Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    38.418
    И кај нас денес трауматичен ден.
    Не знам главава кај ми е периодов. Кај две деца, мажов најмало од сите. Едно што е опериран, друго што е разгален. Почна и вода да не станува да си зема сам.
    Реков да земам да исчистам купатило, во меѓувреме и он јадеше. Бебе во дубак од соба всоба. Остана еден момент во ходник и се забрзал да влезе во соба, кога му се завратил патосникот и падна од дубак. Голема среќа што се потпрел на рачиња. Плачеше зошто беше исплашен. С овој мој килав маж не да стане, туку си седи и ми вели абе бебево падна. Е да падна!
    Уште рацеве ми се тресат не сакам да ми се навраќа сликата.
    Нека се здрави и живи само, нека ги пази Бог кога ние не можиме да ги допазиме.

На Mihaela123456, hello-kitty.90, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.220
    Допаѓања:
    1.741
    Пробај половина / четврт јаболче во зеленчуковите/месните да ставиш. Мене така ми успеваше, после почнав да намалувам на јаболко. Еве ја сега меѓу чоколадо и месо бира месо. Менуваат. Обожаваше киви сега 1000 фаци прави ако и дадеш.

На le.dentiste и Freckles. им се допаѓа ова.
  3. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Kolku vi jadat na 7 +meseci? Po mera mu davam kolku edna kasicka ama doma mu pravam. Primer zelencukovava kasa da mu ja dadam cela ke si jade nema problem i nakraj samo ke se zgadi i se kw ispovrati. Pola pajnce da mu dadam, mafta so racinata uste saka i prodolzuvam jas i se prejaduva i povrakja. Dali mu davate kolku saka da jadi ili prekinuvate? Ovie denovi pocnav po pola mu davam poubavo taka od kolku se da ispovrati.

4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    50.868
    Едно цело тегличе изедува и не бара повеќе.

5. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Мајки здраво
    Може некоја да ми каже дали ги правела овесните снегулки со зеленчук некој?
    Или само со овошје сте правеле
    Фала

6. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    769
    Што правите, со што и како ги занимавате бебуши 8+ месеци? Ништо не ја интересира повеќе од 5 мин и сега само простум да е исправена, напиња се мачи да се исправи и само се клата и кефови. Играчките слабо (facepalm)

7. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    454
    Пишав и јас пред некое време за истото ко тебе, еве ме и мене со иста мака. Мене од 8м така ми прави, ќе заспие со сила со плачки и станува за саат време со плачки, тешко презаспива, се врти, се обраќа си седнува и си плуска раце мижејќи се фрла и така пола саат па пак ќе стане мрмка нејќе млеко го плука па ај чај и до сабајле по 4-5 пати иста шема.:?::?::?:

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Мојата е 7 месеци и веќе не ја интересираат играчките како претходно, сега госпоѓава сака да стои сама се исправа стои и се смее :D
    Пробав сама да и најдам занимација ама вниманието едвај 5до 10мин ја држи. На една леплива трака закачена на комода под тв. залепи топчиња од оние пластичните и нека ги вади и става. И пробај на цедалка за тестенини стави врвки за да може да ги влече.
    Имаш на инста интересни предлози за игра.

9. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Ако ги направиш со зеленчук ќе имаат блантав вкус.затоа се прават со овошје .

На Nana1156 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мајки цела тегличка каша јаде, пинува вода и пред заспивање пак бара да цица. И ај како да намалам подој? 6+ е

11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    32.373
    Ќерка падна од околу метро висина. Се преврти позади кревет. Имаше 6-7 месеци. Освен шо се преплаши, плачеа у хор со маж ми, ништо не и беше.
    Се дешава, тоа е.

12. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Моето не само што има паднато, туку не знам колку пати досега е удрено од поголемиот.:tmi:
    Битно е сега дека се е во ред.:hug:

13. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    50.868
    Пред некој ден ми падна бебе кога рече трас на подот со глава животот ми се скрати, сеуште не можам да се помирам, фала богу добро е немаше ништо.

14. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Фала ви сонциња мои на поддршката:hug::makeup:

На Kolache na mama и shz им се допаѓа ова.
  15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Има овде амбуланта на Клиника за педијатрија, на одделот за детска и развојна неврологија. Ама којзнае колку се чека за прв преглед. Инаку да, знам за приватниот центар, имам на ум и таму да се обратиме ако треба, знам дека се доста стручни.

На Rtulka и JuLleE им се допаѓа ова.
  16. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Добро мајки зашто бебе бара у 6ипол да си легне. Значи вчера стана у 6 последна дремка, плачеше за пола саат и нормално не можеше да се успие. Денес у 5 стана, у 6ипол вришти.
    Како да му померам до 7?

17. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Не можеш....моето до пред 1м си заспиваше 8,5 - 9ч, откога ја скрати последната дремка исто како тебе 6-6,5 максимум и заоѓа за спиење макар станала и во 5 попладне. Што се не направив не можам да поместам....веројатно за некое време сами ќе се поместат, не знам што да кажам друго, инаку спиеме до 6- 6,5 сабајле со едно 100 вриштења:handshake:, од кои мама е гроги сабајле а бебка не се ни буди од нив

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    769
    Колкаво е бебенцето? Колку дремки имате преку ден и по колку време спие?

19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    6+ е. Има 4 дремки дневно, вкупно околу 3 часа сон се фаќа. Прозор на будност макс 1:45мин. Навечер си спие околу 12-12ипол часа. Значи од 6ипол па нешто пред 7 станува.

20. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    769
    By any means јас не сум експерт за спиење, само предлог и што функционираше за нас. Пробајте по 5 мин во ден да зголемувате прозор на будност и да стигнете барем до 2 часа и 3 дремки во денот со што дремката за ручек време, идеално, би била најдолга. Мојата од 6 месеци е вака 2 часа будна, 3 дремки уште, 8 месеци е. 9,12,3,6 јаде, дремките се 10, 1 или 1:30, 5, па во 9 легнува. И пред спиење нека има поголем прозор на будност, не мора да е драстично, да не се премори, пример 2 часа и 5-10 мин.
    Заследете ги на инста @babysleepconsultant, супер совети има.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.