Мајки ај да ме посоветувате за едно глупаво прашање Како да се научи бебе да џвака??? 6++ сме и бебе до сега си јадеше блендирано и овие денови ми давам пасирано ама тоа воопшто не џвака само голта Му давам свежо овошје пасирано и сварена житарка и на првата лажичка се смршти ама после си лапа нема гајле ама само голта а не џвака Ми е страв да му пасирам на покрупно затоа што ме е страв да не се задави Дали да пробам со бисквити или смоки???
Ќе му даваш големи парчиња резистентна отпорна храна, нема да може да откине парче и да голтне, туку ќе ја гризе ќе испушта сок и вкус и ќе знае дека е јадење, ќе вежба вилици така. Зависи колку си спремна за тоа. Ребро со мн малку месо, пилешки копан, пченка, коска од манго или ананас.
ќе ти кажам мое искуство, почнав околу 6 ти месец со цврста храна, сакав одма да почнам во блв метод, ама стравот да не ми се задави беше поголем и уште бебе не седеше убаво и стабилно па почнав со блендиранаро, на сам почеток пробав да дадам покпупно пасирано или ориз не блендиран и мислев дека готово ќе ми се задави, искрено со тие смоките и биквитите мислам бебево се научи да џвака и сега веќе и давам пасирано и парчиња банана, диња, пракса и сл. гледам на солид старс како се сервираат и сфатив дека бебето кога ќе биде спремно само ќе покаже и давам лажичка сама да пробува да јаде и веќе не ја утиња толку устата ама сепак се е лом, мое искуство е дека со смоките се опуштив јас
Здраво на сите, ве молам за совет доколку имате вакво искуство...малата е 11 месеци моментално е болна, бронхит, температура, со сите нишани . Многу слабо јаде ама ајде успеваме некако да протнеме јадење, меѓутоа млекото не сака ни да го помириса, одма ја врти главата на другата страна. Нерви искинав и еве 2-3 воопшто не се напила млеко. Пие вода и електролити и битам од течности. Што ако скроз ми го откаже млекото? Голем проблем е за нејзината возраст? Со јадење си јаде се, буцка е, ама како би го надокнадиле тоа што не пие млеко?
Не е голем проблем доколку си јаде млечни производи. Сега ја има заредено се и не и се ни јаде ни пие... Пробај и кога ќе се подоправи мислам дека ќе си продолжи пак со пиење
Женски, совет за играчки за 9месечно бебе? ( Освен тенџере, шише и дрвени лажици ) Кои му задржале внимание на вашето бебе? Скоро сите веќе ни се за помало глодалки и сл треба нови, па вака препорачани да купам бидејќи тие како за поголеми и посоленки се
Нешто да и свири да и мрда. Имаш за нормална цена во к. Вода после локо кроко една продавничка има секакви тракатанци. Исто така Аеродром атлантик има избор ние имаме едне куп, ама нсјефтинстс и е најинтересна маче свети и оди 350 денари беше
Си играше со топки, играчки за тропање и акање, музички играчки, проодуваалката. @emkaemka ни даде busy board, него многу го играше, особено ксилофонот и тркала и стандард по дома работи-тенџериња, лажици, пластични садови, штипки за алишта, цевки.. @ivani30 каде е атлантик поточно може да ми објасниш?
Фала ви многу! Како што јас знам, после железничка кога ќе идеш накај Аеродром, од лева страна мини трговски има, продавничката се наоѓа позади постојката. Нема да згрешиш со големи букви пишува атлантик комерц. Ако е тоа
@Speechless @Tiny Love фала ви женски. ❤️ Вреди да тепам пат дотаму? За анаконда на пример, шо е после локо кроко во кисела вода (членката погоре шо спомна) има евтини играчки, ама нема многу избор за малите, барем јас кога сум била. За разлика од таму, во бисер една продавница за играчки (мислам дека лион кинг се вика) имаше доста избор за бебиња и мали дечиња.
Голема е продавницата, има ефтини играчки, може ќе најдеш нешто. До сега само за поклони имам земано од таму рубикови коцки, колички, авиони. Сум гледала дека имаат и за помала возраст, релаксатори, подлоги за под...
Специјално до Скопје да идеш не. А на поминување може. Не сум била одамна ама сум наоѓала евтини копии од ситни играчки во крш. Онакви пример животни може се наоѓаат поевтини за крафтс или сл.
Не специјално до ск, ама да палам кола за до таму. Ќе појдам сепак да ѕирнам, можи ќе ми фати нешто око. Тенкс
Majki na kolku vreme menuvate shishenca za mleko, voda, cucli od shishencata i cucli lazlivki??? Maz mi zapnal na 3meseci, mene toa nekako mnogu chesto mi zvuci oti ne se bas eftinki...lazlivkite gi menuvame na 3m, cuclite od shishencata skoro na 4-5 a shishenca uste nemam smeneto, strasno nesto sum napravila ili ok e se trpi shto ne povedov red da prasam so vreme?
Пошто ништо друго не користиме ќе си кажам за лажливка. Јас и ја мењам на макс три недели ама најчесто две. Веќе кога ќе и ја видам заматена фрлам, мене ми е гадно да ја гледам. Не знам што користиш, јас користам Tommy Tippie.