Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Super stom si zemala, mojot mi e od Hrvatska i se prikacuva na pravosmukalkata, mnogu e efikasen. Vadi se sto ima.

2. pinklove88

pinklove88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Мамички здраво
    Имаме 8 мес
    Може ли да ми кажете кои житарици и совет од која фирма да ги земам

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Prefrli se vo temata"Voveduvanje na cvrsta hrana...",podobro ke se informiras...

4. lavaleta

lavaleta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    69
    Majkicki, ve molam ako nekoja imala slicno iskustvo da spodeli, mnogu ke mi znaci.
    Sinceto mi e 7 meseci i neodamna na pregled vo detska klinika (otidovme poradi visoka temperatura bidejki bese vikend) lekarkata sto go pregleda mi naglasi deka prednata fontanela mu e zatvorena, sto bilo rano... Ne sakase nisto poveke da mi objasni, iako insistirav samo se poglednaa so koleskata sto bese vo momentot vo ordinacijata... Redovno go nosam na pregledi vo sistina kaj pedijatar vo koj navistina imam doverba i dosega ne mi kazal deka nesto ima somnitelno vo razvojot na moeto sonce
    Pocnav da citam na net i se isplasiv. Prerano zatvoranje na fontanelata go guselo mozoceto i postoi opasnost od precki vo mentalniot razvoj?? Dali nekoj licno iskusil slicna situacija??
    Mnogu vi blagodaram. Pozz

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ako se sekavam dobro, mislam deka na drugarka mi bebeto imase rano zatvorena fontanela i mislam deka istoto ili slicno i go rekoa i nejze, ne se sekavam tocno odamna bese, ama i bea kazale da prekine so vit D kapkite, da ne mu gi dava. Sega detenveto si e odlicno ima tri godini i e zdravo i pravo. Pobaraj i drugi mislenja.

6. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Мајки, кога почнаа да седат вашите бебиња стабилно, самостојно без потпора? Моево со полни 7 месеци сеуште не е стабилно, ни 30 секунди неможе да остане во седечка позиција...некако се загрижив многу...на некои места читам дека не е страшно и до 9-10 месеци да не седи самостојно, а некаде 7 месеци е плафонот...Незнам дали да одиме на ортопед или да чекаме?!? Пред некој ден на редовна контрола на педијатарот му кажав и ми вика „како не седи, мора да седи веќе“ и проба да го седне и ова моево се трудеше да седи душичка, и д-р ми вика - „ете седи, сега фармерките му сметаат“?!?!?!?...А инаку се превртува веќе месец и пол активно во двете насоки, прави чекори кога го држам исправен на под - мисли оди, главата си ја држи цврсто уште од кога се роди...Дали може да има врска тоа што е доста висок (на 99 перцентила), па му е тешко ја балансира тежината? Извинете за долгиов пост...

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne go forsiraj deteto, samo kje si pokaze koga e spremno. Site deca ne se isti. Nekoi porano nekoi pokasno. Koga go sednuvas, potpiraj go so pernicki pod pazuvite da ne se istranuva. Kje si sedi samo koga kje bide spremno.

На girl-miri, PUPICA и baby2014 им се допаѓа ова.
  8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Душо не му се секирај секое дете своја приказна,син ми од 6,5 почна да седи ама нестабилен беше се до 7,и една недела ,еве го сега 8 м е бомбона е сам се исправа се држи за кревет стои 10-15 секунди на нозе,така да се си е индивидуално ќе си покаже сам кога и за кои работи е спремен ти олабави се малку не се секирај се во свое време ;)

На baby2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.000
    Допаѓања:
    327.884
    image.jpg

Прашувавте за сретства против комарци.Налетав на фб пишува дека се е на природна база.Може и за бебе.Содржи маслиново,масло од авокадо,од лаванда,пчелин восок,шеа путер.Имаат штанд во веро џамбо

На Kitten и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.920
    Допаѓања:
    36.767
    Мојава на 7.5 месеци почна да седи ;)
    Да си го смениш педијатарот. Како можат бре вака од памет да вадат?!

11. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Цело време овде на форумов читам како бебињата почнуваат да се превртуваат од грб на стомак и обратно на 4-5 месеци, а моето почна да се превртува на 9. И што сега? Требаше одма да ја носам на ортопед зошто "каснеше" со превтување 3 месеци? Зошто се замараш со непотребни работи? Остави го бебенцето нека си прави што сака и не го форсирај со ништо. Ќе си седне кога ќе си почуствува дека е спремно. Опуштено малку и уживај си со најмилото ;)

На baby2014, zuto, НаталиЛили и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Ние иста иста возраст, и мојата не седи стабилно и се превртува само на една страна.Не се секирај и не ја терај да прави нешто што не сака, денес јас бев кај педијатарот и го прашав дали може да ја ставам во џампер за да скока на ноџиња, добив категорично НЕ. Вика таа не е стабилна да седи уште ти на нозе ке ја ставаш, мајка не брзај бебето само кажува што сака. Тоа е советот од мојот педијатар.

13. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Jas mislam deka nema za sto da se grizis...sekoe dete/bebe e prikazna za sebe.Nekoj porano,nekoj pokasno,ama sekoe naucilo da sedi,da lazi,da odi,da zboruva.Eve nie na primer-pocnav da ja stavam da sedi na 6 ipol meseci,na 8 pocna sama da sedi.Da lazi nikako nejkese,otkako proodi,se nauci i da lazi.Nema pravilo,meseci i ogranicuvanja.

На baby2014 и Пчела им се допаѓа ова.
  14. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Фала ви на сите за мислењата...се чувствувам полесно кога знам дека и други покасно седнуваат...Во мојава околина сите бебиња некако почнаа да седат порано и ми беше чудно што моево уште не седи ни мометално. Инаку не е дека го форсирам бебето (јас не барам да седи на 4 месеци) и не е дека се замарам за непотребни работи едноставно сакам да бидам во тек со се, посебно дали ги достигнува сите развојни фази со време..

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Нормално е, секоја мајка се грижи за развојот на своето дете, особено ако е прво повеќе се секира.
    Еве моево синче почна да седи на околу 7 месеци ама ако е потпрен со грпчето на кревет, а сам без потпирање на 7 ипол некаде.

На baby2014 и Пчела им се допаѓа ова.
  16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Во друга тема пишав, но никој не ми одговори.
    Ми треба совет!
    Син ми од вчера кашла и грлото го боли. Не му тече носето и нема температура.
    Не знам дали да го носам на дежурен. Како би можела во домашни услови да му помогнам? Чај? Каков?
    Не знам од чаеви што смее да пие? Каков да направам?
    Било каков совет ќе ми биде од корист. Утре е неработен ден, не знам дали да чекам до вторник.
    Преку ден кашла (не многу често) но е весел. Навечер е катастрофа, плаче, не се смирува ни на цице, поточно одбива цице. :(
    Не знам како да му помогнам?
    Прво разболување му е во 14 месеци.
    Искуства? Совети?

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Од искуство ако го боли грлото и е црвено само од себе нема да помине. Благо црвено грло со дополнителна нега може да помине. Ако одиш на дежурен одма ќе ти дадат антибиотик а од друга страна вторник е далеку. Ако веруваш сабајле бев во иста ситуација за син ми. Одма даде антибиотик ама син ми има и темп. Кога ја прашав нели е подобро да направиме крвна слика, да видиме да не е вирус да не пие џабе антибиотик ми вика ааа крајниците се потечени а не се црвени и се слуша нешто на градите, а детето не ни кашла.
    Стави го на повисоко да спие,додека кашла, топла купка и многу цицање.
    Ако јаде и е весел и без т јас не би одела, ама сепак ти најдобро можеш да осетиш каква е ситуацијата.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.000
    Допаѓања:
    327.884
    За кашлање можеш да земеш и сируп на природна база од боквица или исандски лишај.Се додека нема Т не е страшно.

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ви благодарам мајки!
    Качи температура и го однесов на дежурен.
    Грлото е благо зацрвенето, а има и наод на плуќа.
    Док. рече не е страшно, но ни препиша антибиотик Алмацин, а за тем. давам Далерон сируп.
    Се нервирам што не ме остава да го тапкам.
    Искрено, не ми е јасно како толку брзо дојде до тоа да има наод на плуќа?!
    Вчера почна да кашла по малку, денес се симнало на плуќа. Ужас!
    Добро што не решив да чекам до вторник.
    Срце ми се кине кога гледам како се мачи додека спие.
    Искуства со Алмацин? Го бива? Мене лично овој антибиотик не ми делува, никогаш не ми делувал.
    Не знам кај него како ќе биде.

20. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И кај ќерка ми не делуваше.
    Нам многу ни помогна инхалацијата. И 3 дена пиеше Салбутамол и и помина.
    А за тапкањето ќерка ми не оставаше. Плачеше до зајдување. Нам и носот ни беше затнат и правевме аспирација.