Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    2.760
    И навечер ми се буди на 3 сати за млеко. Нз како да го решам тоа, а тешко презаспива потоа.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Кај гуднајт читав ноќни оброци да се скратат со намалување количината на млеко. Пример една вечер намали на 120, па на 100, па на 60 итн… пробај може успешно ќе е

На Mother of 2boys, Rtulka и perlaa1 им се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ви се случува ли насабајле да имате суви пелени, а за еден саат подоцна да се направи утоп?
    И дали ви кенкаат цело време бебињата? Што и да направам, што и да му дадам кенка, ништо не се погодува. Од прилика вака изгледа еден ден. Отвара очи сабајле, се смее 5 минути, после кенка за да стане. Менувам пелена, го ставам во хранилка за да направам појадок. Тука ќути едно време. Јас трчам на сите страни раскренувам и слушам полека како кенка. Блендирам додека кенка, изигравам кловн-кенка, фрлам нешто за мене за јадење и седнуваме-кенка. Додека јаде, кенка, завршува со јадење-кенка, фрлам се во судопер, бришам бебе, голтам ко гуска од моето јадење, кенка, завршувам и го ставам во игралната. Си поигрува малце, кенка. Почнува да му се спие, кенка. Заспива, штама.
    Станува, кенка, го носам во дневна, на под да лази. Кенка цело време. Па пак во играчница. Кенка за цице, кенка не сака да цица. И така два саати кенка во глобала. Пак кенка пред да заспие. Штама. Станува, го носам во хранилка, готви за бебиња, готви за големи луѓе. Го редам со играчки. Ќути малце и ете го пак. Е сега до вечер додека не заспие финално, кенка цело време.
    А настрана што кенка после на пола саат, на 2 саати на три за цицање.
    Сакам да прашам дали моево е вакво кенкаво никакво или сите бебиња се исти?
    Да се едитирам. Заборавив да пишам, некаде тука во распоредот излегуваме, кенка во количка, кенка во раце, кенка во кенгур.
    Вака е од кога е родено. Ама деновиве, ми доаѓа во кафето што ме успевам да го испијам, отров за глувци да си ставам.

На Mother of 2boys, Freckles., Coco31 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.037
    Допаѓања:
    13.881
    Дали на некоја и се случувало бебето да и спие во раце, а штом го спушти на кревет да се буди, за ноќе? Ноќеска ова ми се случуваше, излудев. Девет месеци е, период е или?

5. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.050
    Моето кенка кога нешто сака или му пречи нешто и пробувам се за да видам до што е, најчесто е кенкав кога му е галама, кога подолго време е со повеќе луѓе и тогаш знам го тргам настрана и се смирува. Да не се заби?

На Freckles., Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  6. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Да, кенкаше исто така и му наоѓав занимации, не сакаше да е сам господинот :D. До пред еден месец беше таков, можеби и два не знам. Сега усоврши лазење и чека прилика да го оставам на кратко па да почни да се пентери, да станува потпирајки се на што ќе стигне, да ги трга завесите. Вчера си го влечеше столот, како проодувалка му служеше (facepalm). И на секое мое НЕ е увреден и се буни нешто...
    Период е. Да не вади забче?

7. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    Да ти кажам искрено тешко ми беше да го допрочитам постот од што не го сакам тоа кенкање.
    Не дека е кенкав, ама полесно ми е ако заплачи, ќе го кренам и ќе се смири, вака ни да го крениш ни да го оставиш да кенка. Си сака внимание, а можи и му смета тишина.
    Јас многу му зборувам и пеам и одма почнува да се смее. И битно е да го гледаш во очи да знае дека него му се обраќаш.
    Се навикнав само да брчам нешто и сега неможам да ја затворам устата. :x
    Пробај така ако не си пробала.

8. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.199
    Јас намалив млеко навечер со следење на правило 5:3:3 + тренинг за спиење.
    Од времето на легнување треба да поминат минимум 5 часа до наредното цицање, а после тоа на 3 часа.
    Значи ако легнала во 8 часот, пред 1 часот не давам млеко. Ако се разбуди пример во 1 ипол давам да цица, па после тоа наредното цицање може да е најрано во 4 ипол.
    Прво тераше 7-8 сати без цицање, па со тек на време стигна до 10-11 часа спиење без будење за цицање.

Инаку претходно на сат ипол се будеше и бараше да цица :whew:

На Freckles., Rtulka и perlaa1 им се допаѓа ова.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    2.943
    Кој метод на тренинг за спиење го примени? Колку време помина да не ти се буди во тие 5 часа?

10. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.199
    @Alexandrite изгледа такво бебе ти се погодило :) знам кенкањето/плачењето им е на некоја фреквенција во мозок да удира, ама нека си кенка, ти напиј се кафе ко човек. Јади. Оди во веце. И играјте си пак. Ако се си е подмирен, изгледа досадно му е:D

FIO - fuss it out. Не се сеќавам колку време, ама релативно брзо се привикна. Уште од првата вечер почна да спие без 8 пати да се разбуди за цицање. Мислам само еднаш се разбуди кога стварно беше гладна.
    Да не должам многу, се водам според книгата precious little sleep, ако сакаш ќе ти ја пратам во порака.

На Kolache na mama, Freckles., Lavica2602 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Ако може и мене да ми ја испратиш книгата во порака.. да пробам и така, барем спиењето да го средиме.
    За јадењето, се надевам само од себе ќе се среди

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.397
    Допаѓања:
    119.677
    :( :hug:

Ќумрам од тебе :rofl:

На Mother of 2boys, Freckles., Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    :hug:
    имаше период кога цеел ден кенкаше околу 2 недели траеше. Сега се среди. Сам си игра во игрална, се смее, пробува да стане.
    И сега закенкува, ама обично за спиење или јадење, не е нон стоп :D Сега има фаза, плачење во себе, кога се буди шмркнува неколку пати и ако не го слушнеш цел е црвен и со солзи во очите |(

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  14. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    242
    Добро не плачеше кога ќе се разбуди моето прво будење му е после 4-5 часа од заспивање и рика за да цица после станува на еден саат и исто плаче ако го тргнам од цици а го заспивам 20саат најкасно

15. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Дојди да те гушнам ;)
    Уште кога не пуштија од раѓање ни кажаа дека имаме многу плачливи бебиња, да не се стресираме и да не ги носиме постојано по болници, едноставно такво се родени плачковци. Арно ама едното е буквално исто ко ти што опиша, за се да се кенкало, по цел божји ден па дури и у спиење. Година ќе правиме уште малку а особено кенкавото бебе се понаша ко еден месец..... :(
    Значи внимание до безкрај, јадено, пиено, спиено, се подмирено и си кенка, се помирив и се надевам дека после година ќе смени, утеха ми е што другото не е до толку :)
    Знам, многу те утеши :D

16. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Ние сме точно 10м и исти сме, на 2ч а некогаш и на 3ч по цела вечер кенка и станува да јаде, никаков чај или цуцла не заменуваат млеко, се дере корне

На Jana7 и Fudbalgirl им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Значи закон си :D Ако си ваква и во приватниот живот им љубоморам на твоите блиски со колку хумор и минува секојдневието :rofl:

За кенкањето…. Исто скроз. 24/7 да се кенка за нешто. Веќе м’ м’ м’ ми одѕвонува во глава, не го можам. На една другарка керка и иста беше. Ја прашав кога престанала, вика кога прозбори. Ама пак сега уста не затвара. Ќе ми се оштети слухот веќе, ама нека, барем помалку ќе го слушам :D

На Freckles., Doktor F, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Моето да

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    188
    Vo pravo si za @Alexandrite..ponekogas vleguvam vo forumot da procitam nekoj nejzin komentar i da se raspolozam, oti veke ke puknam mislam...nisto ne mozam da mu pogodam na bebevo..nit saka na pod da lezi, ako go zemam samo se tegne napred nazad ke go ispustam nekogas.ke go stavam megu noze so pridruzba da sedi ne be bratko se vrti ne znae so da napravi...sto i da mu dadam samo go stava kaj noze i rita, ke otvoram kniga da citame on ja zatvora i rita i bas samo nesto kenka, stenka...Se nadevam period i ke pomine

На Freckles., Rtulka, Jana7 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    2.760
    Мојто не кенка, ама брмчи ко формула да имаме дома со гратис плунки на сите страни.

На Mother of 2boys, Rtulka и Jana7 им се допаѓа ова.