Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Мајка беееее.
    И мојата не јаде ама баш не јаде.
    Еве те читам за ручек 150 грама. Па тоа е супер. Мојата цел ден толку ќе изеде.
    Знам еднаш прикачи слика од апп со саат и грамажа т.е. не саат туку минутажа.
    Мислам дрка е тууу мач.
    Олабави се малку.
    Јас не сум мерела до сега грамажа.
    На почеток ставав во мала тегличка од кашичка чисто ориентационо. И кога сконтав дека ни пола не ја јаде, баталив тегличка.

А овие теории вода 90мл, млеко 15 грама и 20гр. Житарка ми е виша математика.
    Олабави се.
    И јас постојано пишувам дека не јаде, не знам шо да правам ама и знам дека може звучам негативно, ама ова шо го правиш ти или е многу вишок време или некоја зависност за перфекција и прецизност.
    Секој пост твој, ако не секој тогаш секој втор е калкулации.

Matea94, Tea SK, nevermet18 and 7 others like this.
  2. viniMini

viniMini Истакнат член

зависи што инхалираш.
    пулмикорт 1,5 мл а вентолин и атровент 2мл.
    чист физиолошки 2 мл исто.

NIKA@ likes this.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Смени го мислењето.
    0,15 и 0.2
    А најдобро со доктор да се консултира

Anaroz1 and Tiny Love like this.
  4. viniMini

viniMini Истакнат член

кажувам ако инхалира пулмикорт ,атровент,вентолин колку мл се става физиолшки раствор.

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Аааа лошо испаѓа.
    Јас сфатив дека толку вентолин пулмикорт и кажуваш.
    А членката прашува само за чист физиолошки мислам.
    Се разбравме.

viniMini likes this.
  6. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Majki 6 meseci naprajvme i jadime edna kasa vo denot. Dobiv odobrenie od ortoped da ja podsednuvam. Za jadenje i davam vo relaksatorot navalena. E sea kako da ja podsednuvam poinaku? Pernici okolu nea da klavam potprena? Kako gi naucivte da sedat?

7. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Мамички ми треба совет од вас. Јас уште малце ќе почнам со работа бебуш ќе остане со баба му да се чуваат. Е сега прашањето ми е бебуш ќе има 8ипол месеци и јас пробував да се измолзам за да видам колку млеко ќе можам да оставам но јас не можам ни 50мл да се измолзам од двете гради со пумпа. Дали ќе треба и со Ад да почнеме за да се навикне или пак да го нацицам сабајле и после тек во 15 часот кога ќе дојдам од работа, а во меѓу време ќе си јаде оброци. Како правите вие?
    Мене паника ме фаќа дека ќе почнам со работа и ќе го оставам со мајка ми.

8. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Oh majki kako bre da se nalutam se ve razbiram i za se ste vo pravo ama oak ke kazam ete sekoj so svojte dijagnozi hahaha....ete takva sum perfekcionista, detalista, precizna, luda....nema opravanje, 13m e malata seuste steriliziram shishibja a znaete deka sum vo stranstvo bez pomos i cel den sama, nemam vreme ama mislam deka ako ne zapisam kako da svetot ke propadne...cel zivot sum takva za se, i na psiholog odev razgovarav za taa pedantnost preciznost neznam kako da ja recam i ne mi pomogna, do tamu sum luda da stanuvam nokje i stazite vo hodnik gi cetkam ako nekoj zgaznal i gi prevrtel reskite na kraj shto se....i umor me sovladuva i nekogas popukuvam od mnogu rabota i se sobrano ama ete nemozam da prestanam da meram i nemozam...so bebe sum non stop, ja igram, ja vospituvam, animiram, shetam nisto ne i fali epten cuvana e ama ova shto sum si zabegana neznam kako da se opravam...kako i da e fala vi na sovetite, go zapisuvam kako cvrsta hrana i shto e toa e...eve ke probuvam poleka da se opravam nekako pa ke pisam kako ke mi odi, mnogu vi blagodaram i ne se lutam znam deka e too much ama ete pak ke recam sekoj so svoite dijagnozi.

9. dafe993

dafe993 Популарен член

Мајки бебето ми е 9 месеци и 3 дена е со температура, затнатло, полно е шлајмови не може ни да спие ни да цица.. Препишана му е терапија, меѓутоа во вид на специјален инхалатор, не знам дали е тоа антибиотик оти овде се многу против антибиотици.. Чепчиња ибупрофен, плус му правам инхалации со физиолошки.. Дали смеам некаков сируп за искашлување или нешто друго да ги искашлува шлајмовите?

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

На толку мало бебе не се дава сируп за искашлување. Ви препишале инхалации тие ќе помогнат за тоа. Ти чисти само носе, да го вадиш секретот и тапкај по грбче ако има шлајм да го одлепи и искашла.

dafe993 likes this.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

на толку мало бебе не се дава сируп за искашлување, правете инхалации, и давај сируп за тем, вади мрсули, да не му се слева, со помин

dafe993 likes this.
  12. dafe993

dafe993 Популарен член

Ви благодарам, ќе одев во аптека да земам сируп оти пишува на него од 0 месеци. Но, ќе продолжиме со инхалациите..

13. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Mom's
    Над 12 сме ама тука ќе си прашам
    За роденден добивме ваква буткалка.
    Мојава ја бута со рака, ќе и помине под гз и ќе продолжи да ја бутка. Треба да ја научам како функционира или само ќе и дојде? Или пак треба да е проодена за да знае да ја бутка? Или па мојава е само незаинтересирана за превозни средства како мајка и:$
    IMG_20221205_074047.jpg

14. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Jas bi i pokazala nekolku pati kako treba, pa posle toa bi ja ostavila.

LazaLaza likes this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

И ние добивме нешто слично. Покажи и неколку пати, ќе научи.

LazaLaza likes this.
  16. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Не оставам млеко, пробав и со мое и со адаптирано не сака и не. Цица пред да одам на работа и откако си доаѓам, измеѓу со баба си има доручек и ручек и пие водичка. Се консултирав и со педијатар ми кажа дека е океј. Исто синко беше 8 м и 3 недели кога тргнав на работа.

Macufka* likes this.
  17. Te@

Te@ Истакнат член

Фала ти многу за утехата:inlove:, вчера за вечера сите јадевме заедно па подобро беше изеде пола од кашата, денес ете пак одбива доручек ама тоа е ќе почекам се надевам е период.

Mucika likes this.
  18. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Мајка кај мене бебе мн рано почна да ги ваде забчињата, од 4ипол месеци почна па до 9 месец веќе имаше 8 забчиња.. Тој период ни беше хаос имаше денови каде што освен цице ништо не сакаше да ставе во уста. Да не е тоа во прашање?
    Заедно сите на маса, во скут ќе ја/го земеш и сите јадете млацкајте викајте ммммм пробајте.

tina2018 and Te@ like this.
  19. Te@

Te@ Истакнат член

И излегуваат заби горе, но некако многу долг период не јаде не знам дали може да е од тоа толку долго

20. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Па и јас помислив така да направам, ама викам да не почне да плаче за млеко. Он измеѓу доручек и ручек си цица ама ако побара ќе му даде нешто ужина. Сега малце страв ме фаќа ама ќе почнам на работа и ќе видиме.