здраво мајки моето дете има 10 месеци сега пред 2-3 недели настина обична настинка носето му течеше и киваше,му давав риностоп сируп и му помина но еве денес пак истата настинка бевме до педијатар направивме крвна слика и му го најдоја железото ниско ми дадоја сируп да пија ајде ако има некој вакво искуство да ми даде совет фала поздрав
Синко мој префати настинка од малата.Најпрвин со течење на носето и по два дена зрело кашлање ама интензивно,дури се гуши кога кашла. Ноќеска ни цице не помагаше,планирам да го носам на доктор да ни даде нешто за исфрлање на секрет. Освен бел злез (кој минимално го пие ) друго несум дала. На малата и давам на Медекс Аписируп но ми го скина упатството и сега немозам да видам дали смее да се дава на беенца. Со оглед на тоа дека содржи мед и прополис мислам дека не би требало Или грешам,имала ли некое вакво искуство и што давале? Инаку батко има 6месеци
Мислам Не....јас не би. Ама затоа можеш да го направиш „сирупот“ со кромид и јаболка варени - и едното и другото со се лушпа, пресечени само на 1/4, да се варат на тивко додека не згусни смесата и слободно нека пие, ќе го исфрли шлајмот. Не знам дали смее брусница, ако да - стави во сирупот и сува брусница да се вари.
^Јас знам дека е едно јаболко и една средна главица кромид, а се става и еден орев скршен со се лушпа, ама тоа за поголеми деца, твоето е уште мало.
Да, затоа и` реков само јаболко и кромид, иначе може и оревче (поткршено, со се лушпата) и пред пиење мед....ама на 6 месеци јок...
Зависи дали сакаш погусто или поводлесто. Еве стави 750 мл вода, на 1 јаболко и 1 кромид, нека изврие додека не стигне до пола +/-..
И кај мене малиот ми настина и му тече носето. Денес бевме на лекар нема ништо на градите и не му е црвено ни грлото, само носето тече и се загушува, не може ни да спие ни да јаде и му ставам само физиолошки раствор со шприц за да му се исчисти носето, друго ништо не ми кажаа да му давам, немало ништо за да се спречи течење нос
Не, ниту јаболкото, ниту кромидот лупени, ама добро измиени (остави ги да киснат во вода со бел оцет, а после истриј ги со вода и сода, ќе светат )
Mamicki so sto gi davate plazma biskvitite, osven so ovosje so sto drugo mozem da gi davam.Imame 6 meseci i na doenje sme
Јас само да кажам дека синко мој го крка ептен сирупов ,го обожава. Фала ти Моирче! Него има ли некоја некое чаре за јак секрет во нос. Освен солен раствор кој залудно не помага што друго. Свекрвами ме советува да превријам маслинов и да му накапам во носето? Давал некој? Не оти ќе му биде нешто ама јас да си прашам? Не се вадат ни со пумпица се сливаат директно од синуси па многу се мачи немоче да спие нараат Ако знае некоја некој испробан рецепт нака пише
ова со јаболката и кромидот го направив и јас денес ама касно видов дека требало со лушпа, а јас ги излупив и ги ставив да се варат и го пие синко, како каша му дојде, му дадов 3 лажички пред јадење и сеа попладен уште 3 лажички си ги кркна без проблем, е сега колку ќе има фајде оти не се со се лушпа не знам, само па и не ми е јасно со лушпа како да се варат нема ли да се задави од лушпите или па грешно сум разбрала нешто? Инаку и кај мене носето е проблем, му ставам физиолошки и гледам подобрување ама не скроз исчистен, ми хрчи пак ама не толку како што беше, некој друг лек за да се исчисти носето има???