Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    6.722
    Да ама ако мама нема врзано повеќе од 2 саати сон со месеци не знам колку може да биде смирена и посветена. Секој си ја знае ситуацијата и нема потреба од осудување.

На ladystardust, LizzyGrant, Alexandrite и 2 други им се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    38.611
    Па не би рекла дека е многу вкупно 3 саати сон за бебе преку ден. Може такво си е и детето. Има деца кои не спијат ноќе, касно заспиваат или немирно спијат.
    Јас со големиот воопшто немав мака. Он и сега, знае са преспие преку ден и навечер пак 23ч најкасно да си легне. Малово има две дремки едната може да биде и два часа, другата исто или малку пократка и навечер 21ч најкасно заспан е. Ама рано стануваат 6.30 се на нога

На Erika.greeneyes и Skyler им се допаѓа ова.
  3. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    969
    Ако некој има и подржува различно мислење не значи дека е осудување. Искрено мислам дека проблемите со спиењето преку ден се поврзани со вечерните заспивања, а тоа може да и даде одговор на членката зошто е тоа така - не мора да значи, ама ете може да помогне.

4. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Бананата зрела е? Ако е без точки, тогаш е зелена, може да е тешка за мешето и да предизвика запек.

едит: имам пишувано на темите, мојот има проблем со мешето, и по препорака од педијатар е да не мешам повеќе од 3 намирници додека се навикне на храна. 6++ е

На Rtulka, Freckles. и Alexandrite им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.004
    Допаѓања:
    13.812
    Не сакам да излезе дека осудувам, но зошто тренинг на мало бебе? Јас не би можела тоа да го правам. Ни со првото дете не сум ни знаела дека се прават тренинзи.

6. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Па не беше зелена, малце беше поцрнета. Може и тоа што викаш, многу намирници. Денес 3 максимум ќе дадам.

На Rtulka и velesanka им се допаѓа ова.
  7. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Да и уште не спие :)
    Подобра е не можам да се пожалам дека седи со саати во текот на ноќта ама едноставно такво е детето знаете веке имам доста пишувано.
    Само сакам да кажам живи сме функционираме нормално не се умира од не спиење :D

На Rtulka, Freckles. и Skyler им се допаѓа ова.
  8. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    @*katja* Отсекогаш имаше кратки дремки преку ден, уште од втората недела откако се роди. Лошо се искажав во претходниот пост. Се надевам дека кога ќе почнам со тренинг за спиење за дремки дека ќе се поправат, односно ќе успее конечно да ги врзува фазите на спиење.

Инаку има разно разни техники во тренингот за спиење, не се сите - остави да плаче додека заспие. А ни таа техника не е нешто многу страшна, иако така звучи. Види, јас исто бев противник, додека не се јави огромна потреба да сменам нешто, зошто веќе не беше одржливо.

Еве ќе ти кажам дека како резултат од тренингот имам многу понаспано и порасположено бебе. Претходно беше понервозна, не беше добро наспана, а не можеше ниту преку ден да се наспие зошто едноставно такви и се дремките.

Се согласувам дека тренинг за спиење не е за секого, едноставно некои луѓе немаат потреба да го применуваат. Кај нас тренингот испадна полн погодок.

Не би навлегувала сега во дискусии да го бранам тренингот, сакав само да пренесам мое искуство, можеби ќе и се најде на некоја мајка. Не сум читала многу, ама ете можам да ја препорачам книгата Precious little sleep, таму си е се' објаснето - што зошто како.

П.С. Не е секое плачење од страв и болка. Бебињата се драматични суштества. Вие како родител ќе си осетите кое плачење какво е. Еве пример преска се изнаплака зошто не ја оставив да си игра со кабли. И да, ќе имаат и „негативни“ чувства, и тие се океј. Човечки се.

На ladystardust, Tiny Love, Rtulka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    6.722
    Не се умира да ама квалитетот на живот е 0
    И не е секој вид на тренинг со плачење. Со доктор гуднајт разговарав за темава и нејзините методи воопшто не уклучуваат да се остава да плаче бебе

Последна измена: 21 март 2023
    На Bebuli, Alexandrite, Freckles. и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    8.599
    @Freckles. @Alexandrite @Black girl и другите што пишавте. За тој ден се согласувам дека ради тоа што спиеше три часа одеднаш затоа вечерта заспа во 2. Ама прв пат се случи тоа да спие толку многу и ми беше жал да ја будам.
    Иначе таа и до пред месец дена и дневното спиење и беше крш трљаше очи а никако да заспие или спиеше во раце, спушто ја ќе стане. Или спиеше само по 15,30мин.
    Е не знам точно кога да речеме пред ефен месец почна да заспива на секои 2,2 и пол часа имаше 3 дремки и вкупно околу 3часа дневно спиење. Тоа беше супер ама ноќното пак беше исто тешко заспива и никогаш пред 11.
    Пробано според возраста колку треба да биде будна пред ноќно спиење, џабе.
    Пишав и погоре поскеднава недела се случи да спие повеќе од 3 часа на ден.
    Тој ден кога сврза одеднаш 3 спиеше околу 5 часа вкупно. А другите денови 3 и пол,4 часа.
    Значи не знам до што е ама од старт е вака.
    Јас на почетокот за 48часа имав спиено само 4 часа.
    Поминав и издржав многу.
    Ама веќе 8месеца и почнувам да го осеќам заморот. Насабајле душава ми спие одвај станувам од кревет. Претходно не беше така иако спиев само по 2часа. Па цела ноќ се нишавме и седевме будни.
    Сега барем после 4ти скок научи со цицање да презаспива навечер.
    Како што рече @Skyler изгледа такво си е детето,се е пробано и џабе. Ама дека прво често се преиспитувам каде грешам.
    @see.emily.play не ме сфаќај погрешно не осудувам никого. Секој си имаме авој карактер.
    Јас не би можела да издржам таков тренинг ако се работи да го оставам детето да плаче. Душава не ми дава. Може и моево не е ок. Ама таква сум.

На Freckles., hello-kitty.90, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Сите знаеме дека добар сон е здравје. Но децата не се програмири тоа се живи суштества со свои потреби и карактер од раѓање.
    Секој си знае најдобро за своето дете но кај некој деца не успева ништо. Кој не искусил како е со дете не спијач зборам не спијач од прв ден на раѓање а не се разбудило два/три пати во текот на ноќта не разбира како е.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    @Erika.greeneyes Спиењето на бебињата е ултра контроверзна тема очигледно, јас секако очекувам дека многу луѓе нема да се согласат со мене. Честопати има осуда за родителите коишто ги тренираат бебињата да спијат. Јас лично не се замарам кој што мисли за мене.

Арно ама, поради осудата и маглата околу оваа тема некои родители кои што имаат очајна потреба од некакво решение, не се ни обидуваат нешто да променат и многу многу страдаат во процесот. Јас го споделив моето искуство токму за овие родители.

Мене не ми одговараше да се будам стопати во текот на ноќта. Многу скапо ме чинеше. И бебето трпеше - таа беше ненаспана, јас бев нервозна и недоволно способна да го терам денот како што треба со едно бебе.

Во врска со плачењето, бебињата плачат заради многу причини. А се' си има како се прави.

Од неспиење не се умира, ама е ризик фактор. Кај некој ќе се одрази повеќе, кај друг помалку. Јас ако сум наспана можам на планина секој ден да се качувам. Кога сум хронично ненаспана ако се навалам нагло снемувам здив. Неколку пати сум била на раб да се онесвестам. Со бебе во раце...

Дали други мајки уште помалку спиеле од мене? Секако! Ама јас не сум други мајки, јас сум јас. Мојата граница на издржливост е различна од таа на другите.

На ladystardust, Freckles., JuLleE и 10 други им се допаѓа ова.
  13. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    774
    Го ценам твоето мислење. Моето бебе ете се погоди спијач можеби, не сум ја тренирала да спие. Ама некои начини како полесно да е за мене да можам и јас да одморам и те како користам. Ќе поплаче 5-10 мимути, ништо не и е.
    Јас инаку сум фан на sleep training. Јесте да на бебче му треба блискост, не му се скратува тоа, но сум слушала случаи до 3-4 години хаос ноќно спиење, што се регулирало со sleep training. 3 или 4 години рает не спиење, не сакам ни да замислам.

На see.emily.play му/ѝ се допаѓа ова.
  14. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    840
    Намалимдневни дремки некс и бидст 2 или 3 ама пократки; првата до саат ипол а втора и треа бар по 45 мин за после убаво вечер да си спие.. и пробај бањај ја во корито секој 2 ден да си слапка со играчки ско сака се опуштаат така и поубаво спијат :)

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Малата извади запче на 6 месеци долу, по една недела и второто излезе. Сега гледам и горе има едно. Не е рано малку за горе? Утре 7 месеци прави.
    И тоа двојка е, сега гледам. (facepalm)

Последна измена: 21 март 2023
  16. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Бебињата се будат и плачат зашто нешто им фали. Гладни, жедни, топло, ладно, галење и потреба за блискост. Ако на неговото плачење не му се одговори и се тренира, не значи дека престанува да се буди, туку престанува да сигнализира дека е будно и нешто му фали.

@elenaklasik мислам имаше искуство со Др. Гуднајт па кога ќе може да пише.

Последна измена: 22 март 2023
    На *katja* и velesanka им се допаѓа ова.
  17. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    6.722
    Предлог поклон за прв роденден, за машко :)?

18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Ако се блиски точак што се прави и за поголемо.

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  19. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    Не е целата приказна, се будат честопати навечер кога преминуваат од еден во друг циклус, некогаш сами презаспиваат, некогаш бараат помош да презаспијат и затоа плачат. Не мора да значи дека нешто им е непогодено ако се разбудат и плачат. Плус скокови, регресии, заби, опстипација итн итн. Многу фактори се

@anngelique јас купив книга со приказни и многу убави илустрации. Во просвета имаше многу убави книги за дечиња, мислам тогаш ја купив 1001 ноќ.

20. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    6.722
    Да се мислам помеѓу книга или играчка, не знам што им е интересно на деца од годинка :D. Моето е мало 8,5 месеци и немам претстава :D