Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.247
    Допаѓања:
    5.362
    јас ќе се убацам, мене педијатарот во систина ми рече да го прекинам пробиотикот после трети месец и дека она општо е против давање долго на било што

а иначе ја во бременост пиев цело време пробиотик, мене па ме советуваше докторката да пијам цела бременост

На januari19, tina2018 и Mucika им се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne se jadosuvaj jas probiotik vo zivot ne sum piela pa nema bebe dermatit

На Emy867, nevermet18, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.410
    Допаѓања:
    5.026
    Може појаснување во врска со пробиотикот и алергијата? Ние сме со атопичен дерматит и секој педијатар ме советувал да не прекинувам со пробиотик и дека пробиотикот помага кај АД…јас користам Диа стоп, ем ни е погоден за столица ем го рекламираат како убав за АД…овај Панда е баш за АД?

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.993
    Допаѓања:
    4.807
    Јас имам историја ептен и дерматологот ми го кажа ова, а реакцијава на гинекологот беше да бе она мене ќе ми кажува... Ама ај така си викам, таа карактеристика не и е требна од мене. :) Битно полот го наследи :D

5. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Ретко кој гинеколог е информиран за поврзаноста на пробиотикот и АД, па општо и подоцна педијатарот. Јас ако не читав на странски групи со кортико ќе си мачкав, до недоглед во круг ќе вртев. Гледам во Хрватски, Романски групи (не знам како залутав таму, битно читам со транслејт) гинеколози и педијатри повеќе се залагаат. Таму и примерок од столица праќаат во Германија кај цревен терапевт и преку неа лечат дерматит
    Почни давај па ќе видиш резултати, обично за месец-два забележуваат разлика.

Да, баш за АД е најдобар. Ги содржи бактериските соеви кои помагаат за АД.

Имунитетот се јакне преку цревата, а со тоа преку пробиотикот. Новороденчињата имаат слаб имунитет и одтаму најчесто тогаш имаат проблеми со АД и алергии. Како растат така се јакне имунитетот кај повеќето се повлекува АД и алергијата.
    Ако нема равнотежа на цревната флора, односно повеќе лоши од добри бактерии, или патогени бактерии, или нарушена ПХ тогаш нема да може целосно да се искорсатат хранливите материи, минерали и витамини кои се внесуваат.
    Многу е поопширно од ова, ама се надевам дека вака нафрлено ти објаснив некако :).

На Mucika, Jordanovska-K, doubleinfinity и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.410
    Допаѓања:
    5.026
    Да така е и случајот кај нас…со тек на време и многу реакции на храна ги снема, а и АД му се смири иако на лето од топло знае на пресеците на лактињата и позади колената да му се активира…уште да ми кажеш дали да барам панда,6 или 10…тоа не го рабрав

7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Омнибиотик Панда. Во кесички е пакован.
    Има Омнибиотик 6, Омнибиотик 10... ама баш Панда е најдобар за АД.

Screenshot_20220824-234524_Chrome.jpg

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  8. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.410
    Допаѓања:
    5.026
    Фала мами за инфото, ме знаев дека вакво нешто постои…А имате активен дерматит? Ако да, дали го имаш пробамо Блу кап кремот? Досега не знам колку млека и лосиони и мелеми иам пробано па и Афлодерм, ова ми беше последното нешто прочитано а не пробано и за еден ден го исчисти…беше исфрлан кај стомакот мачкав 3 дена афлодерм се смири ама не целосно…ааа викам доста си го трујам детето со кортико и зедов ја купив, афлодерм за три дена малку помогна, оваа џам го направи од едно мачкање

На Maca Macka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Моментално кожата е чиста за среќа.
    Блу кап сакав да купам кога поголемата ќерка беше бебе, многу беше пофалена ама исто така коментарите беа дека содржи многу малку кортико. Затоа и никогаш не сум размислила да земам Блу кап.
    Сега баш проверив дали пишува некаде нешто и најдов на податок дека откако било откриено дека содржи кортико пред неколку години ја тргале таа состојка од колекцијата.

На Viki2021 и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  10. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    564
    Како е можно два дена со температура 37-38 варира денес дадов бруфен сега е скроз ладен и чело и раце и нозе толку брзо дејствува

11. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.410
    Допаѓања:
    5.026
    Искрено и да има кортико пак вреди зошто Афлодерм кој е цел хемија мачкам 3 дена и пак нема резултат, а од ова имам резултат за еден ден

12. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Rabotev vo zegin so godini. Se mi e probano od testeri i blue cap nema zamena!!! Do den denes se banjame so samponot i so gelot za tusiranje iako se skapicki a krema imame vo sekoja soba po edna...blue kap nema kortiko i moze slobodno kaj bebinja 0+, ima aktiven cink peroksantin ako taka nekako se vikase da ne utnam da istreskam nesto ama samo vo taa krema e aktiven i zatoa e tolku dobar ..site proizvodi na catalizis se vrv! Spanska firma e zegin gi uvezyva ima cela linija za intimna nega i herpes glizigen se vika i chuda pravi! Najtoplo preporacuvam blue cap kaj psorijaza atopicen dermatit suva kozha itn

На Maca Macka, doubleinfinity и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.205
    Тоа не е висока температура и не се дава сируп под 38 со 5.

На kelly.r, tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Мајки како се однесувате со курето на машките бебиња, на бањање го чистите само додека само се отвора или повеќе. Гледам под кожичката му се насобира белко, ама страв ми е повеќе да му го отворам. Сте ги носеле на уролог, кога, има потреба од тоа? Ај малку разјаснето ми ги дилемиве.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    2.654
    Мама сподели каде може да се најде кремава и колку кошта? Фалаа

Мама јас секој ден кога го капиме му го отвоврам и чистам со вода. Е сега гледаме со мм да му го отвараме постепено се повеќе и повеќе. Белкото чисти го да не се насобере. Педијатар нас ни рече да му го отвараме при капење никако на суво за да не го боли.

На tina2018, Knizhevnik11 и Viki2021 им се допаѓа ова.
  16. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majka ako prasuvas za blue cap ja ima vo zegin i e okolu 700 denari ima i sprejce ama toa ne sum go probala, kremata, gelot za tusiranje i samponot gi koristam za nas a ako se pojavi nesto crvenilo suvost kaj bebe stavam i na nea inaku so lipikar ja banjame i mackame nea...inaku shamponot go reshava prvutot od dve mienja koj ima maka ke se spasi...gelot za tusiranje go koristime oti maz mi ima chesanje po celo telo pri promena na godisni vreminja, reagira na nesto i posle tusiranje se chesase nenormalno, sega e ok kako se banja so blue cap...

На Bubamaricka и Maca Macka им се допаѓа ова.
  17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Вики ти одговорила веќе. Знам дека само во Зегин го имаше затоа што тие го увезуваа. Сега гледам на нивната страна, има неколку артикли. Кремот е 50мл веројатно не се користи на цело тело како лосион, туку само на проблематичнитр делови.

20220826_103712.jpg

На Bubamaricka и Viki2021 им се допаѓа ова.
  18. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Da samo kaj shto ima potreba ama treba da se vnimava jas na primer koga stavam kaj mene na lice okolu nosot ako mi e razranetko mestoto nekako malku pecka, ako e epten rana crvenilo kaj bebe pa da ne go pecka da ne go chesa...sepak vnimatelno po malku i ako pocne da reagira znaci go pecka i da se izmie, shtoznam sepak prasajte vo apteka na delot kozmetika tie podobro ke objasnat

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    2.558
    Некој од овие blue cup може да се употребуваат за црвенила кај веѓи, мм има од промена на време мн му се влошуваат, еуцерин не помага нешто баш. Ако да, кој од нив, кремот?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    1.425
    И јас имам таков проблем , и околу носот. Баш ме интересира кој од нив одговара за таков проблем?