Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Успешна мисија. Ти го послушав советот и добро поминавме иначе ако и ги тегнев немаше ни во спиење да ми успее :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    nie majkite nikogas da ne sme mirni.
    mozno li e od potenje vaka crvenilo da se napravi,znaci sin mi ima non stop ispoteni race od laktite pa nadolu i mu izlegoa sitn crveni brumcinja (mislam deka e od toa) oti preku nok ili koga spie se smiruvaatkoga pocnuva da se igra pak se vcrvuvaat ama denes zabelezav deka se napravile crveni krugovi i bas se zagriziv.
    dali majki mislite deka od potenje moze vakvo da se napravi ili ne

Прикачени фајлови:

• 030520151287.jpg
      030520151287.jpg
      Големина на фајлот:
      207 KB
      Прегледи:
      37
    • 030520151289.jpg
      030520151289.jpg
      Големина на фајлот:
      136,5 KB
      Прегледи:
      30
    • 030520151292.jpg
      030520151292.jpg
      Големина на фајлот:
      176,6 KB
      Прегледи:
      37
    • 030520151291.jpg
      030520151291.jpg
      Големина на фајлот:
      107,7 KB
      Прегледи:
      30
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @N.Kety mozno e da e od potejne ili ako e na pod pa na kebence ili od toa moze da mu e,kako nekoja alergira.
    Najubavo bi bilo da si odis na pedijatra da go vidi,moze i ke mu dadd nekon krem da go mackas pa i da e potejne najubavo da si posetis pedijatra.

Inaku mamicki bidejki nema tema za posle godinka ke pisam tuka.
    Malava kako 2nedeli sto kasla i tece i nosleto,bevme kaj pedijatrata i mi vika zemete samo kapki,da ne davame sirupi antibiotici oti mala pa ke pomineleo.
    Eve edna nedela od kontrolata malata se uste e so nosleto i kasla,gledam ima teskoto i so disejne,pri nekoe kaslajne i se gadi.
    Preku nojk ima maka koga spie,hrci(do pred toa ne hrcese) kapki i stavam vo nosleto i edna nedela ne i pomina seuste,kasla ima maka so disejneto :( jas zagrizena, mm vika deka pedijatrata ja videla i ne e nesto da se grizeme.
    Ke cekam uste nekoj den ako prodolzi vaka ke odam pak i ke baram da i dade nesto,pa nedaj gospod i bronhitis se dobiva vaka :(

Mamicki kaj nas im davat na malite sirup pri kasel ili?
    Sto znam oti ne i dade nesto da i pomogne,mislam deka ima i za mali deca sirupi i sl....

4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @girl-miri и ќерка ми на два пати се разболуваше вака.
    Носот те затнат, те тече, кашлаше се давеше дури, не можеше убаво да спие.
    Грлото чисто, градите исто така.
    Причината беше намалениот имунитет поради вадење на заби.
    Нам многу ни помогна аспирација на носето. 5 дена правевме по ред, и се исчисти секретот и полека полека се подобри ситуацијата.
    Вториот пат правевме инхалација со салбутамол бидејќи секретот малце и се спушти на гради, се слушаше дека крчи, и плус аспирација.
    Нареден пат директно на аспирација одам, зошто секретот во носот нас ни направи најголем проблем и двата пати.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мaјки oд кaкo нaпoлни син ми 7м,кaкo другo бебе дa е не сaкa дa се вoзи вo кoличкa,плaче зa вo рaце,не сaкa вo дубaк мaксимум 10мин,вo релaксaтoр пoрaнo уживaше сегa сaмo некoјa денскa крaткa дремкa вo негo,единственo штo сaкa е вo рaце,декa цел месец и пoл сме пo бoлници првo сo кaшлицaвa испитувaвме oд штo е пa вирусoв гo фaти,зa никaде е нaпрaвен ништo немoже дa гo зaинтересирa, зaби дa се не верувaм извaди дo сегa двa дoле,јaс му терaм ќеф aмa зa брзo требa дa пoчнaм нa рaбoтa мислите периoд е?ептен е лoш,и не плaче негo викa,a ме види мене и пуштa рaце дa гo земaм ...

6. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    И кaј нaс aкo немa ништo нa грaди не дaвaaт aкo е чистa,син ми месец и пoл кaшлa зрелo нaјверoјaтнo е aлергијa,немa ништo нa плуќa прaвевме и брисеви,чист е и крвнa сликa oдличнa,aмa уште кaшлa јaс инсистирaв дa ми дaдaт сируп немoжев дa гo слушaм,кaкo кaшлa ми дaдoa aлмaцин aнтибиoтик и кaпки зa вo нoс, инхaлaции сo дексaзoн и ништo не пoмoгнa уште кaшлa нa 3 местa гo нoсев,сите ми кaжaa нaјверoјaтнo aлергијa е...

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Fala vi mamicki :)
    Iako za na gradi i pedijatrata ja slusa i rece deka nema nisto,ama jas ja custvuvam kako da ima maka so disejneto :| i kaj gradite koga dise se slusat zvuci :| nosleto i go cistam nekolku pari vo denot so kapki i pumpa i potoa polesno i e malce,ama pak posle nskoe vreme ete i tece nosleto.
    Se nadevam deka ne e nesto loso,sepak ke pocekam ako se smiri dobro ako ne pak ke idam na pedijatra.

:) vi blagodaram sto spodelivte,malce se smiriv.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Сaмo следи јa зa секoј случaј,и aкo видиш декa е истa сoстoјбaтa нoси јa пaк... aмa ќе и пoмине штoм немa ништo нa грaди,не е стрaшнo пoзз :)

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  9. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Однеси ја на аспирација, ќе го извлечат цел секрет.
    Со пумпа нема шанси да го извлечеш тоа што е поназад.
    Не е страшно, две секунди работа. Малку ќе поплаче, ама ќе и биде подобро.
    И ќерка ми така се слушаше како да и свират градите кога диши.
    И кога спиеше почесто кашлаше, дека секретот од носот и се спушташе надолу и не и даваше да дише.
    По 3-4 дена аспирација сега е многу подобра, и кашлањето се намали скроз.

10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Tuka neznam kade ima? Treba kaj pedijatra nesto ili?
    Ke se rasprasam i ke ja odnesam :)

11. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    мене педијатарот ми даде упат. Тоа се прави на ОРЛ. (кај специјалист за уво, грло, нос).
    Незнам како иде тоа кај вас.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Pa mozebi i tuka e taka,ke prasam kaj pedijatrata za ova :)
    Ti blagodaram :)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Како јас да сум го пишувала постов пред 1 месец :) Истото, значи буквално истото. Посебно со делот што вика :| Кај нас многу без врска се поклопија некои работи, почна така да прави точно следниот ден после втората доза од ДТПР вакцината. Не сакам да ти кажам на што све не помислив тогаш, се опседнав со читање секакви симптоми на реакции после вакцина, уште па сите си ги барав кај него (facepalm) :tmi: Ко за беља, оние „та-та-та-та“, “да-да-да-да“ одеднаш престанаа. Од многу мило и мирно дете се претвори во врескалче, без причина само викаше и викаше. И му излегоа запчињата, и се помина :D Со тоа што викањето му остана, само што сега од возбуда вика, и позитивна и негативна возбуда. Го слушна и матичната, рече дека тоа му е најнормален начин на комуникација. Ова им бил многу, многу осетлив период во развојот. Им треба премногу поддршка и гушкање. Само биди покрај него, не се нервирај со викањето, види што е тоа што му пречи во тој момент и промени нешто (соба, положба на лежење/држење/седење....) Многу повеќе осеќа и разбира сега, твое присуство и отсуство, на сопругот, други луѓе околу него.....Период е, иако може и подолго да трае, кај нас повеќе од еден месец траеше. Уствари учи и спрема сега нешто ново, ќе покаже за некое време сам што научил :)

Гушкајте се уште повеќе, ќе си биде истото детенце пак, само поголемо и со повеќе научени работи :hug::*

Последна измена: 6 мај 2015
    На PUPICA, TIGARCE86, LaDyDoLl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @TIGARCE86 i @green.eyes еве и јас да ви се придружам. Од вчера вечер не можам да ја препознаам малата. Плаче во сон, плаче кога е будбма, во раце плаче, вика, се нервира.. Цела вечер немам спиено. Не знам што и е а и како дани помогнам :(. Извади запче пред некој ден и не ни осетив. Дали е можно да вади друг заб и сега да ја мачи? А баш си реков супер поминавме со првото валда така ке продолжи. И утре сме на вакцина. Дали да ја земеме? Јас сум на мисла да не ја носам :|

15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Оф леле, ова колективно кај сите, таа им е возраста изгледа за менување :D

Мила, ако е вознемирена, и ако ти не си сигурна, одложи ја вакцината. Јас би ја одложила, ти сепак си знаеш најубаво. Ништо чудно да е запче, кај син ми излегоа две за 8 дена, не се одмори од првото, имаше само едно попладне кога му беше полесно, после пак исто одма за второто. Еве сега трето ќе излегува, се молам да излезе што е можно побрзо, ни спие, ни јаде, ни пие, ни полни пелени......;( Очај. Нервозен, а весел е, тоа ме теши.

Гушкај ја многу, и биди трпелива, ќе помине, само нека не те осети нервозна и насекирана. Осеќаат многу повеќе од она што мислиме. :)

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki da ve prasam koja vakcina e na 6 meseci??
    inaku da vi se priklucam vo klubot i jas i sin dva dena e kenkav,spieme so placenje,nekako slabo jade za edna nok pampersot bese prazen epten malku mockal,zabi mu izleguvaat,pa i vakcina za 5 dena i se se sobra.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.877
    Ние се вакциниравме денес .Се скапа плачејки и еве цело време само цица .Кашичка и направив не ка јадеше.Можно е наглата промена на време и ним да им влијае.

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki sigurno e skok vo razvoj, plus zabcinja se vi e sobereno.

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дали имате искуство со тие ланчиња за вадење заби(како и да се викаат). Кои се подобри, и дали е касно веќе да ставам затоа што и искочи првото запче?

20. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    sakav da prasam kako se vikaat tie lepenkite sto se stavaat na vakcinata za da ne kaci T.