Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    4.791
    А има ли заби? И мојава е нешто чудна денес со јадење.
    Еве вечерва стандард кај 7 ипол - 8 легна, да не претерам 5 пати се расплака и ја презаспивавме божем, не сака ни да цица што не се случило, со цицка во уста и плаче, ја гушкам и пеам ќе се смири малку и пак почнува, а мижи успана е. Се извадив од памет што и е. :worried: Си викам заби или ноќни терори? Што беа тоа како се манифестира како се превенира? Не е во скок.

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    27.693
    Цела среќа што во нормално понашање може да живее само на млеко..

Нема ниедно запче :rofl: ама нема ни набабрени непца или јас толку можам да видам, не дава да и се доближиш до уста а вака гриза све и свашта ...

Мојава правеше така пред некое време.. само гушкав и пак заспиваше, не знам...

3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    4.791
    Мене педијатарот од 3ти месец ми вика дека и се набабрени непцата. |( А искрено не знам како успеваат да им видат во усте, ни јас не можам до уста да и се приближам одма го вади јазикот за да лиже и да гризе. :D Од една страна викам нека заврши побрзо да не се гњавиме, ама она цица па си викам ај што ќе и се заби дур ја дојам неќам да ме каса. :D

На tina2018 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  4. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Мајки малата денес има запек никако не можеше да се покака односно лајнувчето и стоеше на газето ама никако не можеше да го извади, со топломерче успеавме да извадиме поќе како камчиња но гледав дека има уште ама веќе нејќеше да турка и го стегаше газето сега си е расположена дали да и ставам чепче нејќам одма да трчам на ургентна да и прават клизма ми е страв да не се истрауматизира, сваривме компот од слива сега испи 30мл а сабајле јадеше круша и праска, ја искапивме и во потопла вода некој совет како да и помогнам дома ако можам ако не ќе ја носиме тоа е

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Kolku dena ne e kakana? Da ne ste vovele nov obrok denovive?

6. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Мајки дали има некоја искуство се бебе во јасли а да малото е интолерантно на млечни пероизводи. Димитар почнува во Октомври во градинка, матичниот смета дека нема потреба од испитување на интолеранција бидејќи од авион се гледа дека е интолерантно на млечни производи (повраќа од секој млечен производ). Пие адаптирано на ХИП хипоалергено со хидролизиран кравји протеин, дали ќе ми дозволат да им носам такво млеко за него. Ќе има 10 месеци кога ќе почне. Исто така ме интересира дали оброците што им ги подготвуваат со јогурт, кисело млеко и слично за него ќе бидат „суви“?

7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    5.307
    немам лично искуство, ама знам колешка вадеше потврда таква и му носеше од дома млеко такво и му даваа на малиот без проблем

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Na prjjatelo deteto pravese proliv od mleko. Vo gradinka ne i davaa mleko ama ne im dadoa ni zamena da nosat. E sea posel nekoe vreme ova dete ja izrasna ovaa sostojb sto e dosta poblaga od vasata poso na mlecni proizvodi nemase maka. Sigurno so potvrda.od.lekar ke moze da odnesete sto treba e sea za da so siguren deka ke mu dadat ja bi rekla i pokloncinja na redovna osnova za ucitelkite

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Какви поклончиња на дневна основа?

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne be dnevna ama na mesecna da...ako nema razbiracka i toa e nacin vo nasevo drzavice

11. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    @Pacient srna ја би поклончиња и на дневна основа ако некоја од воспитувачките ми го дои детето со мајчино млеко, а вака за нешто за што ќе плаќам фул сума а детето нема да ја јаде нивната храна во 50%, плус трошоци за адаптирано што јас ќе носам, да плаќам за тоа да ми дозволат да донесам адаптирано кое го пие и за да не му стави млечни производи во кашата и слично нема шанси. Во досието на детето и со потврда од матичен лекар ќе стои дека е интолерантно а ако они му дадат мислам дека ќе можам и да тужам, а за тоа дали ќе ми дозволат да носам адаптирано или не е ствар на договор за кој немам намера да дадам ни денар освен добар однос кој секако го имам спрема секој.

На tina2018, nevermet18 и LazaLaza им се допаѓа ова.
  12. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Super e se toa ama seti se kade zivees....krajnata cel e da ne mu dadat na tvoeto dete nesto sto kr mu naprai tegobi

На Tea SK и nevermet18 им се допаѓа ова.
  13. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    9.094
    Mom's
    Ај просветлете ме што може да и е на вампиркава моја.
    Неколку пати овие две недели станува сред ноќ и си игра во креветче по саат, саат и пол. Ништо не и е сменето буквално. Едино што двете дремки што и беа по два саати сега и се по саат и пол. Ќе си се изназбори, изнасмее, ќе изреновира креветчето и ќе си заспие. Јас ќутам и само пратам да не направи беља. Малце ми е ко во хорор филмче:wasntme:
    Во скок не е како што рачунав. Треба некаде средината на октомври да влеземе во 7 ми. Почнува да лази и да се исправа исто периодов

14. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Еве скроз исто мами :D
    Барем знаев дека со спиењето немаше мака ама од кога научи да седнува сам да лази и да се исправа навечер ќе стане и 1час горе доле чучњеви малце ќе се изнавика мамамаѓа бабабабба аууууаууууаууу и ќе заспие пак
    Или сам ќе заспие или ќе мора да го шшшкаме уште пола саат... :?:

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.825
    Допаѓања:
    27.693
    Госпоѓицава моја неколку ноќи ја начекувам околу 3-4 саат застаната, исправена на креветче. Е тоа ако не е хорор филм, не знам што е.
    Врска неам што и е, ќе станам ќе ја легнам и ќе заспие одма

16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    На внук ми не му дозволија да си носи од дома, ниту замена му даваа. Среќа баба му можеше да го чува од сабајле, па го носеше после доручек. Ова до крај беше вака, додека не се запиша во школо лани.

На tina2018 и S.J.Parker им се допаѓа ова.
  17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    5.307
    ја денес ја носам 4 ти ден во градинка, пишував и во друга тема во средата ми рекоа дека им даваат цедевита, не знаеле дали да и дадат, ја им реков дека не и давам, денес во шише во ранчето и ставив чај што ја и давам дома гледам и го дале, не гледам зашто би било проблем да дадат и млеко, освен ако треба они да го направат па да им е проблем што знам

18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Леле исто, отварам очи он се исправил во креветчето и ме гледа :rofl: го легнувам одма и си продолжува

На LiquidLuna, Speechless и LazaLaza им се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    10.001
    Ќерка ми е алергична на белка, стои во досие со потврда од лекар, нејзината негователка знаеше, знаеа уште 10 други. Секој ден им трубев, секој ден со каша ја праќам. Ја наранија со јуфки со јајца. Тоа што го преживеавме, тој начин на нафрлање не му посакувам на никој да го доживее.
    Одговор од градинка: направен е превид при прием на роба во кујна, не виделе дека јуфките се со јајца. Не не ја тужев градинката, зашто пак мора таму да оди, а да и зашто живееме во Македонија.
    Муабетот ми е не се ослонувај многу на потврдата и на информираноста на негователките. А за млекото прашај директ, нас ни дозволија готова каша за замена кога има јајца.

На nevermet18, tina2018, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Ама не сфатив на какви поклончиња мислиш? :D
    Со шо би се поткупила една воспитувачка?