Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    3.967
    Што поголем, поише ми кака. Ама јас му давам сабајле овошје, за ручек зеленчук, па нормално е повеќе да кака.

2. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Здраво мајки ние сме за 5дена 8 месеци меѓутоа пред една недела спиењето ни е катастрофа за 1м извади 5заби незнам дали има уште некој заб меѓутоа катастрофа стана спиењево почна да заспива само во раце а го легнам да му даадам да цица да заспие така несака офма рипа ќе го успијам на секои 30мин ми се буди и тоа рипа одма станува во секунда не лежи и плаче него одма станува седнува на гз, некогаш а му ја тргнам градата одма станува исто катастрофа незнам зашто смњни вака и на секои 30мин будење на све реагира а шушнеш тропнеш со музика спие. Помош дали некој имало вакво искуство и до што би можело да биде се мрднав

На tina2018 и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  3. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    На 8м бебе какви витамини давате, се разбудивме со растечено носе

4. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    9.225
    Од короната па наваму овие по препорака од педијатар. Screenshot_2022-10-06-09-09-43-690_com.android.chrome.jpg

На Speechless и WindyWind им се допаѓа ова.
  5. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.567
    Исто, за доручек јаде житарка со овошје, за ручек зеленчук со месо, или риба, или јајце.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Исто, во истата возраст почна. За една недела прави 9 месеци. Ќе се мрдмам како ќе се оди на работа не знам. Ужас. Ако знае да помогне некој нека каже чаре :)

На Marsic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    175.153
    Обавезно по 4 пати.
    Некогаш знае и 3 или 5 , ама многу ретко е тоа.
    Некако од коа воведовме вечера све по 4 пати си кака:)

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Мислам дека е најсоодветно тука да го поставам прашањето.

Поднесов во труд и социјала за надомест за новороденче- прво дете. Колку што читав надоместокот треба да е 6000, а имам некој прилив од 5263 денари. Дали и вас толку ви исплатија?

9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    175.153
    Толку , 5 и нешто беше и кај мене .
    Од општината беше околу 7.000, ама секоја општина има различен надоместок

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    5000 и нешто ситно, не е 6000.

11. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    И јас после ковид овие го давам.
    Ама тогаш имаше неполни 4м и ни ги дадоја по 10капки а сега наголемив по 25капки,дали педијатар ви има кажано дека во таа доза се содржат 400и.е д3?Јас случајно прочитав во упатството а не ми спомна докторката,тоа се плус две капки д3.Ќе се консултирам на наредна контрола

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    10.535
    Ги има во Зегин? Што витамини има внатре?

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    3.967
    8 ипол мес, од завчера почна да вика, вади горни заби, синоќа нејќеше да спие во креветче, само кај мене во раце па по неколку пати заспивање го легнувам до мене на спална, татко му во дневна. Од пред 3 дена почнав со лесна вечера, банана, печено јаболко и вчера јадеше и некако заспа. Ама сега додека ислезат забите ќе биде весело. Мачкам гелче.

14. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    9.225
    Мислам ги нема во Зегин. Маж ми тогаш купуваше ама знам дека се врати од Зегин и излезе да ги бара а кај ги најде не знам. Еве гледам ги има на kiwi и имаш спецификација се што има во нив
    https://kiwi.mk/product/health-aid-baby-vit-multivitaminski-kapki-za-bebina-6-m/

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Ни вечера не помага џабе. Може ќе смени кога ќе тргнеш на работа

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.354
    Допаѓања:
    5.551
    се е навика :rofl: мојата така прави од 4 месеци, сега има 10 , од време на време се мрднувам и одам да спијам во дневна, оставам адаптирано на маж ми и му викам прави шо сакаш:rofl: иначе ја тргнав и на работа и она во градинка, мислев ќе фати некој ред, ама нишо :drunk:

На Marsic, nevermet18, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    587
    Бекутан чајот што е од сладок анасон колку највеќе може дневно да пие тие кесеичките со прашок?

18. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Здраво на сите. Би сакала нешто да се исконсултирам со вас.
    Син ми, 11 месеци, е преактивно бебе. Се плашам на моменти дури дека нешто не е во ред со него.
    Секое одење, СЕКАДЕ, нас ни е проблем. Вака почна од 7 месеци да се однесува. Свесна сум дека периодот пред проодување е тежок и не барам да седи мирен со саати но барем малку од малку. Еве сега конкретно бевме во природа со пријатели и не не остави воопшто. Кенка во раце, кенка долу, во количка… преслечен, наспан, најаден…
    Пуштаме песнички, телевизија, играчки… се му се здосадува во рок од 1 минута. Со маж ми на секои 5 мин си го подававме, секако се обидовме да го анимираме… ништо не успева. Пак ќе кажам, јас не очекувам дека тој треба да седи мирен долго време, но барем 10минути. Толку се бори со нас кога нешто несака (пример да го седнам во количка) што едвај го додржувам.
    Имам внук иста возраст, далеку помирен. Ќе го оставиш на земја ќе се заигра со нешто бар на кратко.
    Моево само тоа што нетреба го интересира( кабли, скали, штеќери), а најчесто ни тој незнае што сака.
    Таков е секаде.
    Инаку супер напредува, се смее, лази, јаде супер, седнува, се исправа сам, прави ѕе, веќе вика мама, тата, баба, деде…
    Но… јас неможам повеќе. Премачно ми е. Од сабајле го чувам јас, попладне сопругот. Со душа чекам да дојде моментот да одам на работа. Воопшто не уживам со детето. Се затекнувам како гледам во саат и си велам ај издржи уште 3 саати и ќе спие…
    Од околината неколку пати ми искоментирале:
    Леле сиротки вие, тешко вас и слично и во последно време навистина почнав да се запрашувам дали е се во ред со моето дете.

На Ivanaahhh му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мами да прашам како почнавте да давате ад 2.Му давам хипп1,за 4дена прави 6м педијатарот ми рече да префрлам на 2ка ама не прашав дали одма да прекинам 1 и дирекно 2ка.Ми е страв од запек или грчеви,до сега супер поминавме

20. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    До 1 година само вода се дава на бебе, никаков сок и чај, така ми е кажано по консултација со патронажна сестра и доктор.