Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.740
    Потроши ги. Не е од нив.

На Macufka* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    30
    Здраво, ќе ве замолам за совет која би била покористена опција класична игрална или транспортно креветче? Или некоја друга опција. Бебе 8+ веќе се исправа на нозе не можам до тоалет да одам IMG_20230120_084249.jpg IMG_20230120_084236.jpg

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.740
    Транспортно креветче. Игралната ќе ја користиш додека не прооди што значи макс уште 6 месеци, после нема таму да сака да седи. Креветчето ќе си го користите и за одмори, за кај баба и дедо и слично.

На VirgoStar, mina.baby и Tiny Love им се допаѓа ова.
  4. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    768
    Мојата беба уште малку ќе е 8 месеци. Не е заинтересирана да се врти по земја или да лази ама воопшто. Седи стабилно и само седната ќе си игра и нема појма да прави други движења. Треба да паничам или нормално е, секое дете различно?

5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    6.776
    Ти ја наседнуваш на под или сама се мести во седечка позиција?

6. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    768
    Сама станува од полулегната позиција а и јас ја местам.

7. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    30
    Ставајте ја повеќе на под, повеќе стимулација со играчки

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.304
    Пробај со белогент маст, исти бевме и ние му помина. Од друго никаков резултат.

На Macufka* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.304
    Имаше една мајка продаваше во размена продажба на детските производи. Види таму

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.153
    Допаѓања:
    6.776
    Ставај ја скроз легната да истражува да се врти. Кога ќе седне сама остај ја, ама ти не ја наседнувај. Сеедно дали на меше или на грб ќе ја оставаш она сама ќе се сврти, битно да е легната

На Tiny Love и emche05 им се допаѓа ова.
  11. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    59
    Пишав во соодветната тема ама не ми одговори никој. Знај некоја да ми израчуна скок во развој? Дали моментално сме или допрва ќе бидиме и до кога?
    Родено 01.06.2022
    Краен термин 06.06.2022
    Фалаа

На Mother of 2boys и emche05 им се допаѓа ова.
  12. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    768
    Хихихи ист датум и на раѓање и термин :D
    Јас не знам да пратам скокови, ај ќе прочитам кој ќе израчуна:D
    Инаку и мојата прцла некако ми глуми последниве дена, ете може скок е.

На Majaaaaaaaaaaaaa и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    За 6 дена влегувате во скок :)

Прикачени фајлови:

На Mother of 2boys, Majaaaaaaaaaaaaa и emche05 им се допаѓа ова.
  14. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.304
    Ајде запишете ме и мене, ќе скокам со вас. 01.06.
    До сега не сум приметила скок, сега ќе му обратам внимание

На emche05 и Majaaaaaaaaaaaaa им се допаѓа ова.
  15. ZelenaSnegulka

ZelenaSnegulka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    35
    Здраво мајки
    Сакам да ве прашам едно прашање вака од искуство со вашите деца да споделите какво имате...
    Малку сум загрижена можеби беспотребно ама сепак...
    Прво дете ми е 10 ипол месеци има.
    Вака не искажува некако љубов спрема мене, не сака нити да ја бакнам, нити да ја гуушнам . Јас до сега ја чував , сега ќе почнам на работа. Од мала ја носиме секаде вака со луѓе ја мешаме не е само со нас дома... Во смисла таа и онака малку е подив карактер се познава тоа еве и со сопругот е исто не сака да ја гушка да ја бацува.. ама повеќе му се радува него кога ќе се врати од работа... кога сме со други луѓе, оди кај сите им се радува дури нас не не ни погледнува комотно цел ден може така да биде со други луѓе, значи не не ни приметува нас со сопругот... Дали е уште мала незнам или е такво детето, не ми е сеедно... дури кога сме со други ако ја земам јас како да ме турка не сака ни да ја држам и се чувствувам како нешто лошо да и правам а се се е како што треба има хармонија љубов дома јас нити сум некоја нервозна или незнам на пример лута бесна нешто па да осеќа она... дури и премногу внимание и обрнуваме си играме со неа значи се ок, во развојоте супер дури напредно си разбира се што зборуваме остварува комуникација си гуга мама тата и предмети именува мислам ок во развојот си е... освен ова чисто дека не ми е сеедно колку љубов и давам и и се радувам дека и прво дете ми е а таа абе никако вака дури ме турка со рацете не сака да ја гушкам ми ги трга рацете, доена е малку 3 месеци дали ради тоа нема близина.... со други абе радосна си игра , а мене и дома ми кенка како незадоволство да искажува да и е досадносо мене и ми идат идеи дека не ме сака некако и така .... Какво искуство имате вие со вашите деца?
    Ви благодарам поздрав до сите

16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.740
    Ич да не му ја мислиш. Еве ја мојава иста таква 2 години ќе прави од 6 месеци е такво. Мене ме бара само кога не е добра, и кога ќе почне да плаче по мене , знам дека не е добра, пошто тоа не и се дешава кога и е арно и ми се темни. Ќе отидне кај некој непознат ти да ја земеш, таа те гура, срам да те фати. На свадба бевме кога имаше година и 4 месеци пола свадба не знаевме каде е, само ја баравме и се допишувавме со маж ми кај е, тој на една страна од салава јас на друга, да ја гледаме од подалеку. Со сите и со секого беше, а прв пат во живот ги гледаше луѓево, со музичари, со конобари што да ти кажувам. Веќе сега повеќе разбира и нешто ако ја плаши, не е сигурна нас не бара. Добри родители сте, не и е досадно со тебе туку знае дека си ти тука кога ќе треба да бидеш, сигурна е во вас, другите се интересни во моментот.

На Macufka*, ZelenaSnegulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.734
    Допаѓања:
    40.135
    Знам дека ти е криво, од искуство. И нема врска доењето. Големата ја доев до 2год и иста ваква беше како твојата. Бегаше од мене, ме туркаше, плачеше по други. Многу ми беше криво и некогаш плачев што детето не ме сакаше. Ама сега е скоро 5 и пол години и не е исто дете. Сега ме бара, се гушка, сака да си играме. И твојата ќе се смени. Само немој да се нервираш како мене. Нека ја со други ако се радува. Таа пак ќе биде твое дете и ќе дојде момент кога ќе те бара.

На Macufka*, ZelenaSnegulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  18. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.738
    Допаѓања:
    6.709
    Кога помислив дека не може да биде полошо, почна да ми одбива 3та дремка, еве 2 дена се бориме по саат време да се успиеме... после седи буден од 2 до 8 вечер и вришти од умор. Има ли крај ова?! :headbang::headbang::headbang::headbang::headbang:

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    1.051
    Бебе е 7 ипол месеци преку ден што спие по пола саат во ред е . Но навечер се буди на 2 саата да цица. Има два оброка. Педијатарот ми нагласи се буди затоа што многу цица преку ден. Се замислив бидејки таа не секогаш бара да цица. Јас автоматски и давам на два часа бидејки не пие вода. Еве веќе внимавам на тоа нудам повеќе вода помалку цицка преку ден. Но како се регулира тоа со доењето? Цицките ми се преполни со млеко, цело време ги осеќам полни. Таа цица по 5 мин многу брзо.
    И другото прашање колку спијат кај вас ноќеска се будат ли често?
    Мојата до 5 ти месец не ни стануваше навечер за да цица.

20. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Моето бебе веќе цела недела навечер кога ќе заспие после пола саат се буди со плачење, мижи и плаче ајде нишкање галење..ќе презаспие, па се врти лево десно па пак ќе почне да плаче се така околу 2 саати... стварно не знам што е работата многу сум загрижена. Заспива со млекп, значи не е гладен 3часа пред спиење му е вечерата, преку ден нема мака со спиењето у исто време ми заспива исто си спие навечер ми е ноќна мора веќе, плачам и јас со него. Има 2 запчиња стварно не знам што да праам :(:(