Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Пошто нема шанци да јадам јас пред него,и цело време отвара уста кога ке ме види дека јадам нешто,ми бара ми прави ммм како со плачење,и дека тежи 11 кг а само 6 месеци има на тоа помислев. Исто се водам по книга за храна, таму пишува дека во 8 месец треба 3 оброци да има што значи подле 2 месеци веке 3 оброци има,ама да се почне од 6 месец. Јас сум почната од 4 месец што значи 2 и нешто месеци затоа се мислев да не треба 3 да давам..

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.741
    Допаѓања:
    38.522
    11 кг на шест месеци малку? А колку треба да има? Не знам какви препораки даваат вашите педијатри, но мојата воопшто не се замара со кг. Битно и е да е здраво, со уррдна крвна слика, свежо бебе, со убава боја, весело, активно.
    Во првата година од животот на едно бебе прва и основна храна е доењето/ формула.

На oblace1, Mom's_life, Rtulka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Да не му е малку јадењето на тоа јас сама мислам,не викам за кг дека се малку,спротивно реално има повеке од колку што треба ама и е висок ,3 педиатар до сега ми имат кажено дека е големо дете,цица многу пошто и голем се роди.Исто не кака како порано по неколку пати на ден,често има и тврда столица и знае некогаш и на зелено да кака. Тоа е тоа за што се мислев дека може да е гладен. Како и дае ке го носам на контрола ке видам пак што ке ми препора педиатрот

4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    13.065
    Мојот тежеше 10кг на година, сега е скоро 3 год и тежи 14кг :D Воопшто не е малку, напротив, прерано си почнала со дохрана особено за големо родено бебе ама биднало. Сега почни постепено да воведуваш ужинка или трет оброк. Веројатно си почнала во четвртиот скок кога бараат повеќе млеко и си мислела дека е гладен, не е ни важно ама гледај оброците да бидат здрави и балансирани за да немате поголем проблем понатака со исхраната.
    Има шанси да јадеш пред него, заедно ќе седнете на маса и ќе јадете, така и треба да биде.

На Rtulka, Tiny Love и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    13.065
    Кои оброци ги има и што јаде?

6. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    59
    Мајки 8 и пол месеци сме,имаме 3 оброци и измеѓу млеко. Бебе јади се разноврсно и убаво количински. Кака 3 пати некогаш 4 пати по помалце, океј е толку да кака или многу е? Каката и е нормална и по боја зависи што јадела и не е нои тврда ни течна.

7. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Јас пред 6 месеци не планирав да му давам сакав само на мајчинско млеко,никогаш не му дадов ни чај ни ништо и ако имаше страшни грчеви.Во систина се породив они од почеток ми препорачаа вода понекогаш да му давам за да не цица толку многу амаа никогаш не му дадов пошто не сите препорачуват да се даде вода.Кажав дека 4.5 месеци имаше кога почнав со храна и до сега му немам дадено купени кашички,се обидувам максимално да му давам најздрсва храна.Првиот месец почнавме со вкусови по 3 дена истото и уште така правам,секок нов вкус го комбинирам и тестирам по 3 дена, почнав со: морков,јаболко,благ компир,банана,авокадо,слива,паштинак,крушка,финок,басматен ори,просо,амарант,оат флакес,не ми текнува на македонски како ги викате,не ми текнуват сега сите но се водам од една книга на албански јазик и све му готвам на пареа.Како и да е,thank you ке продолжам уште некој ден вака и ке го носам на контрола за да видам што ке ми кажат .

На Freckles., Rtulka и Skyler им се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.741
    Допаѓања:
    38.522
    @Grateful воопшто да не се грижиш, сигурно не е гладно.
    Знаеш, мали се, некои бебиња не знаат колку им е доста, со самото форсирање храна многу лесно може да им се прошири желудничето, после следуваат големите проблеми.
    Штом е бебче весело ич да не се секираш дека е гладно.

На oblace1, Grateful, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Unique_name

Unique_name Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    14
    Првата ние ја користевме заедно со cicaplast од Ларош и имавме некое минимално подобрување. Од таа ставав два-три пати на ден. На нас ни беше препорачана од педијатар.

10. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.196
    Знаете каде може да се нарачаат Осанит гранули во Македонија?

11. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Na fb imase nekoja zena prodavase.
    Vo soba za doenje pisi.
    Jas gi imam ama nz nekoj efekt ne gledam

12. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    1.203
    Синко е 9 месеци и некој ден. Од 7ми почна со лазење ама со влечкање. Сеуште е така, се влече како војник и тоа се бутка со лева нога, а се влече повеќе со десната рака. За седење седи, ама пак сум до него не го оставам сам никогаш. Се врти од грб на стомак оддамна уште од 4-5 месеци, а назад само ако е на нешто меко пример кревет, на под не, валда знае дека е тврдо :D

Често знае да клекне баш во позиција за лазење и да се клати напред назад ама движењето му е со влечкање. Брз е и сегде оди.
    Повеќе ми е за моментот што не се фаќа за да се исправа, можеби затоа што оваа лазечка позиција не е баш најпогодна.
    Дали има некоја мајка чие дете не лазело класично и кога почнало да се исправа?

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.220
    Допаѓања:
    1.741
    Нема врска исправањето со лазењето. Мојава турбо лазеше ама тек на 9 месеци се исправи и тоа и покажавме. Тогаш сконта што треба да прави и после тоа сама се исправаше. Покажи му еднаш како на ограда од креветче да се исправи и слично, ќе почне само после.

На Rtulka и cocopuff им се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    13.065
    Да, мојот прво почна да се влече како војник, па се исправи и тек тогаш почна да лази. После почна по мебел да се движи и прооде. За седењето не ми текнува некаде пред исправањето беше.

На Rtulka и cocopuff им се допаѓа ова.
  16. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Уште не, ама се познаваат како бели коцки на жлебината и агресивно се чешка. Кај вас уште ли нема најава?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    6.835
    Исто и моето има такви бели коцки и често е нервозно. Ке излегуваат? Ај некој искуство за колку време избиле по појавувањето на коцките?

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    5.944
    Кај нас за 5-6 дена. Со лесно!

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    6.835
    Уф значи тоа е. Мислев скок е. Фала ти :(

На Freckles. и le.soleil им се допаѓа ова.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    13.065
    Кај нас 4 месеци :sweat: На 9 месеци искочи првото. Душа ни извади на сите со тие заби, општо сите заби многу тешко ги извади, еве и за петките голем проблем беше се будеше со плачење по цела ноќ. Конечно на 2 год и 9 месеци завршивме со заби, шестките мислам доста покасно се.

На Freckles. и Anturium им се допаѓа ова.