уживаш и готово.

На marta993, mjay.yyy, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.639
    Не можам да најдам соодветна тема, па да прашам тука: 10++ е бебе, викендов ја носиме до Охрид, колку е океј да ја пробањам во езеро? На што да обрнам внимание околу водата и сонцето?

7. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    3.662
    Мама јас сум Охрид водата е камен ладна извини што ќе те разочарам. Цела недела дуваше северен ветер доста е оладена, потопло беше во јуни. Е сега денес утре ќе е топло па може ќе се подстопли. Ако не во базенче на сонце да и се стопли малку водата јас така синко го капам 8месеци е.

На Autumn Love и MissChievous им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    10.914
    Ќерка ми од пред една недела почна многу често да се мава со рачињата по глава. И претходно се имаше случено препишувавме на заби. Моментално го вади вториот кец горе ама па не зачуди што кога ја оставал маж на адаптација денес почнала да се мава по глава. Како да го прави тоа кога ќе се изнервира.
    Прееска почнува да се мава ни почнавме да и викаме не не се мавај, бебе почна да се смее, како игра да и беше.
    Има некој вакво искуство?
    Следна недела сме на педијатар ќе му спомнам. Искрено страв ме фаќа, не ми се допаѓа однесувањево. Кај тантруми има од сега, уште ова. :|

9. Kaja991

Kaja991 Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    4.489
    Isto i kerkami praj taka.. 1 godina e, i nie se uplasivme, zaprimetiv deka se mava koga ke ja fati inaet za nesto ako recime Ne ili se udri.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    10.914
    11 мес е мојава. Баш така кога ќе ја фати инат. Многу језиво, како да сака да се повреди.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.343
    Допаѓања:
    33.697
    Тантруми се мама, добредојде во клубот. Мојот од земја се удира, level up. :drunk:

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    10.914
    Леле многу ме плаши. Се мава и се смее. Маж ми вика прашувај педијатарот кај да го носиме детево. :x

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    5.985
    Женски завчера дадов за вечера јогурт и овес, и вчера на секој саат какаше, и тоа обилно.
    Претходно исто млечни кога му давав имаше зачестена столица ама ајде се погоди со стомачен вирус па мислев од тоа е..
    Дали е интолеранција на лактоза ова? Ама па АД си пие без проблем.

Има ли некои без лактоза млечни производи што се сигурни за бебе да пробам да му дадам такви?

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.235
    Допаѓања:
    5.790
    Има на Алпско производи без лактоза.

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  15. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    844
    Со цевче од babylove, некапечко е, мојов многу лесно се научи и имаме сега 3 дома такви, неќе за друго да чуе.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.644
    Допаѓања:
    6.565
    Да се надоврзам само на муабетот за Антоније колку е против ние да ги седнуваме.
    Ко бевме последно на контрола, синко имаше негде 8,5 месеци. И пошто многу плачеше легнат дури го спремав за преглед, ај го седнав дури го чекавме докторот.
    Кога влезе ме искара зошто сум го оставила да седи, зошто да му се криви кичмата ми вика, иако синко си седеше скроз под 90 степени, исправен.

На tina2018 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  17. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Моево девојче денес од лежење седна и се подига со газот да стане,мама е пресреќна ама и исплашена. Како да ја заградувам на спална,се умот ми е таму дека ќе почне да паѓа. Еднаш падна срцево ми застана. Ве молам за совет вас што ви спијат бебињата на спална со што ги заградувате? Кај мене се ставени перниците од гарнитурата ама сега се исправа на нив... Некои оградици ли да купам ама нема ли и на нив да се исправа не знам. Фала

18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.644
    Допаѓања:
    6.565
    Мене спалната ми е пикната скроз в ѕид, од друга страна сум јас и така.
    Оградици се мислев еден период и подобро што не зедов јер ќе ги скока секако ако науми.

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    И мене ми е така пикната,ама не можам цело време да сум до неа нели. И ја сум на тој ум ако реши дека нема да ја спречи ништо да рипне (facepalm)

20. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    4.191
    Или камерче за надзор или ние си ѕвониме на Вибер со мм (кога сме дома двајцата) на видео кол. За 4 секунди од цврсто заспан станува и тргнува да лази. Толку ми е времето да дотрчам до соба. Среќа у хациенда не живееме :D

На Autumn Love и Razvigorec им се допаѓа ова.