Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Син ми не е баш некој репер за јадач. Цикличен јадач е, 3-4 недели јади да ти е мерак да готвиш, после месец-два уста не отвора на ништо (освен цице).

Пробај да ѝ даваш да цица барем после цврст оброк, да не е пред.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MamaOfTwo

MamaOfTwo Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    25
    И јас сум моментално на иста 'мака' :) Се сака сам да јаде. А време и трпение имам се помалку. За првото повеќе и нерви и време имав и ја оставав и да се шлака со храната, да експериментира. Испадна дека така било таман, пошто денес е добар јадач (не јаде количински многу ама јаде се што и сервирам, сама).
    Бебево од друга страна никако не сака да јаде месо, пробувам да го скријам во ќофтиња со зеленчук ама некако ми го сеќава и го плука, во кашите блендирани беше друго, се јадеше. Ама мора пробување константно, така и за рибата на парченца ми правеше ама сега ја јади еве. Исто бев загрижена за разновидноста на намирниците и се надевам ќе ти помогне следново: не му давам се одеднаш туку по малку од секој вид шо ми е спремен пример неколку мали парченца риба, неколку брокули, неколку мали парченца обарен морков. Откако скоро се ќе снема на масата, додавам пак од се по нешто, засега таман вака ми е мене само со месото шо имам проблеми уште. :/
    И уште една мака :) супа на пример ми е најтешко да ја дадам оти не сака со лажица.. сам не знае да срка многу нормално и не знам ова како да го изведам без да полудам.. :)

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.998
    Допаѓања:
    4.813
    Ко што ти кажала @IRBBB да не се повторувам.
    Да ти олесни, ни јас не знам колку јаде, а најголема мака ми е тоа. Ама дур се здрави си викам ок е. Вака ми беше и со доењето што стално мислев гладно е ништо не цицало, пошто не мериш, не гледаш, а детево си знае се најало.

Јас па супа и дадов од чашка ппвеќе на вода изблендирана. Ова дека беше болна па ај реков супа да и направам, инаку немав намера да давам. Можеш со некои длабоки лажици, како за сосови пример, да се гледа дека е лажичка ама да не е од нашиве пошто нема ништо во уста да заврши.

Него јас па имам друг проблем, колку месо смеат да јадат неделно/дневно? Многу сака месо и риба.

На tina2018, MamaOfTwo и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Колкаво е бебенцето? Ако знае и сака да пробува со лажица, пробај со длабока како оние што се дозерки за ад.
    Трпение мајка, ќе научи сѐ.

На tina2018 и MamaOfTwo им се допаѓа ова.
  5. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Фала ви на советите:l:постепено ќе се уходам, а до тогаш пак ќе прашувам:D

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MamaOfTwo

MamaOfTwo Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    25

Мислам дека три пати месо и два пати риба е ок :) Ма да на бебињава им требаат и протеини и масти, јас не би се секирала и секојден да јаде :)

Ќе го пробам да ти кажам прво, 10 месеци е :) Фала за идејата <3

На IRBBB и Mucika им се допаѓа ова.
  7. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majki od koja chasa za pienje voda ste zadovolni? So klunce bez klunce? Sega ke naracuvam pa ako nekoj ima iskustva i probal poveke neka pomogne da mi kaze koja se pogodi, znam deka e individualno ama sepak....

На MamaOfTwo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.561
    Мојов за два дена се научи од оние со силиконска цевка, и онаа некапечката на нук.

На tina2018 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.362
    Допаѓања:
    5.242
    Мојата пие од обична чаша а и од шишенце со цуцла.
    Дали да земам нешто со сламка или клунче за попрактично кога сме излезени или не?!

На MamaOfTwo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MamaOfTwo

MamaOfTwo Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    25
    Нук 360 степени. Незаменлива :)

Со цевче ти е многу потешка за одржување спрема мене. Иако само за вода ќе ја користиш, сепак цевката внатре треба со оние тенки четкички да ја чистиш, а плус ги гризат децава и ќе се оддадеш од пари :) Освен оваа нук рамна шо е горе, памтам дека со некое силиконско клунче имав земено за ќерка ми од Чико беше исто многу добра и клунчето не се уништи и покрај гризењето.

На tina2018 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    @IRBBB во што ги ставаш путерите од јатки?

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Во грчки јогурт/павлака со или без овошје, во смесата за мафини, палачинки, банана леб, како намаз на тостирано лепче, мафини, палачинки, во чиа пудинг и обавезно во сите каши со житарка и овошје ставам една лажичка путер од јатки.

Последна измена: 17 септември 2022
    На i13dk, nevermet18 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  13. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    487
    Majki, koga sme kaj jadenjevo i jas da si kazam/prasam :D malava e 7 ipol meseci. Od pred 10 dena preku nok pocna da zeza so jadenje, ke kasne nekolku lazicki i ja zatvara ustata. Za den-dva sfativ deka ako ja iznesam nadvor vo kolicka se dojaduva, ekspresno i toa :D
    Pa nekoj da spodeli mislenje/iskustvo/sovet? Faza li e, sto li e ne znam ama sto i menuva ne mi e jasno. Ne stanuva zbor za razlika vo vreme, bukvalno za 5min sum nadvor. Doma isto sum ja ostavila, i podolgo ama ne bre, ja stiska ustata:D

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Ти ги јаде мачкани на лепче? Од кога вака? Моето нема шанси, само чисто лепче си каснува, па друго залче овошје/зеленчук/мевце.

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.362
    Допаѓања:
    5.242
    Тогаш ќе си терам со шишенцето и чашка обична.

Иста е и мојава лебот сув да е.

На MamaOfTwo, tina2018 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Зависи од расположение. Некои денови го шмука само путерот или гриза шо има путер, други денови не сака да го допри дека му лепи на раче, па сака само чист леб/мафин.. Некогаш го сака како парче намачкано, некогаш ситни залаци да ги брка со раче или вилушка.
    Инаку откако воведов јатки, му мачкам така на нешто. Лепче му давам, ама искрено гледам колку шо е можно поретко, оти само леб би јадел. Ради него и ние лебот го исфрливме. :|

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    2.561
    Ооо хорор ни стана јадењево, во хранилка седи само 5мин, потоа сме на тераса во една рака го држам да гледа над ограда во друга јаде. Не знам до кога вака ќе тераме. Мислам ова забиве да излезат подруго ќе е. 4 одеднаш му излегуваат.

На zverkica и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    487
    Offf aj i jas so zabi da se utesam, 2 i izleguvaat sega pa se nadevam do toa e :D

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Мајки здраво, бидејќи сум заборавила како беше со првото детенце ми треба ваше мислење. Моето бебе е 6 месеци, веќе од 5 си седи сам убаво и лази. Е сега почнува да бара да јаде повеќе, многу малку млеко пие, кога ќе види да јадеме почнува да вика и плаче по храна. Почнав да му давам рано наутро млеко, околу 90мл пие, за два чада јаде овесна каша или овошје со ориз, малку сокче и вода, по 3 часа млеко околу 120мл пие, ручек месо со зеленчук, па десерт каша овошје, и после само млеко продолжувам ама не пие повеќе од 120мл. Тежи околу 8 кг и е 6месеци и 3дена. Дали според вас е нормално дете на оваа возраст да бара повеќе храна одколку млеко?

На tina2018 и MamaOfTwo им се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mene mi e ova mnogu jadenje za 6mes. Jas na 6 pocnav da i davam ti vise imas 2 nakaj 3 obroka ako dobro citam

На Sweetheart87, joy1, Knizhevnik11 и 4 други им се допаѓа ова.