Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Да, па морав да ти пишам за се, не знам како даваш ама се е супер. Да не се прејадува, па да му е тешко? Ептен жалче е така да плаче.
    Нашите мислам 2 недели се разлика (моето е 5ипол) и не може да изеде една цела лажица. Кога прочитав што се изело твоето, машала. Не знам веќе што да правам, кога бананата ми ја плука како ли ќе воведам бљантав зеленчук :whew:

Rtulka and Alexandrite like this.
  2. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Јаде тегличка од 120 мг. И цица целото време. Никој пат не можам подолга пауза да направам меѓу подои. Може што викаш го прејадувам. Ќе намалам утре. Фала ти.

Rtulka and Skyler like this.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Браво, машала. Крати го подојот што го заменува оброкот, малку и ти да се опуштиш.

4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Како може преку ден да се тепа за спиење и си заспива со кратко нишање.
    Како знае дека е ноќно заспивање па никако не заспива.
    Исцрпена сум,разочарана, нервозна и нз што уште друго.
    Слободно обвините ме дека сум лоша, ама нека ми прости господ во овие моменти многу ме нервира сопственото дете.
    И ми иде да избегам од дома. Па кој сака нека ја заспива.
    Уште не спие. Цело време ја заспивам,џабе е се.
    Денските дремки се супер.
    Ама еве пример ноќеска у 2 дури заспа а стана сабајле у 8:30....
    Некое чаре кажете зошто се шекнав веќе скоро 8 месеци имаме уште никако ред да фати....

5. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

И кај мене е така. Бебево како на трње спие, и најмало движење чувствува. Првото дете имаше ред. Секое утро во 6:00 буден, секоја вечер во 19:00 заспан. А второво пред 23:00 нема шанси. Или ти преспивај дење со него, или пробај да и намалиш од дневните дремки, да го држиш повеќе време будно. Јас верувај се пробав и никако не воспоставив ред, па се прилагодувам јас на него. Само не се нервирај, опушти се. Краток период е ова, ќе ти фали

Rtulka likes this.
  6. Erika.greeneyes

Колку месеци сте?
    Преку ден пробувам да и скратам не можам. Ете вчера само две дремки имаше ама затоа едната и беше три часа и не сакаше да стане јас ја разбудив. И ноќта не заспа до 2.
    Порано имаше 3 дремки околу 3 часа горе доле.
    Сега во последно време има исто три дремки ама 4,5 часа . Дали дека почна во 8 да станува.
    Претходно во 10 стануваше убав ред фати ама краток период од старт е неспијач
    Тебе барем првото бебе ти имало ред и знаеш дека ова ти е второ и не е до тебе. А мене ми е прво и цело време се преиспитувам каде грешам?

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Никаде не грешиш такво е бебето. Плус има регресија на 8-9 месеци, баш сега барав назад низ сликите, исто ми правеше поголемиот на таа возраст. Касно заспиваше, ќе дремне некој саат и до сабајле будни бевме. Се е тоа нормално, ќе биде уште потешко, ќе има периоди на олеснување, па пак тешко… Второто ми спиеше до кај 4 месеци, еве го сега се буди нонстоп и пак ненаспиена сум, со тоа што и големиот ме клоца цела вечер и се буди со плачење, па некогаш во хор плачат и ми се бега и мене :D Знам дека ова е последното што сакаш да го слушнеш ама и ова ќе помине, па ќе дојдат поголеми проблеми и така до бескрај и вечно ненаспиени.

8. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

3 часа да врзи преку ден јас ќе славам . Можеби затоа заспала толку касно. Наспана била. И 4,5 саати преку ден не спие. Може да се случи да спие дење 2 саати ако легнам и јас до него. Инаку уште една недела ќе полни 10 месеци. Има на фв страна со совети за спиење на деца и бебиња - dr.Goodnight се вика. Ете и табела со време колку саати бебето треба да е будно пред ноќно спиење. Има и некои совети па види разгледај ја. А на мајчино млеко е? Имам приметено дека бебињата што се на формула имаат повеќе ред во спиење

Attached Files:

Rtulka, VirgoStar and Erika.greeneyes like this.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@Erika.greeneyes 3пати по 4-5 часа и плус ноќе од 2 до 8?
    Па тоа се околу 20ч сон на детето, ако те разбрав убаво.
    Не да е наспано, пренаспано е преку ден и ноќе затоа не ви спие.
    Мораш да смениш рутина, намалувај дремки дневни, држи го будно...
    Па и новороденче не спие толку колку твоето..

Rtulka, emche05 and Erika.greeneyes like this.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Вкупно дремките се 4-5 часа, таман се.

Erika.greeneyes likes this.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Може јас не разбрав убаво, затоа се зачудив

12. Erika.greeneyes

На доење сме.
    Имам пробано и будно да е 3 часа и 3:30 и 4. И на некоја америчка страна читав 2:45 и џабе не бива никако.
    @Skyler фала ти за споделеното,искрено направи да се осеќам посмирено. А баш тоа ми требаше во моментов:hug:
    @LaDyDoLl така да беше немаше воопшто да се жалам. Никад нема сврзано толку часа. Како што пишав од старт е неспијач.
    Сега во последно време го среди дневното спиење со тоа што имаше до пред една недела 2 или 3 часа вкупно дневни дремки.
    А сега ги зголеми и вкупно и се собира 4 или 5 часа сон ама вкупно.
    Ама ете ноќното спиење тешко ни оди...

LaDyDoLl, Alexandrite and Skyler like this.
  13. Iphone7

Iphone7 Истакнат член

Здраво мамички вчера наполнивме 1 година и 1 месец али со бебе имаме проблем имаше период спиеше добро последниве 2 месеци да ги речам имам проблем спие со мене на спална сопругот спие во дневна и се буди по 10 пати на вечер прво сакаше да спие на спална сега сака да спие на мене стварно почнува да ми биди проблем не се жалам но стварно сакам да си фати ред да спие од 10 пример до сабајле секој ден скоро легнува исто на вечер немам проблем со тоа но многу често станува не знам што е пред 1 час да си легни му давам нутрино со млекце мислам дека е ок скоро секој ден си го јади тоа ве молам за совет да ми помогните секаков совет би ми дошло од корист

Сакам да ми кажете можеби негде грешам прво детенце ми е

Поздрав <3

14. Freckles.

Freckles. Популарен член

@Erika.greeneyes мила дневен сон за таа возраст треба да е околу 3 часа вкупно.
    Моето знаеш како спиеше и колку често бараше да спие, па еве го дневно до 3 часа спие, навечер 11ипол-12.

Rtulka likes this.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Грешка ти е што бебето ти спиело одеднаш три часа, па затоа не ти заспало до 02.

16. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

На тема спиење на бебе, јас бев очајна, после регресијата во 4ти месец почна на секој час два да се буди, ја зедов до мене на спална во очајот и ја заспивав со доење.
    Ужасно се осеќав, предолго време немав врзано повеќе од 2 часа сон. Тахикардија имав по цел ден, преморена, бев многу лута, нервозна и не можев да бидам добра мајка на моето бебе. Цело време се лажев дека ќе смени, ќе се среди. Кога слушнав за мајки на 3 годишни што се будат по 2 3 пати навечер за млеко, си реков мора нешто да преземам, да пробам да сменам.
    Лонг стори шорт, ја открив книгата Precious little sleep и почнав тренинг за спиење базиран на советите во книгата. Веќе месец дена ја оставам самостојно да заспие. Првите две недели плачеше од 5 до 20 минути, сега ако воопшто плаче не е повеќе од 1 минута. Ноќта ни трае 10.5 до 11 часа, од 8 до 6 ипол - 7 сабајле, се буди помеѓу 5 и 6 за цицање и толку.
    Од бебе што се будеше до 10 пати навечер за да цицне и да заспие, од тие 2-3 пати и количински повеќе цицаше, се претвори во бебе што навечер не цица по 9-10 сати туку СПИЕ.
    Не е уште совршено, дремките пример и се крш, по половина час спие освен в раце... Здравје во иднина планирам тренинг за спиење и за дремките па да видам дали и тие ќе се средат.
    Мислев порано не зависи од родителот како ќе спие бебето, ама го сменав мислењето.

17. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Буди ја преку ден ако се преспива. Вчера и јас го гледам бебе нешто ми спие повеќе од нормално и суптилно го разбудив.
    Инаку ние со фен се успиваме. Секоја дремка е со фен. Не апликација, само фен. Works like charm. Со мене на кревет седи. Почне сред ноќ да се занесува, го пуштам, за секунда се смирува и заспива.
    Мене така во 4ти ми правеше, секоја вечер во 2. Без промашување. Како излезе, така се опорави. Може и нашиов сон пак ќе се поремети, се надевам дека нема.
    Те жалам.
    Ако не си пробала со фен пробај.
    Не си лоша мајка, само ненаспана. Ненаспан човек се го нервира.

Rtulka and Freckles. like this.
  18. emche05

emche05 Истакнат член

На 8 месеци, да спие 4-5 часа преку ден е премногу. 3 часа му се сосема доволно.
    @Erika.greeneyes буди преку ден, не оставај да се успива толку. Тоа денско спиење ти го ремети спиењето ноќе.

Rtulka likes this.
  19. *katja*

*katja* Истакнат член

Секој има свое мислење, јас би рекла дека е вознемирено поради тренингот да заспива само. Не секое дете сака да заспива само и му годи тој тренинг, секој е посебна индивидуа и сум ептен против тоа. Исто и голем број психолози. Тие не сметаат дека детето сфаќа дека треба да се заспива само, туку дека нема никој да дојде колку и да плаче и покрај тоа што можеби му е страв да биде само, се успива од умор. А малите деца и те како се плашат. Не знам колкаво е бебето, ама до една година секако се буди навечер, најчесто проверува дали мама или некој е тука и презаспива. Тие имаат различни интервали на спиење па затоа е тоа така. После годината и ако не цица повеќе будењето се намалува па и исчезнува. Секоја мајка имала такви периоди и фрустрација не помага. Само смиреност, посвета на бебето - зошто кога е најкенкаво и најплачливо тогаш му е најпотребна мама и трпеливост.

Bebetoo, Rtulka, Srcka28 and 5 others like this.
  20. Skyler

Skyler Истакнат член

Зависи од бебето и ние возрасните не спиеме сите исто. Мојот на таа возраст исто имаше 3 дремки со вкупно 4 саати сон, навечер заспиваше ама се будеше на саат време за цицање. На блиска моја исто цица, еднаш се буди во текот на ноќта ама затоа дневните дремки крш, само надвор спие. Еве на @haruki пример од бебе не спие, џабе ќе гледа табели и ќе прави тренинзи кога едноставно бебето не спие.
    Мое мислење, тие тренинзи се толку ладнокрвна работа, никогаш не би го направила на бебето. Го оставам и јас да поплаче, не го зимам одма ама да тренирам бебе да спие кога можеби му треба блискост, топлина никогаш. Ништо лично против никого ама полесно ми е да прифатам дека сум мајка отколку бебето да се прилагодува на мене. Себично ми е.

arontt, Coco31, Rtulka and 5 others like this.