Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.205
    Нема шанси сам да се смири. Знае по 15 мин без престан. Ако не го разбудам нема да се смири никако. Во последно време често се случуваат. :doh:

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Imame na 7 meseci I posle ,,sat ipol nosenje po race ke zaspie pak

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.751
    Како му е спиењето преку ден? Да не се преморува многу? Најчесто се појавувале при недоволен сон, промена на нова средина, стресни ситуации.

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.205
    Почна да си дремнува во последно време по двапати. Станува во 8, околе 12 му е прва дремка, втора во 5-6. Доволно спие, отприлика во истото време си легнува секогаш. Освен можда заби што вади сега, па заради тоа.. Не знам.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ondak moze da ti se zabi ne terori. Probaj sleden pat gelce dur place butni mu prst vo usta i ke viids dali ke se smiri. Jas se mislam deka moeto nemasr terori nego zabi vadese. Taka vika zaspana ja mackam i se smiruvase

На Tiny Love и nevermet18 им се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.751
    Тогаш големи се шансите дека е плачење од заби. И моето така се будеше и плачеше кога му растеа заби, мачкав гелче и се смируваше.
    Ноќен терор еднаш или два пати се случи. Не се будеше ниту смируваше. Страшно беше, не се додржуваше од што врескаше и се тегнеше. По некое време сам од себе почна да се смирува и продолжи да спие, воопшто не се разбуди.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    694
    Какви креми користите за секојдневна употреба на пеленска регија?
    Сеуште користам оригинална павлиќева ама некако многу брзо ја трошам 100мл е, а ставам на секое менување пелена

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.200
    Допаѓања:
    5.751
    Не ставам ништо после менување пелена, освен ако има потреба тогаш Weleda со цинк.

На Grasiela**, IRBBB, Maca Macka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Unno

Unno Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2021
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Јас ја користам павловиќева и ми се има покажано како најдобра. Користев уријаж и веледа ама додека користев веледа на препонот кожата му се смени стана рапава ама не црвена го носев и кај станка и кај дерматолог ми рекоа ништо не му е, а само се ширеше. На своја рака се вратив на павловиќева за 2 дена се повлече. Не знам дали ти помогнав само споделив искуство. Инаку веледа баш подолго трае од павловиќева.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  10. medlove

medlove Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2021
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    22
    Мами,имате ли искуство со нејадење,детево наполни годинка и последно време се чудам како ли живее.. Се одбива,едвај две три лажички од доручекот па од ручекот и толку.. Си пие млеко и вода,стварно не знам ,пробав да искулирам ама почнува и по малце да ме загрижува,мислам дека вади горе 3ки истовремено двете,па може ли да да биде тоа?
    Поздрав и добра ноќ.

11. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    3.961
    Павловичева оригинална за газето ама не многу, еве ме тера 7 мес. Уријаж млеко за тело, исто го трошам уште првото шише, уријаж шампонче за миење. Одлично до сега.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    4.811
    Може да споделите искуство и како и за колку време сте решиле потврда столица кај 8м бебе. До пред некоја недела беше по кашеста и бебе ако не заплаче не ни знаевме дека какала. Сега се напнува, ржи, некогаш ќе искака, некогаш не и не ни плаче ако е какана, и навечер се буди напнува и некогаш ќе искака некогаш не, што одамна не и се случило навечер да е какана. Не е премногу тврда, но е концентрирана во топчиња, не е кашеста. Ова почна пред некоја недела кога не можев да дојам 1 ден и за жива глава не сакаше да пие млеко/вода и остана на каши дента. После си продолжи со цицање регулар на 3-4 саати, пошто блв се храниме, и за 2-3 дена се среди. Од тогаш, на ден-два сме дале максимум 90 гр кашичка, другото и е цицање и блв и вода што и тоа не е мн. количински, ама столицата пак е потврда. Кака 2-3 пати на ден ама ја гледам дека и е тешко.
    Давам сливи, круши, кајсии, цица на максимум 4 саати, блв јадеме 2-3 пати на ден тоа она што јаде не е голема количина, вода до 90мл пие, сега ќе форсирам повеќе, добро напредува во кг. Ова што се напнува за какање ми е жал, скоро месец помина, а тек тук на 4-5 дена и едно проливче ќе појави и после пак на старо.
    Педијатаров ми предложи чај плантекс ако најдам од надвор и сируп омнибиотик 6 ако има запек да не кака 2-3 дена. Искуство со овие? Има врска вриени суви сливи течноста дали е таа најдобра или исто е како и свежите во каша или течност од свежи варени?

13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.205
    Не се става крема на секое менување пелена, туку само ако има црвенило. Кога се роди купив и судокрем и павловичева, уште ниедна немаме потрошено, а годинка ќе прави.

На Палчовка, tina2018, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.828
    Мојата е поголема,21 месец од пред месец дена ѝ искачаат тројките буквално ништо не јадеше 10 дена додека избија врвчињата. После си се врати на старо.

На medlove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Не давај ориз и морков често, дај му на бебе банана зрела никако зелена, таа прави запек, дај му просо,компот од суви сливи а и нив во каша стај ги, батат одлично протерува,блитва,брокула, стави сок од хип јаболче во вода за повеќе да ти пие вода, потечни каши и ќе се реши

На tina2018, marijamarkoska, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    @Mucika

Околу храната не знам што би те советувала затоа што викаш дека е на блв, покрај тоа што наброја и просо и палента помагаат, не знам дали можеш да ги дадеш. Пробај барем наутро да дадеш кашичка потечна ако можеш. За сливите мислам дека е најдобро да ги изеде и нив и уште побитно течноста во која се вареле.
    Јас колку што знам тој Омнибиотик 6 е за над 1 година. Омнибиотик Панда е за бебиња до 1 година. Е сега тој 6 е попогоден за запек, ама сепак убаво прочитај ја декларацијата ако се решиш да го земаш зошто околу 2.000 денари е. Во аптека ако прашаш секако ќе ти речат дека може да дадеш, јас кога и да купувам Панда во различни аптеки ми даваат таков 6 или има и 10 и ме убедуваат дека тој е Панда :@. Затоа сама прочитај најдобро.

Јас Омнибиотик Панда го користам ради алергијата која ја има. Има 30 кесички во него, се продава и на парче 80 денари е една кесичка.

Не знам дали користиш некаков друг пробиотик ама може да земиш некој друг колку да пробаш дали ќе се регулира столицата Биогаја, Ваја..

Мојата воопшто не пие вода, ја плука, не знам дали 5 мл внесува воопшто:(, па ако прескокнам некогаш пробиотик исти проблеми има со столицата.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Е исти сме со капките откако јаде каши, се набројани од горе јаде, вода пиел и по 200мл, и пробиотик и пак суво си кака, вашно секој ден кака, дури се случувало и огромен напор да дава. Не знам педијатар вели со време ќе се реши, нема што друго да се дава.

18. Flori9561

Flori9561 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Здраво мајки.
    Ве молам доколку некој имал искуство со нешто вакво. На бебуш му се појавија црвени точки на лицето и глуждовите. Незнам дали го каснало нешто(на комарец ме ми личи). Речиси два дена ги има.
    Благодарам.

Прикачени фајлови:

19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.158
    Да не е болва? Така некако ми стои. Да не сте биле некаде каде што има животинки денот кога се појавија. Ако се од болва брзо ќе се смират

20. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.158
    Ќе се среди период на адаптација кон цврста храна е мислам поготово ако сте вовеле оброк плус. И кај нас беше така баш тој период од 8 до кај 8+++ сега е нормална столицата. Освен да продолжиш да даваш се тоа што спомена плус да додаваш м.масло во кашички и да бидеш поупорна со водата друго не би те советувала да даваш.

На tina2018 и Anaroz1 им се допаѓа ова.