Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Пчела

Пчела Популарен член

Да се пофалиме, денеска ги дупнавме ушињата плачеше ама малку моментално после тоа не. Имајте убав викенд :*

bambusce and iki26 like this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Mamicki aj vie imate povekje iskustvo pa zatoa i tuka da prasam... Bebus e eden mesec i jajcencata mu bea isti, vcera primetiv deka ednoto mu e pogolemko, a denes eve uste malku kako da se podulo, neznam dali e ova normalno? :/
    edit: da namomenam deka jajcencata mu bea mnogu mali, znaci duri ramno sto se vika i izgledase kako edno topce, mozno li e da ne mu bile seuste spusteni?

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Има логика ова што го кажуваш со спуштањево. Немам машко дете, нели, но знам дека кај секој маж тестисите не се еднакви, односно секогаш едниот е поголем од другиот.
    Ај ќе видиме и друга мајка што ќе каже.

4. mariz

mariz Форумски идол

On koga se rodi mestoto mu bese ramno, duri prv pat koga go presoblekoa pred mene vikam dali treba vaka da izgledaat... Zasto sum videla i drugi bebinja maski mali i dve golemki topcenca im visele :D sega on ustvari ima edno topce levo, a na desnata strana kako kozicka samo (kako prazno ramno)...

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мало е бебето,мали и тестисите :) Тестисите моρа да се спуштат κај машκите деца,најубаво можете да видите дали се спуштени во вода κога ќе го бањате. Не постојат две потполно исти ρаботи во пρиρодата,таκа е и со тестисите,и κај син ми едното е поголемκо од дρугото. Виκни патρонажна,κај мене уште пρвиот пат κога беше веднаш го ρасоблече и го пρовеρи.

mariz likes this.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Кога им е ладно им се собираат, а кога им е топло им се спуштаат повеќе. На секоја контрола педијатарот треба да ги проверува.

mariz likes this.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Aj da pisam i ovdeee
    Mi se skrati zivotot. I dadov krem da drzi vo rakata za da vlezam vo wc i samo sto izlegov ja vidov kako jade. Celata bese izmackana. Ja izbrisav izvasiv toa sto imase vo usta ama krem e, se razmackuva. Sega neznam dali ima goltnano, pravo i dadov da cica. Neznam so da pravam strav mi e od tie hemii sto gi ima vnatre. Sovet ili mislenje... ??

8. Nova

Nova Популарен член

Давај и да цица почесто и следи ја. Мое мислење е дека за толку кратко време нема шанси количински да голтнала многу. Сепак вкусот е ужасен и гарант само се измачкала.
    Не се плаши.

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Sigurno e taka bidejki gorci kremot, ama pak se izvadiv od pamet. I mm mi kaza da ne se plasam. Fala na mislenje.

mami blue likes this.
  10. iki26

iki26 Популарен член

Zenski da ve prasam dali moze kopriva na 1 godisno bebe da se dava?
    Mi donesoa sveza pa sakam da i dadam. I dali samo da ja obaram bidejki so palenta sakam da ja dadam

11. Nova

Nova Популарен член

Сите викаат дека може, ќерка ми на 16 месеци проба и тоа сосема малку и де нафрли на мешето, грбот и нозете.

12. wtff

wtff Популарен член

Вчера направив глупост :(:sweat: Јадев кикиритки, и му дадов на син ми да лизни, ме гледаше додека јадев, и не размислив дека е многу алергена. Веќе кога ја тргнав од него ми текна. :@ И еве му се појавија ситни црвени брумчиња по лицето. Да одам утре на доктор или ќе поминат... :|

13. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Мајки вчера вечер мака мачевме со синко. Си легна здеаво право и по два часа се развуди топол и носето течеше ко чешма цела ноќ не спиевме. Сабајле го однесов кај матичната и ни препиша антибиотик и таа од кутура си кажа дека нема температура само малку бил топол, кога си отидовме дома ја измерив температурата 38,5 и му дадов далерон после кога му ја измерив беше 37,4 има ли потреба повторно од далерон? Незнам како успеа да настине или пак забчињатљ му прават проблем гледам доле ептен е потечено.

14. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Истово и со ќерка ми ова се случи. Сред ноќ се разбуди за цицање и изгор топла. Испадна дека се забите, ама скоро две недели се мачеше.
    Антибиотик и ние пиевме ама за џабе, не помогна, а и воопшто не требаше да и го давам.
    После 5 дена аспирации и инхалации се опорави, а во меѓувреме никнаа две запчиња.
    Редовно чисти го носето и ставај капки.

Kaffe likes this.
  15. Nova

Nova Популарен член

А ма лој основ пиете антибиотик?
    Греота кој се ни ги лечи децата.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Нас скок не фака и изгледа заби вадиме,мн е нервозна пред вечерното спиење.Само што побргу да заврши периодов.

17. slimy

slimy Популарен член

Мајки вие што го поминавте овој период кога ве фатил скокот што е на 12 месеци?еве ние уште 3 недели полниме една година ама веќе три дена многу е нервозен агресивен све што ќе најде ќе го фрли веднаш вриска нон стоп и не спие ич цела ноќ сака само на града да седи и многу се превртува во креветот не можеш да го најдеш на едно место никогаш.не знам дали се заби во прашање или скок или се плашам да не е болен нешто се мислев еве денеска после работа да го однесам на контрола кај матичната.
    Дали и вас ве фатил толку рано овој скок и колку ве држеше?
    И нема апетит ич не јаде све со зор помалку, му давам и флорадикс шурупот што е со железо зашто малку е анемичен.

Поздрав :)

18. Kaffe

Kaffe Истакнат член

И да сакам во мојот град неможам да најдам подобар педијатар сите се кажи речи исти пред пензија. Замислете си немаше топлометар за на детето да му измери температура и од прилика кажа нема, може да има ептен малку. Инаку антибиотикот ни го даде зошто бебе почна да кашла.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Пред да посегнете по антибиотик проверете крвна слика:леукоцити,црп,аст..па ако се загрижувачко покачени се испитува понатаму за каква инфекција/бактерија се раб.Или брис од носе,грло.
    Мојата три месеци е со растечен нос и кашла.Но брисот е негативен и крвна слика нормална.И не пиеме ништо.Се сомневам дека може е и алергија во прашање.

Kaffe likes this.
  20. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Прво проверивме крвна слика и се беше во ред. И кога отудовме со резултатите ни препиша антибиотик иако со крвната слика се е во ред. Ова ни е прва настинка, да ви кажам право и јас малку се исплашив и без размислување го прифатив антибиотикот. Може ли да ми кажете што претдтавува ЦРП?