Опушти се, а можеш и пробно ден два да го оставиш кај баба да видиш како ќе се снајдат, за да не ти е во мисла толку. Ем ќе си се спремиш за новиот почеток
И јас почнав со работа на 8 нејзини месеци. Сабајле и давав да цица и за второто цицање околу 12 што и беше и оставав млеко. Колку извадиш толку, некогаш вадев 50 некогаш 100, некогаш 120. Ова ми беше по препорака на педијатар. Така терав едно месец дена. Чисто да не и дојде шок, ем мене ме нема цел ден ем и млеко нема. Немаш потреба од адаптирано да воведуваш. Пробај неколку недели дур се адаптирате. После ќе си јаде ужинка, јогурт, к. Млеко …
10ипол мес и 8 заби станува на 2 саата за цицање и преку ден е нон стоп по мене, се надевам ќе ме попушти наскоро зашто јас ќе попуштам ако не.
ја искрено би почнала да давам ад, ја дур бев дома си цицаше цел ден измеѓу оброци, после и ја почнав на работа исто на нејзини скоро 9 месеци и давав да цица сабајле и кога ќе дојдев од работа, ама некако пошо ја завршувам покасно маж ми ја зима а она гладна почнаа или ад или храна нешто да и даваат и ја дур дојдам и некако се сведовме само на цицање навечер, а ја почнав на снемувам и млеко и неплански ја одбив на 10 ипол-11 месеци
Како ги подседнувавте бебињата? 6 месеци сме со дозвола за седнување..ама како? Перници да клавам за потпирање? И по колку време во денот?
Каква дозвола за потседнување мајка? Остави го бебенцето под агол од 45° на место каде што може да се фати за нешто со рачињата и само да се крева за да научи да седи. Прави му вежби за станување од легната положба (не со двете раце наеднаш, туку едната па другата) и може да го вежбаш на под, седнато меѓу твоите нозе со рачињата меѓу неговите ноџиња за да се држи на нив (неколку секунди на почеток, постепено ќе зголемуваш, самото бебе ќе те води).
Да може и тоа да го направам неколку дена да пробаме да видиме, што викаш таман и малце време за мене да се средам а може и да поспијам. Сега заби не мачат збеснавме не знаеме што е спиење
Па да ќе пробам два-три дена ќе ја оставам да видиме како ќе се снајдат. Ама приметувам дека веќе немам толку млеко како што имав. Денес пробав пак да се измолзам со пумпицата ама не влече ни 20мл немаше. Ама ќе се пробаме сабајле да го нацицам па после во 15 часот да видиме.
Па и јас гледам дека веќе немам толку млеко. Преку ден два до три пати цица ама многу кратко измегу оброци и навечер два пати ќе се разбуди и тоа е кратко цицање. И може затоа немам толку млеко. Ќе пробам да ги оставам малце сами да видам како ќе се снаоѓаат па ќе видам ако не може без млеко ќе му дава баба му Ад или пак некоја ужина пред јадење. Ќе пробам морам некако паника ме фаќа.
мајка нека не те фаќа паника, сосема нормален процес е да снемуваш млеко, сепак си го доела бебето 9 месеци што не е малце и сигурна сум дека ќе го доиш уште, не е нишо страшно да му дадеш ад, по мене е пострашно да го држиш гладно додека не си ти дома само да не му дадеш ад, самата кажа дека ќе тргнеш на работа ќе бидеш одвоена од бебето, давај му да цица кога си дома, не гледам причина да се молзиш и да стимулираш лактација, на крај краева нека му даваат цврста храна или чај, не ни знаеш дали доено дете до 9 месеци ќе прифати ад, мојата одма прифати иако беше на ексклузивно доење, ама сепак пошо оди во градинка таму нема ад, јаде што јадат и другите деца, дома пие млеко. сосема е нормално да те плаши одвојувањето од бебето, ама тоа е дел од животот
Јас само се измолзував овие два дена да видам дали ќе можам да оставам барем 50мл млеко ама гледам дека нема да може не се измолзувам ни 20мл млеко. Али ќе пробаме прво да видиме како ќе биде без млеко со некоја ужина измеѓу оброци ако побара, а чајче пие он секој ден од бекутан му го правам повеќе на водичка и си пие цел ден.
Мамички ајде да споделиме активности на бебињата Ние сме 7+++ играме со шушкави книги, глодалки, тропки, плишените не ги погледнуваме..многу малку трае нашата игра му досадува. Му давам капачиња, пластични тањири, празни шишиња..Период му е сака во раце и се да гледа истражува. На колена никако, мрзеливки сме хихих..Ново имаме плуска со раце и игра заедно со мене на музика. Му пуштам и цртани малку А вие? Кажувајте игри, занимации зимата е долга
7 месеци. Играме со тропки. Пееме песни. Даде ни скока и игра, он се гази од смеење. Све се става во уста. Топчиња мнг сака периодов. Се мести во поза за лазење и така стои и напред назад иде
Дали сте има давале ориз во оброк на бебушите на 6 месеци? Ја имам книгата бебе готвач и пишува од 6 месеци дека може ориз, ама не знам што да правам...
Ориз давам еднаш неделно. До душа сите житарки ги давам еднаш неделно, постојано ротирам. За доручек давам просо, киноа, гриз, спелта, амарант, овес, мултигреин плус овошје. За ручек давам компир, батат, кус кус, булгур, палента, ориз, хелда, тарана со зеленчук и месо или риба, или јајце.
Не 11м има, ама идеи само дадов. Житарки полека си воведувај една по една за да си ги ротираш. Се друго според возраст ќе си даваш.
Дали на некоја се случило бебето да отвара уста без да испушта глас? Еве конкретко вика мама/баба ама некогаш (не стално), отвара уста, се чита од устата што кажува ама не испушта глас или мн тивко, како да шепка. Ова и е од вчерa ново.