Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Mamicki imam edno prasanje, kolku mokri peleni imaat vasite bebinja na vozrast od okolu 9 meseci. Do skoro koga poveke bese na doenje sinko imase 5-6 prepolni peleni mocki a sega poslednive negde 2-3 nedeli sinko odbiva denski da cica pa pokraj 3 obrok za brzo vovedov i uzinka denski, cica 1 noke poluzaspan i sabajleto uste ednas utroto, jadi solidni 3 obrici i edna uzinka, voda malce pija cel den dali 30-40 ml i toa do spric, vo posledno mn me zagrizuva sto ima odvaj 3 mokri peleni, si mislam da ne mu fali tecnost ili radi zeskovo poveke se poti i pomalce mokri.

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мама не се многу 3 оброци и ужина на 9м? Јас на 9++ трет оброк почнав да воведувам. До една година главна храна е млеко.
    Ако веќе не пие млеко, нуди вода од чашка, цевка, шише.. Зошто со шприц?
    Да не те паничам, нормално е на овие жештини да мочка помалку е сега колку е тоа помалку е ептен индивидуално.

Autumn Love likes this.
  3. Karmina1989

Na 8 i pol vovedov tret obrok, megutoa bebe odbiva denski da cica, me turka se trga nesaka nikako, voda uste od picetok ne saka mn, probav so nekolku vrsti sisinja ne, posle so casa so klunce ne, od rakiena casa i to ne, edinstveno so spric golnuva nekoja goltka voda. Neznam kako da go nateram da pija poveke tecnost dali voda, dali da cica denski uste ednas, neznam sto da ponudam so sokcinja nemam probano, cajce da probam da mu davam becutan pak neznam i jas sum zagrizena iskreno malce mokri peleni ima mislam, neznam ili da ne davam uzinka pa valda ke ogladni ke cica. Jas radi necicanjeto pocnav i uzinka da mu davam nesto ovoski za da ne e gladen a mozi poloso mu pravam neznam iskreno, sega e 9 meseci i edna nedela.

IRBBB and Viki2021 like this.
  4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Da probas majka voda so kupecko malo shishence voda so cucle, nie taka pocnavme da pieme, i bese interesno, ke krenam shisheto malku golemo toa cucleto ke i potece ke ja oladi i odma bara pak i pak i pak i pak....taka nekako stekna navika sega pie bez problem od shishence so cucla.

IRBBB and Karmina1989 like this.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

А шише со цевка? Мојата брзо научи да влече од цевка, вакво земав.
    Screenshot_20220724_074905.jpg
    Ја учев со обична цевка внатре со вода, и ја ставав во уста, прво од горе ја држев за да и капе водичката да укапира дека има вода од таму, па ќе и го дадам шишето ќе проба малку да шмукне ама не и одеше до горе водата, па го гризе чеша непца то и сега прави, ама пие, кога е жедна си пие. И со лажичка пробај. Трпение, ќе се научи.
    Еве на линков има видео за методот со цевка, а има и за други опции како да се научи бебе да користи отворена чашка.
    https://solidstarts.com/starting-solids/cup-drinking/

6. zverkica

zverkica Популарен член

Пробај со вода од сварени суви сливи, или купечко сокче од јаболка кое ќе го разредиш во водата, што би се рекло да даде малку вкус на водата да не биде бљунтава, ако прифати, со тек на време намалувај од сокчето во водата

tina2018 and Karmina1989 like this.
  7. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Мами треба да правиме инхалации со Sol Sinomarin ампули, ама неможам да ги најдам никаде. Како замена ми ги дадоа овие ампули. Арно ама не успевам да му направам инхалација. Кажете некој совет баш сум неискусна
    Иначе ми кашла малото и ми е како засипнато, а секрет немаме

Attached Files:

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

На почеток додека најдеш начин да му задржиш внимание и седи мирно за да се инхалира е тешко. Првите неколку пати беа неуспешни. Кај нас еден ги држи, а друг изиграва кловн, покажува сликовници, пее песнички, држи мобилен. Се за да бидат мирни 5 минути.

TanyaClover and IRBBB like this.
  9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

@Karmina1989 почесто нуди вода. Сега секако е топло, расоблечи го бебе само по памперс, изнеси го на тераса некаде под сенка и дај му чашка. Јас му земав на канпул од аптека. Сега си пие околу 100-150мл вода секој ден кога не цица денски, кога цица денски тогаш пие помалку вода, ама важно пие. Биди упорна, секој ден по неколку пати му нуди.

10. Karmina1989

Probav denes so caska plasticna pomala i golta malce, malce mu teci ama bitno goltna nesto. Po nekoe vreme probav voda so malce praska imav zrela mu iscediv i pak goltna malce. Ke mu nudam i nadvor od obrocite deka do sega samo vo tekot i posle obrokot mu nudev vodicka. Ko ke mozis slikajmija caskata kakva e pa da zemam i jas mozi poprakticna ke e od obicna caska e mojata plasticna. Pozz i fala

nevermet18 likes this.
  11. malooto

malooto Истакнат член

Дали вашите бебиња премногу се потат?Моево во главчето се прави жива вода по цел ден како капено да е понекогаш и капки дури има се мислам ова не е нормално паника ме фаќа веќе

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Ја нема моментално на страната на Зегин, ама најдов слична.
    https://zegin.com.mk/mk/canpol-dizajnirana-plastichna-chasha-so-rachka-12-meseci
    Ваква само проѕирна зелена е. И таман се научи да си ја држи за рачката и сам да си ја крева да пие.

Karmina1989 likes this.
  13. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Мора да најдам начин. Денес успеавме малку ама не е доволно тоа, амаи тоа беше со плачки

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Ако имате две маски, едната носи ја ти, другата бебе, да гледа дека исто правите или пак наизменично во тек на инхалацијата малку кај тебе, малку кај него маската дури да се навикне.

Tiny Love and TanyaClover like this.
  15. zverkica

zverkica Популарен член

Да прашаш педијатар, да не му е мала дозата на витамин Д штом толку се поти

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

@TanyaClover Да да и тоа. Ако имате две маски стави си и ти. Сега ми текна дека и ние така правевме или се инхалиравме и ние во меѓу време.

TanyaClover and IRBBB like this.
  17. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Топло ви е многу дома? Како е облечено?

18. malooto

malooto Истакнат член

Да топло е без клима сме инаку е со боди и шорцеви а често е само по боди

19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Соблакај го само на памперс.

20. malooto

malooto Истакнат член