Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.518
    Допаѓања:
    184.165
    Никако и до нигде. (facepalm)
    8 полни е нема уште оброк. Блв никаков прогрес, значи ништо ништо ништо. Сака само да земе во рака и да изгмечи. Толку. И само некогаш носи демек накај уста и фрла и така се смешка као ме зезнал што воопшто сум помислила дека ќе лижне. |(

Последниве денови кашички давам, зеленчук и месо чинам органски не поднесува. Овошни ќе проба некоја лажичка. Што ќе проба што ќе плукне што по раце ќе излепи, се на се недоволно. Последно земав оние ко смуди што се од Хип со овошје и јогурт. Е тоа знае сам два три пати да смукне, два три пати јас да му дадам со лажичка. 90 грама е. И така 2-3 пати на ден и пак нема цело изедено.

Гладен не е. Ме цеди. Не само дење туку и ноќе ме исцеди. Ни сум спиела ни сум јадела ко човек, цела искривена сум. И млеко се поише и поише имам и тоа се нервирам сеа на 8 месеци почна да ми прска и цеди.
    Не знам што да праам, се што знаев и се што прочитав пробав….

Твоето спие бар ноќе да одмориш?

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  2. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.272
    Допаѓања:
    50.868
    Не.
    Мојата денес полни 8 месеци и почна да се врти од грб на меше и рачето да си го вади.
    Претходно рачето и се заглавуваше.

На Freckles., Rtulka и perlaa1 им се допаѓа ова.
  3. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.752
    Уште нешто да прашам.
    Сношти во 9 го сменив последниот пампрес, а наутро во 9 беше скроз сув.
    Не мочкал, а скоро цела вечер цицаше.
    Нормално ли е?
    Е после тоа мочкаше.

4. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Леле Јованти исто. Далеку сме од оброк. Се радувам на секоја лажичка, а тоа е премалку. Да немав вакво бебе, немаше да поверувам кога некој ќе ми кажеше дека не јаде ама баш ништо.
    Со каши продолжив и јас. BLW не ми ги исполни очекувањата. Битно лажичките стигнаа. (facepalm) Сега баш планирав да излезам да изнакупувам каши па да пробам со нив. Ова ќе е втор обид со купечки. Шмукалчиња не сака, т.е ништо не сака. Вода пие. Бар тоа да не ми е на мисла.

Од раѓање не спие моето. Не може да поврзе циклус од 45мин. и се буди цело време. Зомби сум. Градите ми пукаат, мислиш на почеток на доење сум. Многу сум во паника дека тргам за брзо на работа. Ни АД не сака. Цице само.|(

Со спиење како сте вие?

Едит: Сега те препрочитав, си ми пишала за спиењето. Више бел ден не гледам пред мене.:bug:

Последна измена: 9 март 2023
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.518
    Допаѓања:
    184.165
    Абе тој спие. На пример 7 саат се приближува и веќе почиња да кенка и до 7 ипол најдоцна сме во кревет. Само што, само првото спиење му е час до 2 поврзано, ама тоа е од 8 до 10, а јас тоа време уште сум будна. И од 10 натака веќе се буди нон стоп. Само до полноќ се буди 10 пати. Мислам тој одма продолжува да спие не седи буден, ама на цицка. Последно време ќе цицне и ќе се заврти на другата страна, ама чувај боже ја ако се завртам одма се буди. Не знам како знае и како ме осеќа. Се искривив само на една страна цела ноќ. Претходно на 2-3 часа го префрлав на другата страна за да можам и јас да се завртам, ама последниве месеци и ќерка ми е до мене и не можам до неа да го ставам. Од неа цела ноќ јадам лакти, колена во бубрези, коса ми тегне во спиење, или раката слободен пад ќе ме ѕвекне, тој од другата страна на цицка. Ме штракнаа двајцата. :drunk:

Треба да престанам да читам правила за воведување на намирници и оброци оти само се нервирам. Вака ќе се погоди некое и нема шанси да се држиш до некој шаблон најмалце да следиш некое правило. Све е наопаку со исхранава кај детево.
    До вчера имав цела кутија сокчиња со јогурт, 4 внатре, сеа исто имам такви, ама овошје со кокосово млеко и уште тегле овошки што веќе ги има пробано основни, ама плус цреша/вишна нешто. Вечер треба да пазарам и ќе доземам теглиња со овошки што ги нема пробано па и алергени оти не можам веќе да давам само основни оти јаде едвај 5 лажички, па му давам повеќе денови исто. Кај што ништо друго не јаде бар овошјево со по некоја лажичка да го поминеме. Да готвам не ми вреди. Стварно не знам што ќе се праи со ова дете. :x

На hello-kitty.90, Freckles. и Rtulka им се допаѓа ова.
  6. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Има такви денови и моето. Пред некое време три недели се будеше на 20 мин., ќе ме цицне и продолжува. Еднаш броев 40 пати се имаше разбудено ноќта. Други денови халуцинирам, некогаш ни саат не гледам од умор. Среќа е што поголемото е многу поврзан со мм, па спијат заедно, иако последниов период мора да лежам до него и јас дури да заспие. Па ако во тој момент се разбуди бебе ме чека додека го презаспивам. На кревет уште пердув не сум се сторила, исто, мрднам ли се буди.

Што ќе воведуваш, нема мерак. Го земав тефтерот со првото да видам како било и го затворив. Други правила со ова, т.е нема правила. Ќе пробувавме сè. Само тоа и ни останува.

До следно.:hug:

На Rtulka и Yowannty им се допаѓа ова.
  7. Cvet Cvet

Cvet Cvet Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    74
    Zdravo majki od koga pocnavte da davate med na vasite bebinja pozz.

8. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    225
    Мајки ги оставате да спијат на меше моево цела вечер се врти на страна лево десно и на меше ама ми е страв да го оставам на меше да спие па почнав до мене да го легнувам ми е страв во креветче да не го осетам дека се свртел

9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Ние сме исти со тоа што да не ми е шумишот не знам како ќе се успие иако веќе 10 дена и со него па пак потешко заспиваме, ние веќе и 3-4 дена имаме штрајк со јадење и ми текна, по апликација веќе сме во 6ти скок, на здравје кој сака нека честита, есен месец ужаси!:(:D

На Erika.greeneyes и Anturium им се допаѓа ова.
  10. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918
    Инхалирај мила, нема штета од физиолошки

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Се тешам дека не сум единствена со неспиењево на беба.:(:D

На Yowannty и Rtulka им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мед не се дава под година (јас и под 2 на првото не дадов) поради ризик од ботулизам.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Генерација нејадачи :D мојов секој оброк му е 5-6 лажички. Секое почнување, убаво отвара уста, јаде 5-6 лажички, најмногу што има изедено е третина тегличка, и наеднаш затвара уста и не сака. Ни вода пие, ни да продолжи сака, ни сака да се насмее, ништо.. Ако го тргнам од хранилка, почнува да се смее.

14. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    15.760
    Леле што деца ќе беа бе стварно
    Ве читам и ко дома да ми се вашоте деца исто0 (facepalm)
    Ај што ретко ептен ретко се погаѓа нешто да и легне па да изеде 10 лажички а од се останато не што плука туку нагони за повраќање добива бе:@
    Не ми е јасно како на 1 месец пиеше вода и чај од шише, а сега ни под точка разно да повлече.
    Сакав да прашам дали ги користите оние мрежичките за цицање што се става овошје внатре? Дали се ок? Што ставате обично? И која е целта...да се подлажат и заситат моментално или?

На Rtulka, Freckles. и VirgoStar им се допаѓа ова.
  15. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    839
    Јас баш пред некој ден почнав да и ја давам и ставив еднаш банана еднаш јсболче си го шмука и си чешка непца така да го бендиса ќе видиме до кога хаха

На Rtulka, Freckles. и V.N. им се допаѓа ова.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    15.760
    Ги заситува ли нешто тоа? Знае некој да каже :)

17. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајка од каде ја купи таа мрежичка за овошјето што се става?

18. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Јас имам и мрежичка и силиконско цицлче.
    Мрежичката не и се погоди, има едно запче и знае да го поткачи со мрежичката. А со силиконско си ги чеша непцата и си јаде. Најчесто како ужинка и давам овошје во него и ужива.

На Rtulka, VirgoStar и V.N. им се допаѓа ова.
  19. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    771
    Колкаво е бебуше? Ако се крева на рачиња кога е на меше, слободно оставај го. Мојата не спие никако на грб, само на меше од 7 месеци.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Vo dm ja ima:D

На Rtulka и Ив10 им се допаѓа ова.