Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки здраво, ние сме 40 дена бебе е на Ад млеко, и оваа недела кака на два дена, како да има запек, се мачи плаче плаче дур се искака и после како друго детемака ми е да го гледам така, педијатарот вели дека нормално било ама гревче мака ми е да го гледам така..дали може нешто да давам да кака полесно..благодарњм

2. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    268
    Кое време му е првата дремка? Колку време преспива?
    Исто појадок му е околу 9. Кај 10 ипол до 12 преспива и веќе во 1 му е ручек. Таман го држи додека се вратам од работа кај 3 ипол и тогаш цица и пак преспива. Ако нешто измеѓу му се јаде му дават мандарина, јаболка, бисквитки.. млеко не пие од шише

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Ако пие од шише јас би давала молзено, па и ад пре не го ли ужинка друга, бар до кај година. Ич не се секирај, млеко им е примарна храна до година не може да згрешиш. Јас порано почнав со таа прва ужинка меѓу доручек и ручек пошто не ми сака млеко. И тоа не е страшно. Ама како и да е, ако е гладен нека му дадат кај 12 нешто.
    Таа возраст мислам дека вака некако ни беше распоред
    6:30-7 станување и цицање,
    8 доручек,
    9-10:30 дремка станување и цицање,
    12:30 ручек,
    14-16 дремка станување и цицање,
    18 вечера,
    19:30 цицање и спиење.
    Негде на 11 месеци распоредов цел ни се помести за 1 саат понапред и почнав да давам 1 ужинка (по потреба) пошто не можев да оставам млеко, а не беше изводливо да излегувам од работа. Обично ако стане 1 саат пред ручек нема ужинка, ако стане саат ипол пред ручек има. :) Ама еве гледаш на 10 месеци имавме еден на 11 месеци друг распоред, ете колку брзо ќе го смени и овој што сте му фатиле шема.:D

На tina2018 и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  4. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Mislam deka slobodno mozes i nekoja uzinka da davas. Jas iskreno ne go sfakam momentot deka do godina mleko im e primarna hrana, a bebe ima veke 3 full obroka i posekako vnesuva poveke hrana nego mleko. Eve vcera na kontrola so malava, muabetot od pedijatarov bese deka ne treba da se forsira mleko tuku hrana, bebe veke se dvizi vo nasoka kon celosna ishrana so cvrsta hrana a ne so mleko.

На tina2018, LazaLaza и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  5. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Тоа мислев и јас, ако молзам ќе зголемам лактација, а нели се движам кон намалување на млечни оброци како расне :?:

Мислев да му воведам АД како ужинка ама па ми нема логика при мое млеко да му давам АД.
    Ќе видам денес како ќе истераат, свеки сакала сок да му даде сега како ужина пошто ептен се залигавил на шишето со вода (му се цица пустото :worried:).

Морам да му внесам нешто измеѓу значи. Фала девојки :l:

6. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Ili nesto so mlekce, nekoja biskvitka, cija potopena so ad i malku ovosje…

На tina2018 и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Не треба да се форсира ни едно ни друго. Млекото за развој е неопходно до 1 година, но не е доволно, а и заради дефицит на железо е цврстата храна воведена. И со 3 фул оброци пола од калориите им се од млеко. Дигестивниот систем не е ист на 6 месеци на 10 и на 12 месечно бебе затоа и препораките за ужинки се за после година. Секако не е погрешно ако се даде и порано, нели според потребите на бебето, а и на родителите, не можеме секогаш најидеално се да спроведеме.

На tina2018, Jordanovska-K и Arababy им се допаѓа ова.
  8. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Epa mene tie preporaki me bunat, sekoj lekar razlicno kazuva, eve primer vo Remedika dosta forsiraat cvrsta hrana pa uste od 8mi mesec kazuvaat dve uzinki namesto mleko

9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Така де, мене на 9 месеци ми рекоа 350 грама да сум давала по оброк:drunk:. Јас не јадам толку. И спомнав за ова со млеково до 1 година, ми вика во каши ќе го ставаш, нормлано дека не можам секој оброк со млеко да и го правам, нели железо им треба. На 4 месеци тргна да ме спрема за цврста храна да почнам од 5 месеци, виде дека не сакав, ај на 5ипол, на крај пак на 6 почнав.
    Ги почитувам и Марина и Јадранка и си одам уште таму на контрола, за следење на развој и детални прегледи со објаснување топ е, ама за со јадењево не ја можам, застанати се во време искрено.
    По мене е ту мач на 8 месеци да се трупаат ужинки на бебе ако не мора. Да ни трае породилно 1 година можда и нема да се форсира толку, па си викам затоа ги „спремаат“ бебињава со цврста храна порано. Ама пак се прилагодуваме на условите и децата.
    Следна недела е година, најмногу што има изедено до сега е купечка кашичка од 190мл, 3 или 4 пати макс.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Istoto, skroz ist muabet, mojava ne e jadacka, kako da i davam tolku? :)
    Plus sekoe dete e razlicno, ne moze ‘one size fits them all’, nekoe samo ke bara, jas od mojava za 10 meseci ne sum docekala da zaplace od glad, bilo za mleko ili za hrana…
    Vikas 350gr a? Jas sum utre na kontrola, sigurno istoto ke mi go kaze :D
    A ona so mleko vo kasite vo mojot slucaj ne moze, nie eden obrok na 3 pati go jademe, ne moze tolku da stoi mlekoto

11. Pchelka.elka

Pchelka.elka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    32
    7м сме, со 2 оброка. Пие аптамил 2, има околу 10.5 кила. Колку мл млеко треба да внесе во 24 часа?

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Е баш со јадењево такви ми се оне сајз за сите. А се попишмани после ми рече 250гр кога ја препрашав пошто чудно ми падна, секако и тоа ни е научна фантастика.

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.968
    10++ доручек, цица, ручек, цица, вечера, цица. Остави ужина јас мислам.

14. viniMini

viniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    664
    Кога се воведува 3 оброк, односно вечера? 7 месеци е бебче

15. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво мајки. Веќе скоро два месеци големи маки мачиме со исхраната, освен што сака да цица нон стоп за друго не сака да слушне. 9+ месеци е сега, од почетокот супер си јадеше кашички, сега едно до две лажички ако касне, често ни толку, ни појадок ни ручек ни вечера не сака, сум пробала секакви начини и купечки кашички и домашни, и блендирано и парчиња и самата да јаде и што уште не, не знам веќе што да правам никако не сака да јаде. Се секирам крвната слика и е на долна граница хгб, елитроцитите секогаш испод граница, и воопшто на килажа не напредува. Некој совет како да се врати апетитот?

16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Прво не се секирај за хгб затоа што ако треба ќе прими терапија има решение.
    Во зависност колку сте во можност, најефективно е да јадете сите исто и сите заедно. Ова сум го приметила кај нас. Не е магично да се разјаде ама јаде повеќе. За доручек сите јадеме палачинки, за ручек некое мевце со зеленчук, за вечера некои мафини и сл. Веќе е голема и може да се прилагодува на храна со парчиња и да вежба пинцета фат и да зема сама. Ако јадете пасирано прави ги погусти и лепливи и црпнувај и со лажичка и подавај и ја сама да јаде.
    И не знам дали е коинциденција не сум барала ама и кај нас тој период до кај 11 месеци ептен беше мачење јадењето. Да не те разочарам не е сега сјајно ама е ок да речам.

На tina2018 и Te@ им се допаѓа ова.
  17. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    808
    мами по мл физиолошки раствор се става за инхалација ? 1 год сме скоро

18. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    3 мл

На NIKA@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Nesnaev za kade e prasanjeto pa tuka ke go prasam, primer koga jade bebe zitarki vo slucajov deneska baby muesli na holle gi pravam so 90ml voda, 15gr mleko (3 dozerki) i 10gr zitarki toa go zapisuvam kako obrok mleko ili kako obrok cvrsta hrana? Bidejki vo ovoj slucaj 100ml e mleko i 10gr zitarki i mene mi e logicno da e obrok mleko ama pa ako racunam taka i ako i nautro i navecer tie instant kashi gi zapisam kako mleko togas ke izleze deka cvrsta hrana imamo samo rucekot 100-150gr ....go zatupiv neli? Se razbirame shto prasuvam? Veruvam deka e bez veza prasanjeto ama bidejki se zapisuvam vo aplikacija i seuste meram na vaga mi znaci dali iako ,,cvrsta hrana,, se samo 10gr a mleko e 100ml dali da go zapisam kako formula ili kako obrok cvrsta hrana? Prasanjeto mi e okruglo pa na kjosh

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.261
    @Viki2021 те читам и гледам дека си преокупирана околу мајчинството во глобала. Како цело тело да ти е заробено со јаже,од кое не можеш да се спасиш, така ми игледаш, извини.
    Знам дека може и џабе ќе биде советов, ама пробај да се опуштиш, да уживаш во мајчинството, да се радуваш на тоа мало човече што те избрало тебе за мајка. Ти цело време си под стрес, броиш грамови, мериш, калкулираш.
    И знаеш, може ќе звучи негативно, ама како растат децата надоаѓаат и други проблеми и кога ќе се присетиш дека времето си го губела со калкулации ќе ти биде повеќе криво.
    Помисли само колку мајки во моментов се соочуваат со далеку поголеми проблеми, болни деца, во болница, деца со страшни болести, финансиски проблеми. Мислиш тие имаат време за вага и калкулатор?
    Немој да се налутиш, најдобронамерно ти кажувам, опушти се и гледај си го детето како расте. Среќна и опуштена мајка - здраво и среќно дете.

П.С. Со двете деца никогаш не сум мерела намирници за оброк, особено сега за второво, гледам само да е сито,колку сака, толку. И мене некој со сила да ми бута нешто што не сакам, ќе негодувам.
    Кога веќе се воведени ти оброци, до годинка, на доено бебе, гледав доручекот да е овошје со житарка, ручек месо, јајце,риба со скроб и вечера обавезно млечен оброк. Се друго беше и е, доење. После годинка доручекот ако беше покалоричен, ужинка обавезно овошје.

На januari19, danichap, Mrs.Sofija и 11 други им се допаѓа ова.