Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    @shz @V.N. ни песнички ни ништо не помага деновиве. Кога треба памперс да се менува мене ми е хорор буквално.
    Прво не сака да легне сака или седната или да е исправена. И нормално почнува да плаче да зајдува зошто сум ја легнала.
    Второ ми бега по спалната на стомак се врти и наопаку и облакам памталони кај и да е и памперсот така ќе и го ставам

На Coco31, Rtulka, jelo и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.061
    Допаѓања:
    13.400
    Почни со гаќички, пелените се невозможни после 6 месеци. Барем гаќичките можеш и обратно и исправена да ги облечеш :D

На Coco31, Rtulka, jelo и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.921
    мењање пелени - проект цел. :D

На Coco31, Rtulka, jelo и 4 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.459
    Допаѓања:
    260.411
    Мене ме заборави:D

Се спремате ли за роденден? Пораснаа, не ми се верува.

Инаку бебка моја е повампирена. Не застанува, лазе, се исправува, спие на спална и кога ќе се разбуди веднаш бега, па ја фаќам во лет:sweat:.
    Душа немам од нејзе. Па зборува, црка, денес ја зедов со нас, синко беше на лекар, болницата ја крена во вис:D. Си зборува она.
    Почнавме ужинки, малку и се три оброка. Се поклопи громчето и забче и некна врескаше во сон. Душа мала.

Најзабавно и е во кујната, па чевлите и се интересни, каблите и кога ќе и земам нешто од рака, плаче веднаш.

Цело лице ми е лом, само ме гребе, носот ми е отечен оти се удира со глава:worried:. Денес крв ми течеше од устата. Не знам што и е филмот со тоа удирање со глава:^). Боксер у најава(facepalm)
    И тоа не е се, дефинитивно ужива кога си игра со мојата коса, читај ме кубе, ми ја откорна. И да, апе. И многу е среќна]:).
    Ви велам вампир е станата:D

Се на се, многу интересен период:D. И активен. И секако период на слабеење:D

На Coco31, Rtulka, LiquidLuna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Олимписка дисциплина :D
    Синко е мошне активен и брз, а ортопедот велеше вакво крупно дете ќе ми е тромаво и пасивно. Важи, важи. За наносекунда се врти, по двајца му менуваме пелени. Еден изиграва кловн, другиот менува. Ама ако случајно од прва не му го наместиш памперсот, отиде возот. Вртење, клоцање и плачки.

На Coco31, Rtulka, Mari-Li и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    На гаќички го префрлив уште пред 6 месеци да направи. Облека сеуште му облекувам наопаку, легнат на стомак. Ама барем за пелени не се бориме, раат со гаќичкиве, ако сака и на глава нека стои :D

На Rtulka, Erika.greeneyes, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. -Zara-

-Zara- Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Мајки ве молам за помош. На одмор сме и не понесов ништо за комарци, ама синоќа бебе го направиле лом на главчето, зошто спиеме во вреќика на долги ракави надолу нема ништо. Дали нешто треба да давам и дали може да му биде нешто на бебе. 9 месеци сме иначе. Денес секако ќе купам некое спрејче од аптеката од Нео Пори.

8. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    2.307
    Какви гаќички користиш?

И ние борба водиме за пелена менување... исто како што сте пишале сите горе, плаче.вреска ако го легнам, некогаш успева со песнички, некогаш со паковањето од влажните марамици знае да се заигра или со далечинското :D па така да искористам да му сменам ама веќе и други го чуваат па морам да купам гаќички :D

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  9. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    2.307
    Види и за додека спие во близина на бебчето ако можеш да најдеш некоја алка против комарци или лепенка чисто да не го прскаш на главчето, стави ја во негова близина додека спие.

10. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    На Babylove. Задоволна сум, добро се покажаа.

На Rtulka и jelo им се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.399
    Допаѓања:
    15.981
    Лелееее @JuLleE извини ептен :) а секој ден те читам во ,,40,, ама ете еден памет и за лето и за зима.

Ко да си ја опишала мојава ѕверка исто.
    Седми скок, заби, нервози, рикање од нигде никаде, а па тоа фрлањето....се мислам дека некој ден ќе ја расцепа главата ко лубеница. Кога ќе се изнервира се фрла наназад на грб и кога е во хранилка или на кревет се мава во меко и не е страшно, ама пред некој ден сум ја седнала на столче на балкон, а тоа нешто како бамбус слично па ко се изнервира, па ко се фрли, па ко се замава мислам дека Скопје ни беше мало и пак памет не и доаѓа(facepalm)
    Инаку е буцка и неможе да лази и тежи газот дефинитивно. Ама затоа како се тркала....е тука е брза ко бубашваба. Еднаш и падна на големата од кревет. Незнам кој повеќе плачеше. Големата или малата:D
    Затоа вртењето, симнувањето од кревет така полека и префрлање да се држи на маса како на шанк и е усовршено.

Пелени мењање дефинитивно е олимписка дисциплина ама па мене гаќичките некако ич не ми се практични па си терам со класика.
    Половинава во животов мој не ме болела, ама затоа сега ме утепа, ама па све за љубав:inlove:

На Coco31, Rtulka, TheGoldenPeach и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    155
    @Freckles.
    Мојот јаде околу 200 грама оброк. Му ставам во тегличка од 200гр, и тоа ми е мерка. Некогаш знае и помалце од тоа да изеде, ама најчесто е толку, 200гр. Иначе вие супер распоред си имате, како што си пишала (y) штом не сака повеќе од 150 грама значи тоа му е доста, И ние возрасните не јадеме исто :)

@V.N.
    Значи од прилика исто ни се бебушите. Исто имаме 3 оброка, ужинка немам воведено, можда кога ќе ја воведам ќе скратам еден подој.
    Сега со кратење, со заигрување за одвлекување внимание имаме 4 подои денски. Два за заспивање (дека два пати преспива) еден имам меѓу ручекот и вечерата што мислам дека ќе го скратам следен, и последниот пред ноќно спиење. Сигурна сум дека цицаат и од жед, почна лето, вода слабо пијат и тоа е тоа.....
    До септември мооожда ќе успееме денските да ги скратиме ;):)
    А во текот на ноќта моево станува 4 пати за цицање и тоа е реално многу........

На Rtulka, TheGoldenPeach, V.N. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. -Zara-

-Zara- Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Важи ќе видам. Она вака не се чеша, се надевам ништо не може да и биде

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    Не си сама. И мојава цица околу 5 пати на ден, и околу 4 ноќно. Ти пишувам околу затоа што не ни бројам веќе. Се чудам кога читам дека 3 часа им издржуваат без млеко. Еве пример ноќеска стана пробав со цуцлата ама ја плукаше и плачеше пробав повеќе пати и жал ми беше да не и дадам да цица и онака веќе ме разбуди.

На Bizbiz, Coco31, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    3.125
    Тој 7 скок ме научи да пресоблекувам тигар. Одамна барам работа како борба со тигари бидеќи со тие повеќе би излегла на крај:whew:

Јас нарачав торта за роденденот, праша @JuLleE па да одговорам:rofl:
    Е за украсување не знам што да правам бидеќи детево многу плаче од такви тракатанци. За сите месеци кога ќе го седнам со нешто да го сликам премираше. Имам еден балон со ЈЈ од Cocomelon што го сликав за запчето, само што ќе го види веднаш ја пушта сирената.

На Rtulka, TheGoldenPeach, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.399
    Допаѓања:
    15.981
    Кога ви е роденденот? Јас прошлата недела се најдов во една слаткара да не ка рекламорам сеа :D и баш видпв убави торти и викам цена за толку и толку парчиња колку би била? Ми вика за кога, па за 1 август. Ааа неможе од сега рано е до тогап ќе мењаме цени (facepalm)
    А јас па сакам се со време што можам да завршам да не го мислам зошто јули ќе бидам натаму наваму, викенди одмори и нема баш да имам време

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    3.125
    25 Јули е нашиот, што знам не е баш рано. Ама тие ќе менуваат цени затоа така те откачиле.
    Јас и за свадбата и крштевката за во Септември резервирав од сега, ми кажаа ако има измени во цените мојата ќе е стара цена.

На V.N. и JuLleE им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.459
    Допаѓања:
    260.411
    Јас фустан и најдов, ама тој број мора од Холандија да го нарачам, па деновиве да средам и тоа:D
    А врска немам кај ќе славеме. Со маж се уште се натегаме, јас сакам Мк, он овде. Врзани сме со работа, сезона ни е, и не му се остава, плус вели ние овде живееме. Најблиските ќе дојдат. Но не сите.
    Јас многу сакам Мк. Што знам, знам дека после нема да славам Мк, ќе почне со градинка.
    Битно и јас си гледам облека, да се дотераме, секако некаде ќе се слави:D.

Менување пелена е специјална акробатска вештина која мораш да ја поседуваш(facepalm)

На Rtulka, V.N. и Bebetoo им се допаѓа ова.
  19. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.363
    Допаѓања:
    3.125
    Ете за облека не сум размислила. Од која страна ги гледаш од Холандија, снаа ми ќе оди сега па да видам да и нарачам да ми купи:rofl:

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.459
    Допаѓања:
    260.411
    https://www.lepetittom.nl/
    Еве ја.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.