Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    2-3часа

2. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Dali ima nekoj skok 29 nedela? 7meseci polni sme. Ovaa nedela si legnuva vo 4 na rucek stanuva vo 3 sabajle. Stanuva uspan samo za cicanje i si prodolzuva da spie. Pred toa si legnuvashe vo 7 a stanuvase vo 5 ,6 sabajle. Ovaa nedela vaka.

3. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    So cucla e polesno ako ima fateno. Kaj mene ne fati cucla. Pocnav da go sednuvam da gleda napred da ne me gleda mene kaj so go vozam i ne placi. Taka ako me gleda mene 2 min ke kjuti pa pocnuva da placi. Ubavo sedni go da ima moznost ubavo da gleda da ne bidi legnat. I taka si zaspiva sednat samo ja spustam kolickata i prodolzuvam. Probaj pesnicka od nekoja so ja slusa pusti mu ja na telefon i neka slusa dodeka se vozi. Samo prvite pati da bide naspan odma od spienje izleguvav deka ako mu se spie ke bara vo race vo tebe. I primetiv malku sonceto da mu zasmeta odma placi vozi go pod senka
    Kolku meseci ima?

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.735
    Допаѓања:
    38.430
    @barba12 голем е веќе 10ипол месеци, разбира се. До есеноска немавме проблем, седеше. Ама сега зимава ја немаше видено количкава, нон стоп дома дека сме. Голњм минус ми е периодов и што сопругот од здравствени причини не смее да го држи во раце, се само со мене е кај никој друг.
    Ќе пробам секако, зошто црно ми се пишува ако не седи вколичка :)

5. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Има ли некој искуство со проширени пори кај бебе? Некаде до 5 месец му излегуваа бубулици, не сме ги третирале со ништо само со вода и поминаа. Сега на тие места има пори и две црнки, но се намалуваат. Има ли шанси да исчезнат? Треба ли некој крем да ставам?
    20230216_125254.jpg

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    183.880
    Минатиот петок баш пишав, носев дете на педијатар оти не беше какало 10 дена. Ми препиша гелчиња и електролити. Ставивме едно се искака. Требаше електролити да пие 7 дена за да се изрегулира, утре 7ми ден како пак не е какан.

7 месеци е, слабо јаде тврда храна. Кога велам слабо мислам на едвај 3 лажички, од кои дел ги плука, дел одат низ лице и по раце, а мал дел после многу гадење и нагони за повраќање ќе голтне.
    Почнав два пати на ден да пробувам ама кога ќе почнат нагоните прекинувам. Не форсирам, не е гладен, цица многу и напредува сосем солидно, веројатно не е спремен за храна. Не му се секирам за јадењето, се секирам што не кака.

Што да правам? Значи намирници што можат да го спотераат не ми поминуваат никако. Масажа не помага. Е пие вода неколку пати на ден и без проблем исто пие електролити. Дали да му ставам ново чепче денеска/утре?
    Вака нема мака, не се грчи, мешето е меко, само кога ќе прдне морам да луфтирам цела куќа. :D
    Кога прашав на педијатар колку да чекам до чеп, за да бидам спремна, ми рекоа дека со електролитите ќе се изрегулира ама гледам и тоа до сеа не помага. Стварно не знам што ќе се прави вака… Колку да чекам до ставање чепче?

7. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    769
    Читав дека си против топломери за какање, но, мислам дека помала "штета" би било да пробаш. Е сега поголем бебуш по немирен е, во смисла да застане минутка пример, но јас би се обидела.
    Или компотче од слива да пие? Сака тоа?

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    183.880
    Се искака сам обилно, пред пола саат. Му олесни, мене уште повеќе ми се чини. :whew:
    Ма и со топломер пробав кога не беше 10 дена какан, немаше ефект. Пробував секаков начин со слива, ама не внесува доволно количина да за има некаков ефект. Мислам дека тоа што многу слабо јаде е најголем проблем. Ама па и на сила не можам да го терам… Никако не сум… :doh:

На Rtulka и emche05 им се допаѓа ова.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Почна ли да пробуваш со BLW метод? Мене ми е последна надеж тоа.

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.553
    Те читав дека не сакаш да форсираш, ама тоа може и да го користи.
    На пример бебка моја, овошни и млечни сака да јаде, со месо не. Па негодува, квиче, се мршти. Ама јас сум упорна. Денес два часа ја ранев и на крај изеде пола каша.
    Вчера исто се мрштеше. Значи нема откажување. Не на сила туку пробувам постојано во текот на денот.

11. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    545
    Морам да прашам дека на иста мака сум за нејадењето :D
    Ако не го сака зеленчукот/месото па нема како да ја натерам. И да почекам да подогладни пак не сака. Тогаш давам или млечна каша или млеко. Ти даваш нешто во тие 2 часа? Некако потоа цел ред последователно ми се ремети:^)

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.553
    Давав друга да, ама веќе не. Мора да знае дека тоа е ручек и дека ќе јаде зеленчук и месо. Ти велам, паметни се, виде дека добива друго и не сака.
    Ама јас сум со искуство, и така два дена си ја јаде зелнчуковата, па макар и два саата.
    Некни така не сака риба. Нареден ден пак и дадов и цела ја изеде.
    Вчера изеде помалку, денес повеќе.
    Нема попуштање.

Она не е нејадач, само сега виде дека има и други вкусови. Синоќа од мојот леб и грчки јогурт проба оти ќе ме истепаше со рацете да и дадам.

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  13. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Еве и јас се јавувам. Исто од прв ден откако е роден. Само моето е точно 5 месеци и е само на мајчино млеко. Дневни дремки нема проблем, малтене по книга, навечер будења на саат и пол - два и презаспивање само на цицка. Нишкај колку сакаш, прави шшш, пеј приспивни песнички, гали го и држи го за раче, шетај низ соба, ништо не помага, он протестира и чека брадавицата да му се намести сама во уста за да презаспие. Ја користи како цуцла, а цуцла одби кога беше два месеца, сфати мангуп еден дека не е "the real deal". Пробав и бибс, и авент и бејбилав, и мам, ништо не прифати и се откажав.

Башка спие до мене на брачен, партнерот е во друга соба. Често од стрес ми се случува да не можам да заспијам додека он спие, дремам во темно или гледам серии на Нетфликс и чекам да се разбуди. А рака на срце, нема проблем со заспивање, не му треба да чукнам во дрво повеќе од 15-20 мин да се смири и да заспие. Порано кога ќе се разбудеше, се случуваше да не презаспие одма и да е буден со саати, сега фала богу тоа се подобри и презаспива брзо, ама само така, на цице. Јас не сум врзала повеќе од два - два и пол саати сон без будење, вкупно не спијам повеќе од 4, во добри денови 5 саати, право зомби сум. Сами сме во странство и немам помош од мајка/свекрва, партнерот е супер, ептен е и он инволвиран со бебе, ама работи одговорна работа и му треба да отспие.

Од една страна од ова што го читам кај тебе, си давам утеха дека не сум сама, ама од друга страна со оглед на возраста не ми дава оптимизам дека во скоро време ќе се среди :) и јас сум неспијач, со многу лоша хронична инсомнија уште од дете, па препишувам дел и на тоа, зашто познавам куп бебиња и полно доени и на АД што спијат од прв ден.

Ја прифатив ситуацијата сега за сега и решив дека вака ќе терам до кај 9-10 месец, таман да му се воведат сите оброци и после идеме хард кор на sleep training за што сум спремна и да платам консултант за спиење или да барам упат од педијатар за амбуланта за проблеми со спиењето на бебиња и деца (овде кај што живееме има и тоа), па да видам што ќе предлагаат.

На Coco31, Rtulka, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    183.880
    Почнав да му давам грицки на Хип што се 8+, ама не знам како знае што е храна па не сака ни да помисли ни да приближи до уста. Се друго носи право во уста.. еднашка инцидентно од ќерка ми однесе во уста и тоа беше. Ми остана уште да пробам оние каши со бисквити што се. Такви на ќерка ми воопшто не дадов. Може тоа ќе бендиса не знам.. ама не верувам.

@JuLleE нема шанса за такво нешто. Не само што не отвара уста воопшто, туку и тоа што ќе успеам некако да му го вметнам, се дави, се црвени цел, бљуцка. Немам ни како да форсирам за воља на вистината. На почеток изигравав кловн за неколку лажички, и најтешко беше да му ставам во уста, после ќе голтнеше лесно. А сега ем тешко до уста отворена да дојдам, ем цел се дави и има нагони за повраќање. И не сакам да форсирам вака. Ќе си се помачи со какање тоа му е, што да му правам. Што е до мене секој ден пробувам различно..

На Coco31, Rtulka, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Jas vekje dogovaram za sleep trening:D
    Posledna opcija mi e.:@

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.321
    Допаѓања:
    259.553
    За амбулантата за спиење и со упат ли може? Јас мислев приватно е.

17. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мамаситас хелп
    Бебе 10м од кај 9м почна на вечер да ми се буди нон стоп инаку е на ад и еднаш во ноќта почна да пие млеко а претходно не пиеше,башка од млекото нон стоп кемчи,место не го фаќа сон мирен ич.Преку ден дремките се ок,си спие.Тоа трае 1месец и сега бонус и не можам ни да го заспијам никако,се борам во сите можни пози,дури и за дневниве спиења.Веќе си велам до мене да не е нешто,негде да не грешам:sweat:

18. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Ти следува одмор ама изгледа не сакаат са ти дадат

19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Инаку јас да ви пишам денес животот ми
    се скрати за 10 години. Станувам сабајле бебка ја оставам на тросед со тато и отидов со купатило да се средам. Ме извади од памет врисок на мажот ми....отиде бебето.Тој да заспал а бебе паднало. ;(;(;( Не знам како се најдов во дневна си го гледам бебето на патос, маж до него плаче, кога не чу двајцата како вриштиме се расплака и тоа. Не паднал странично, туку преку глава, на челцето една модричка без џумка.....цел ден е весел, не повраќа, не е поспан, дури многу малку спиеше, се буди со плачење, не сака на меше сега почнува да плаче од страв. Не знам како ми помина денов јас сум на дијазепам од сабајле инфаркт ќе ме стрефеше. Некоја од вас со слично, но скраја да е подобро да немате вакво искуство(facepalm);(;(;(

20. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Не се секирај!сите сме поминале низ ваков период.кога ке почне да оди е тогаш почнува забавата.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.