Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мајки можно ли е од презаситеност од одредена храна да се јави некоја алергиска реакција? Син ми има црвени пликови под очите и денеска многу му се прошири накај слепоочниците.
    Или можеби тоа е симптом на нешто друго?
    Ме чуди што цело време менува, де лево повеќе, па десно, па се повлекува, па се шири...
    Мислам дека @leona83 спомнуваше за ова со хранава скоро. Утре ќе одиме на лекар, ама во меѓувреме ве молам за совет.

2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Исто беше и кај нас, баш така!!!
    Матичната рече алергија, ни даде сируп три дена само да пие, но бидејќи немав дадено ништо ново не се задоволив со одговорот и маж ми се јави кај пријател - доктор ( од странство е) и он ни кажа дека најверојатно е презаситеност од храна, или два три дена сме претерале со некоја намирница во поголеми количини или се конзумира секој ден. Така кажа и се преиспитав и си ја најдов грешката.
    Одете на лекар но размисли од што може да е, може не е истото.

Едит: најлесно е да речат алергија а симптом само еден. Посебно ако во фамилиите на двата родитела нема никој со било каква алергија ретко дека од после ќе се јави реакција на нешто проверено.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Си ја знам грешката-патлиџан! Се мислев и да не е од сонцето некоја реакција, ама најверојатно ќе е од патлиџанот. Мојов не јаде оброк ако нема патлиџан или кисело млеко внатре и изгледа претерав. (facepalm)
    Инаку не го чеша ама е страшно за гледање.
    Извини не можам да го најдам постот твој, па ако може да ми објасниш каква рекција имаше кај вас?
    Фала на одговорот :bow:

П.С: Ни јас ни мм не сме алергични на ништо.

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Исто како што пиша ти, пликови под очите и очните капаци како потечени и зацрвенети. И после спиење без разлика дневно или навечер поизразени беа, ама немам сменето ниту прашок ниту омекнувач, и одма на доктор.
    Кај мене беше од кокосово масло. Градите ми станаа жар, не знам зошто после толку време доење и се мачкав ама не се одмивав пред доење зошто е од тоа што о го ставам во кашите. И претходните два дена и давав во каши и се собрало. Од страв од тогаш не сум и дала. После првата лажичка сируп се смири. Три дена по 2 мл се дава.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Фала ти многу, тоа ќе да е. И кај мене после спиење беше ужас. Јас го поминував неколку пати со камилица, па еве малку како повлечено да му е.
    Ќе одморам со патлиџан извесно време, па ќе видам дали е до тоа.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Значи ова мое бебе една недела уста не отвара за јадење :x Ме полуде ]:) :envy: Непцата кај двата кеца доле се набабрени веќе еден месец, а од забче ни З нема. Уффф...:whew: Се тешам со тоа што цица многу ама не е доволно само цицање на 10 месеци. Кога ја читам @НаталиЛили си викам не сум сама, сепак она е со повеќе стаж на тема "нејадење" :D :lol:

7. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Стаж веќе 2.5 месеци.
    Се нервирам ептен. Ама малава за жива глава уста не отвара. Само на банани и сув леб сме.
    Некогаш само две лажичињаќе касне, а некогаш уста не отвара.
    Еден оброк ако имаме во денот како што треба јас сум пресреќна.
    До кога ќе тераме вака јас незнам.

8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki koi se vasite iskustva so ogradica(mislam taka se vika toa?!)...od korist li e?Znam deka sekoe bebe e individualno,ama sepak ke mi znacat vasite mislenja,iskustva...
    Eve se mislam,ne znam dali i toa cudo da go stavime vo dnevna, pa kako ke pominuvame pokraj site cuda,ke mu ja mislime :Dne planiram da ja kupuvam,imam dve na lager od prijateli,kako i se ostanato ;)dva dubaka,dve krevetcinja,dva relaksatora,edno za doma,edno za kaj baba ;)kaj i da e i za na vikendica ke dobivame po edno od se :D

9. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Па штом не го купуваш, земи го за проба некое време.
    Ако седи супер, ако не ќе го вратиш.

10. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Pa i mm toa vika ama pa se nekako mislam deka bas i nema f-ja,ne znam,zatoa prasuvam...samo uste toa ni fali. Dubak,lulaska,kolicka,hranilka :angel: ke treba da letame niz dnevna

11. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Потполно исто и кај нас само што мојава ни банани ни сув леб јаде. Многу ми е страв да не ослабне зошто и онака не беше нешто дебелка ама што е тоа е. Добро е кај вас што излегуваат заби. Кај нас ни јадење ни заб има.

12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Уште ова. Не разбрав овес дали смеам да воведам? и како би било, 2 пати(неделно) просо, 2 пати овес, 2 пати киноа, 2 пати амарант?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.875
    Овесни снегулки земам од маркет и почнав од 7 ми месец да ги давам.Ги ставам малце да одседат во водата во кое се варело овошјето и после ги блендирам со овошје.Јас давам 2 пати просо,2 пати киноа и еднаш овес.Бидејки давам и ориз и палента па не стигнувам за се по 2 пати.Амарант немам уште воведено но може од 6 ти месец и тој.

На green.eyes, chocolade и mirandaa им се допаѓа ова.
  14. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Ти благодарам мила што праша малку подобро му падна температурата со новата терапија што му даде вчера докторот и се поти многу сега кога спие.
    Мајки ние вчера направивме крвна слика и испадна дека син ми е анемичен особено железото е помалку, и јас веќе неколку недели приметувам дека не јаде нема апетит и докторот ме праша и рече дека од анемија детето губи апетит.
    @НаталиЛили и @Rabbit направете крвна слика и проверете и вие да не е од тоа што немаат апетит, зашто и јас како вие мислев дека е од забите.
    И зега рече да почнам со терапија легофер и вит ц секој ден и после 2 месеци на контрола.

Поздрав:)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    И ние земавме оградица на користење но ни требаше, малата почна да лази од 9 месеци и да хара низ дома, а бидејќи не користиме дубак немам каде да ја оставам кога морам до вц или да направам јадење. Ни стои во дневна и зафаќа простор, понекогаш со оградицата и го блокирам патот да не лази накај плочките во ходник. Кога ни доаѓаат луѓе само ја пикам во спална. Мене ми врши работа иако на кратки периоди (се на се некои 15мин во денот) но немам каде да ја оставам да не направи беља.

16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.679
    Допаѓања:
    37.692
    Исто и јас,за истите намени ја κоρистам,зафаќа пρостоρ,но посигуρно нешто од неа,за мене нема. Си го ставам синκо внатρе,сеκогаш κога имам потρеба. Најсигуρна и најпρаκтична ρабота е огρадицата.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Ќерка ми е 16 месеци и оди, трча низ дома. Иако од 9 месеци почнав со Не!, тоа Не смееш!, Не таму!, Внимавај! и веќе се знае кај не смее и што не смее, јас оградицата се уште ја користам. Кога треба да зготвам или да се истуширам или да испеглам нешто набрзина за шетање, немам доверба зошто сепак е дете мало и таму ја ставам и веќе знае дека е таму за да ме чека. :)

Топло ви ја препорачувам зошто мене ми е најискористената работа што ја имам купено за нејзе. Иако зафаќа простор, се е до навиката, а и до кај 5 години дури пораснат, секако целиот простор е за нив. :)

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Tuka go vikat boks, kako kos e dole mek i po kraevite so mreza okolu 80cm visok, vo dnevna ni stoi.
    malata ja stavam od kako pocna da lazi, dodeka prigotvuvam jadejne, zabrisam i slicno ona si igra vnatre.
    i stavam igracki i si igra isto tv so crtani pusten i se zanimava da ne i se zdosadi, bidejki kako raste se pomalce saka da e vnatre, dubak ne koristam a boksov ni e od golem pomos :)

19. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    So što gi kombinirate ovesnite snegulki gi potopuvate prvo ili..planiram drugata nedela da vovedam gluten.

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.875
    Овесните снегулки не се глутенски.
    Ги потопувам најчесто во водата во кое се варело овошјето па блендирам со се овошје.Може и со јогурт ако и се вкусни така.