Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.823
    Фала богу дека се носи мало бебе да се слушне. Но јас зборам за случаи каде што мојата ќерка имала температура, малку црвено грло, а кс прерано направена и оп Цефалексин, по еден месец исто оп Цефалексин. За вирусен ларингит исто антибиотик, а веќе беше и поголема. Значи никогаш не оставила организмот сам да се избори.

2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    6.003
    Не знам дали била или не во право. Сакав само да кажам да не си играме доктори по форуми и да претпоставуваме дали е вирус или бактерија по приложена кс туку да најдеме доктор на кој ќе му веруваме и безрезервно да му си следиме советите. Не се однесува ова за тебе лично, така се погоди на тебе да ти реплицирам дека ептен лута ми се виде на матичната :D

На Dan.ata, Erika.greeneyes и fana им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.823
    Сум лута зашто она препишува антибиотик превентивно. Лично ми препиша. А на поголемата и го уништи имунитетот. Јас си знам сепак. А дека има лекари што даваат на секое антибиотик, има, и не може никој да ме убеди во спротивното.

На MeowMeow и JuLleE им се допаѓа ова.
  4. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    3.120
    Да точно е и тоа, затоа јас веднаш го носам да го наслушаат. Во нашиов случај првиот пат докторката даде антибиотик штом виде секрет и тоа на 5ти ден од температурата, тоа беше сега пред скоро 3 недели. Тогаш не се противев имавме температура што се качуваше до 38.4 на секои два часа плус испадна дека има бактерија.
    Сега имаме само температура и црвено грло, секрет нема никаков, со оглед на тоа што изваде запче во неделата и крвната слика е мирна мислам дека има време да се почека и да не се брза со антибиотик. Ќе го носам утре пак до нова крвна слика да го наслушаат да не добие секрет во меѓувреме, доколку има потреба би дала антибиотик.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  5. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    6.003
    Ако не и веруваш, смени ја. Ти си доктор по професија?

На Erika.greeneyes, Coco31, ladystardust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.370
    Допаѓања:
    119.524
    Поарно имунитет да оправам од антибиотик отколку да го поминам ова што го поминала лесолеил.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Моето јади по толку а и ние за 1 недела полниме 9м, повеќе ретко ретко може да изеде

На Mateas, Erika.greeneyes и shz им се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.823
    Не знам што се нафрли? Реков дека има доктори што трескаат антибиотици од ракав. Во Систина специјалист педијатар ми кажа дека моето петгодишно дете не требало да прими Панцеф што и препиша матичната, сега поранешна. Имаше секрет од нос, нит температура, кс супер, но најдена Стрептокока пнеумоние во нос на брис, има и Преневар. Толку

9. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Ќе пројде мила истите маки и ние ги имавме скоро 1,5м сега сме 8+++ и се регулира спиењето легнува во 19,30-20ч

На Gabrielle... му/ѝ се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    6.003
    И едното и другото не чинат. Само иди најди го докторот што ќе знае да балансира и оцени кога навистина треба. И господ да ни ги чува, дека допазување нема. Точно еднаш смешавме во народ цела зима.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Во златната уличка во ГТЦ

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    6.003
    Не знам кај виде нафрлање. Дека рече ти си знаеш дека било непотребно антибиотик па мислев дека си медицинско лице. Ете, си решила да веруваш на докторот од Систина. Продолжете си таму со прегледи. Довербата е најбитна. Матичен треба да ти го знае детето низдуж и попреку, да чува историја, да одлучува базирано на искуство. Специјалист у систина може еднаш да те види и да ти каже свашта. По мене матичниот е најбитен ама како што реков тешко е да се најде...

На Dan.ata, ladystardust и januari19 им се допаѓа ова.
  13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Имало паста што не се плакнела. Бар така ми рече педијатар.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Истово правам се и исто е многу активна нема 8 месеци и сама се исправа и стои по маси и кревети што искрено не е лесно, премала е, дур се свртам она веќе стои на столче што може да падне со се него. Не можам 100% да внимавам. Има слобода на движење и ок сум со тоа, ама не е прво дете па колку да пазам што има на под сепак не можам да допазам. Јас нема да ја спречам да се движи, ама идеите на девојките топ ми дојдоа да земам нешто како игрална зашто и ја имам душа :D

Последна измена: 5 април 2023
    На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    само за во трева е баш, најјака идеја:l:

На Skyler и Rtulka им се допаѓа ова.
  16. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Можам да ти кажам само да уживаш, мене ме исцрпува. Не сака ни во раце, ни количка само сака доле да ровари. Секое детенце со свое темпо, се изедначуваат они сите. Па има и некои воопшто не лазат, а и може буквално за ден два да почне. Ќе биде се во свое време:l:

На Rtulka и tanjaaa им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.519
    Допаѓања:
    33.087

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    Ми врти у позадина моментално - Имам деца јас :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Srcka28, Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.089
    Затоа постојат тестови за вируси. Овде секое бебе е хоспитализирано ако има РСВ и е под лекарски надзор.
    Инаку ти вели дека за толку и толку време ако не се подобри одма на лекар. Или ми вели, во текот на денот ја носеш доколку не е добро. Ама превентивно за да не спушти е нон сенс.
    Патем се алармираше за рсв низ секаде.
    Тебе барем не треба да ти се објаснува штетата од атб. Многу е голема злоупотребата и потоа последиците се огромни. Остај имунитетот, ами и имуни стануваме со претерана употреба. И тоа поради нестручни доктори.

Да не се правам паметна и доктор, конкретно бебето доби Оперил кој е за над 2 години. Тоа е, она е специјалист и одлучи така. Ама ти кажува зошто и кога даваат атб даваат конкретно зошто. Можевме вчера да добие превентивно за увото, ама не даде. Да се влоши, ќе добие.

На Rtulka и Mari-Li им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.370
    Допаѓања:
    119.524
    Колку е голема штетата од антибиотици знам.
    Исто колку што ја знам опасноста од негово ненавремено давање.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.823
    Можеш да објасниш што ти значи "од ненавремено давање"?