Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ќе пратам ситуација па ке видам. Хелда од кога смееме? @joy1 како поискусна ај те молам кажи ми освен слива со што друго да и комбинирам каши за да не фатиме запек пак? Зеленчукови со што? Ми рекоа тиквица може, друго?

2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    ne sum znael ovaa porano a zasto taka? sepak ti blagodaram mnogu.
    inaku pak merev 38.8 a pieme daleron na sekoi 4 casa po3 ml a izgleda ne pomaga mnogu.
    i go banjav i corapite gi napraviv so ocet gi nosese pak isto, cel den nema nisto jadeno samo sok ne saka nitu da cica

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.679
    Допаѓања:
    37.692
    Темна столица единствено од κρушκата. Неκогаш може и зелена да биде од истата. Синκо обожава и после сеκое јадење κρуша,столицата е темна. Без гајле,сега менува вκусови,ќе менува и бојата на κаκите :D

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    А
    А да пробаш со крпи под мишки? Помага многу

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И она ја сака а ми е страв често да и давам. По ново правело запек :/

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.875
    Хељда е 12+ како што знам.Не е толку алергена колку што е јака за бебешкиот организам.
    Откако почнав со житарки(овес,киноа,просо) кај нас се стабилизира столицата.Нека внесува еднаш дневно оброк со овошје и житарка.Форсирај течности:вода,домашен компот ако имаш од слива,кајсија..
    Кај нас слива стварно мн помага,тиква и кокосово давај по пола лажиче дневно.Тоа е баш лаксатив.
    Од зеленчук избегавај компир и морков.
    Можеш брокула,блитва,карфиол,тиквица.Не се секирај се ке се среди :)

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Moras da mu davas da pie mleko da ne ti dehidrira, ako nejke da cice barem odmolzuvaj se. Nudi dodeka spie da cica.Ne go pokrivaj mnogu, neka e rasobleceno, corapite vo vinski ocet, tusiranje na teloto ao mlaka voda ( poleka poleka go stavaj vo vodata) i bidi dezurna. Se nadevam kje pominete so lesno. Bog fa vi e napomos i pisi kako ste.

8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Киноа ке купам денес. Барав немаше во ДМ и искрено не знам како изгледа:$. Овс од кога можеме? Те удавив со прашања :x

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.875
    Киноа јас од виталија купувам слична е на просото на изглед.Овес јас на 7 дадов ама не е глутенски.Не е проблем прашувај слободно :)

10. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Многу ви благодарам мајки за советите, до 6 сабајле гореше детето имаше 39,4 а после му дадов чепче ефералган и почна да се поти и падна на 38,5 за еден час.
    Цела ноќ на секои 4 часа му дадов далерон шурупче, го бањав све буквално пробав ама не поминуваше се до сабајле.никогаш досега немаше толку темп моете дете, не сакаше да цица ама сок пиеше од хип 2:1 со вода и полнеше памперсот затоа не се плашив за дехидрирање.
    Дали имаат само три дози од дитепер ваксината или повеќе?ние примавме третата доза ако има повеќе јас не давам веќе таква вакцина на моето дете.
    Еве денеска сум на работа а цела ноќ дежурна со детето во раце мртво уморна сум мислам дека ќе колабирам секој момент.
    Поздрав

11. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    Мајки неможев да најдам посебна тема па затоа тука ќе прашам можеби некоја мајка има искуство да сподели бидејќи мене ми е прво дете и незнам. Син ми веќе подолг период сам си станува покрај кревет или маса сам се исправа, сам оди ама потпирајќи се за ѕид или за столче или маса, низ цела куќа си оди покрај ѕидовите без моја помош, а ако треба да отиде на некое место кај што нема за што да се држи, си седнува и почнува да лази. Е муабетов ми е некна имавме гости и кога го видоа како оди ми рекоа демек, немало шанса ускоро да проодел без држење, и многу лошо сум постапила што сум го научила така. И сега мене ми е мака, дали навистина погрешив што го оставав сам да се крева и сам да си оди без да го држам

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    @chocolade што имате пробано од житарици до сега? Ако немате пробано ориз, палента, просо, подобро оди прво со нив, овесот одложи го малце. Иако нема глутен, има друг протеин кој исто е тежок за цревниот тракт.

@slimy мислам дека има барем уште една доза, но покасно, после 3 години. Нека кажат поискусните мами. Ајде не му се секирај толку, барем знаеш дека е само реакција и поминува ;)

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    da ne te grizat mislenjata na ostanatite. Nie sme skoro 14 m i uste ne odime sami. Po zid stolovi odi. Sekoe dete e razlicno.

На mila25ve му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    782
    За одењето да искоментирам за мајките да не се секираат воопшто секое дете си е своја приказна,син ми скоро дури да прооди не стоеше исправен на нозе јас ке го кренев да стој а тој ке си чучнеше и мислев нема да прооди до година и пол,почна да лази некаде околу девет месеци а прооде на година и десет дена,исто и тој некој период си одеше по кревет покрај зид важнода се држи беше за нешто и јас почнав да го ставам потпрен на креветот а јас неколку чекори подалеку и му ги подавав рацете да иди на кај мене и така почна да оди за брзо време убаво истабилно за да сега незнајме што е тоа седење само се патува некаде незнм јас како нозе не му постанват.

На mila25ve му/ѝ се допаѓа ова.
  15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала ти многу. За сега толку со прашања :) јадеше просо денес, добро го прифати :) прв пат изеде цела тегличка од 125 гр. Просо, тиквица, 2 лажици готова каша од морков/јаболко, авокадо. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    782
    @slimy како сте денес со тт

17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    isto sme so temperatura eve samo sto se vrativme od kaj doktorot, go pregleduvase sve vika nema nisto ne e bolen od vakcinata ovaa e reakcija i ni dade na sekoi 3 casa ednas ibrufen 5 ml pa posle 3 casa daleron 5 ml vija deka utre bi trebalo da pomine zasto 48 casa drzi diteper vaka temperatura visoka.
    leukocitite i tie drugive bea pokaceni koga napravivmo krvna slika rece od vakcinata i anemicen e koga kje se smiri reca da pocnam da davam po 5 ml legofer dnevno i 5 ml vitamin c.
    pozdrav i mnogu vi blagodaram za podrskata majki,

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.875
    Просо е доволно 2 пати неделно бидејки содржи доста железо :)

19. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    @Kitten deneska go prasav doktorot ima uste dve dozi diteper edna e na 18 meseci a deuga na 4 godini.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882

Nie sme 15 meseci i luge kako luge,lele a ne lazi malata,lele a uste na stanuva malata lele ova lele ona :|
    Od 9/10pocna da se naprega za da laze,na 11/12pocna da laze sega sme 15meseci i odi po zidovi odi 4/5cekori,ne e uste stabilna ama nemoze da leta ona :D uste se mali nemat 5godinki za da trcat :D

Uzivaj mamicki. :) ke dojde debot koga
    ke odi bez nicija pomos :) da uzivame
    vo sekoj mig.
    @slimy kako ste mila so T?
    Inaku i nie primivme diteper pred 2meseca,mislam deka ima uste edna na 5/6godinki.

На slimy и mila25ve им се допаѓа ова.