Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Majki help, jas veke nervno popustiv. Bebka naednas pocna da odbiva cvrsta hrana, sekoe jadenje e molenje od 2 ipol saati, mislam cel den vo hranenje mi pominuva. Dodusa ona nikogas ne bese lakoko bebe ama koga pocnavme so nemlecna ishrana ubavo si jadese, sto se sluci naednas ne znam. Inaku e skoro 8 ipol meseci, 6ti skok e pri kraj, pa dali e do toa, dali do zabi (ima dva, spored pedijatar nema nov na povidok) koj da znae. Da napreduvase ubavo ok, ama slabicka e mnogu, toa me sekira.
    Nekoj da spodeli mislenje/sovet/iskustvo? Da me utesi deka e faza koja ke pomine :D

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Нема да те утешам од старт да ти кажам со моето искуство. Од лошо на полошо иде ќерка ми. Од почеток секое јадење беше со молење, сега е 10 месеци и како почнува повеќе да разбира така врти глава и затвара уста. Зеленчук и месо една недела нема каснато, овошјето мора прво на сила да и дадеш во уста да проба па да одлучи дали сака да јаде. Нема што не пробав, уште на лустер да се качам за да јаде, не не не и не.
    Нервно сум попуштена, да се фатиме за раче и да си резервираме во Бардовци најдобро.
    Еве ја и на килажа симна 150гр. Не знам веќе што да направам, нема што не и е понудено, и готови каши, и тоа ние што јадеме, и домашно готвено, се е џабе. Ја оставам и по цел ден сама да си побара храна, ни тоа не го прави, ќе си седи цел ден така ако треба ама нема да јаде. Ќе пукнам веќе :@:@:@

3. DejziSk

DejziSk Истакнат член

;(:sweat:;(
    sto da kaza ne znam… mene me cudi kako naednas smeni, kako so noz preseceno. A skoro 2 meseci super si jadese, grebev od tanjirot za plus da i dadam od sto si jadese.
    Jas za volku kratko seknav, toa deka od start sum opsednata so nejzinata kilaza deka i mala se rodi, ama ako prodolzi uste vaka ne znam kade ke mi bide krajot. Za kratko treba na rabota da se vratam, drugite nema tolku da ja molat za jadenje, svesna sum za toa.

4. Mucika

Mucika Популарен член

Зошто се молите 2 ипол саати за јадење, тоа не е решение. И мојава не е јадач ама пола саат има фора :) ако ја гледам дека не јаде стнауваме, ако јаде и по 1 саат седам некогаш, пошто сама јаде па малку сме влечуги. Да не те тешам фазава кај нас од 6 месеци трае :D
    Готви исто за сите прилагодено на бебе, јадете заедно, гледај да не е прегладнета или ненаспана, остави ја сама, џвакај пред нејзе. Ова и @LiquidLuna ако не сте пробале, пробајте. Пример брокула и батат сварете/испечете и седнете ручајте сите заедно, оставете ги сами да си земат, вака ќе им биде интересно ќе бидат вклучени во оброкот.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Да ти кажам единствено ме радува дека во градинка е друго дете, јаде барем еден оброк како што треба. Е сега не оди во градинка од минатата недела оти беше болна па нешто препишав и на тоа ама не бива вака...

@Mucika и тоа е пробано. Не сака да фати со раче за жива глава, ајде пробав јас да и давам, јадам јас давам на неа врти глава. И така јас си изедов цел батат, а не јадам батати :?:
    И џвакање, и мљацкање и мх мх мх задоволни фаци не пали бре :@

Едит: и со мене на маса ја седнувам, у скут да јаде, да не биде одделена од кај знам шо и се врти у глава, она си игра со трошки леб на пример, или ќе земе храната од нејзината чинија и ќе ја истури цела на земја

6. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Ahhh, znam deka ne e ama nemam dusa taka da ja ostavam, sekoj den vikam e denes nema da ja molam ama dzabe…

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Јас за молење не ја молам оти најискрено немам нерви за тоа. А почнува да плаче ко отров да и ставаш у уста а не храна

8. Mucika

Mucika Популарен член

А од уста да ти земе? Уште оваа техника ми текнува :D. Кај нас добро резултираше на почетокот. Мојава покажува интерес не дека не, не стално, ама количински не јаде. Нешто сега задње време да не ја подречам ми јаде повеќе (читај 7 наместо 3 залчиња), на килажа сме си исто нормално не качува, ама па си викам сигурно знае кога и е доста. Во последно време се сака од тоа ние што јадеме и мислам дека тоа ме спасува сега, готвам за сите исто. И сега проблем е не можеме да си нарачаме кликни јади со мм и не јадеме пици и бургери :D

9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ништо, да си се помирам дека вака ќе порасне. Косава на 26 ќе почне да белее и тоа е :party:

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Кај си ти до сега мама да ми кажеш декане сум сама.
    Ние еве 15м направивме и сеуште не јаде.
    А за килажата цел форум знае, да не се повторувам.
    Ја оставам и јас да изгладне ама џабе.
    Ни каши ни парчиња ни бутур.
    Само ќе рашлапа на маса и се е на земја.
    Колку кг сте?

*познато ми е намалувањето на килажа. На секое следно мерење се тешиме дома....барем да не намали, немора да накачува.:?:

11. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Јас мислам дека не треба да го споредуваш со други деца, секое дете е различно.
    Еве моево е буквално како што ти го опиша твоето. Претемпераментно и преактивно дете ама па мене тоа ми е скроз нормално. Да, тешко е знам, ама па брзо растат.
    А што да кажам јас што сама чувам(facepalm)
    Едвај чекам некој да дојде на кафе да ме одмени малку. Среќа и моите ми се блиску па така некако издржувам.
    И моето најмалку игра со играчки. Му вадам пола ствари од кујна колку да можам една палента од 3 мин да ја сварам. Се му е поинтересно од играчки.
    Брзо ќе пораснат. Поддршка и гушки:hug:

12. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Da ni otvorat posebna tema za nasite nejadaci, da ne gi zamarame site :D
    Inaku mojava e 8+, na 8 bese 6900.

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Аа си се жалам ама изгледа не сме се начекале на вистинско место во вистинска тема :D
    10+, 7400. За еден месец качи 100гр, за една недела симна 150. :x Немам зборови веќе.

Едит: од раѓање се бориме со килажава буквално, 3050 е родена. Рекорд на качување на килажа месечно и е 400гр. А и стварно не знам од шо живее детево, ни јаде ни млеко пие. Колку храна имам фрлено, толку и АД.

14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Тука сме.
    На годинка бевме 7500-600 мислам (не сакам ни да ја барам табелава).
    Кога ќе ја отворам темата дневно мени, срце ми се кине.

Од друга страна пак кс и е добра, активна е, темпераментна дури и кога не треба(и ноќе е ококорена)

15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Е со таа кс се тешам, ама си викам до кога вака ќе тера :?:
    Денешно мени ми е болна тема, солзи сами капат прости ми :rofl:

LazaLaza likes this.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Моево бебе многу лесно се плаши и се штрецнува. Буквално не смееш малку погласен звук да направиш или некој ненадеен. Да се насмееш гласно или кога нешто си игра занесена и ќе ја викнам ми се штрецнува. На преглед прееска поминуваше сестрата позади нејзе она не ја очекуваше и се исплаши. Не плаче, гледа дека е се ок после тоа. Ама ова вака нормално е?

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

И син ми е таков. Дури и ако почувствува "опасност" застанува и како да се собира цел. Јас тоа го препишувам на две работи. Првата, претпазлив е многу, втората и ние дома сме тивки, сами живееме, не зборуваме гласно, 99% од времето нема вклучено тв/радио, па не е навикнат на такви звуци.

tina2018 and Mucika like this.
  18. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Да пробаш малку цимет да ставиш во млекото или во овошната каша. Моето одбиваше млеко дури и каша ако е со млеко, најверојатно не му се допаѓа вкусот, откако почнав по малку цимет да ставам го прифати млекото.

tina2018 likes this.
  19. Elena.

Elena. Истакнат член

Мајки, се дава ли нешто за имунитет на бебиња? 10 месеци е и нон стоп ми настинува. Секоја втора недела сме по доктор

20. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Да, јас давам BabyVit капки, по препорака на педијатар.

Elena. likes this.