Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Acidosalus во својот состав има и кравјо млеко во прав, бидете внимателни тие со алергии (а и тие што немаат, ова е како да прскате млеко во нос) и секогаш читајте го составот.

Мицика, масло во јадење и масло во нос не е исто - едното се слева во душник и на гради, а другото преку грло во желудник, ако е добро за желудникот, не е добро за белите дробови :)
    Ова го велам како коментар на муабетот дека му го ставаш во јадењата и дека е многу здраво, а не дека нешто страшно ќе се случи ако со чепкалка за уши си му ставила на почетокот од ноздрвата.

2. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Мами и ние сме ист случај како мама25 од дадичка префативме и сега носето ни тече и киваме на секоја минута ,денес и направив од сирупот со кромид и јаболко го пие,само не знам колку количински да и давам и на која температура мислам собна или да го загревам ?

3. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    I nie se priklucuvane vo grupata nastineti. :) nas noseto ni e zatneto,koga spie bebus se slusa kako hrci i ima slaem.Denes bevme na doktor,dobro e nema nisto na pluka,grloto e ok,slaemot se sleva vo zeludnik.Ni dadoa kapki Adrianol da stavame 3 dena 3pati po edna kapka i poveke tecnosti da pieme.Vo sobata staviv tendzere so voda da isparuva i da go vlazni vozduhot.Vecer ke probam so seckanio kromid.

4. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Пепитке мм денес купил од Зегин инхалатор на струја каков и умаше во ординација,впрочем и самата докторка ни рече ако ви е поисплатливо купете си. Иако јас бев скептик си викам ај не е малку 2500 инаку имаше и поскап ама мојов дома ич не слуша отишол и го купил и он ќе се инхалирал а и да не ни затребало понатака добро било :!: што да му се лутам веќе и така биднало викам ај и ја да пробам,земал и капки од чајно дрво на природна база се капат по една внатре и невероватно како те одзатнува од испарувањето инаку не бев нешто затната ама,ми се случува на сабајле едната ноздрва да ми е затната. како и да е приметувам дела му е подобро.Инаку нашиов педијатар ни препиша Оперил П денес како најдобра и најбрза солоција наводно спречувало таложење на мрсулите,па ќе видиме.
    За сирупот со кромид јас му давав 3 пати по лажици,на собна го чував. Но затоа правев по малку и давав и на малата.На 2 дена го приготвував.Ајде побрзо да им помине на сите мали душички да на се мачат кутрите :worried:

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Народен лек кој ја лечи и најтврдата кашлица, бронхит и ларингит

Овој напиток може да ја излечи и најкомплицираната кашлица, која не успева да ја излечи современата медицина

За подготовка на овој напиток треба прво да сварите 250 мл. млеко. Потоа додадете лажица путер и лажица мед. Промешајте и додадете добро изматена жолчка од јајце и ¼ лажичка сода бикарбона.

Ова е многу ефикасен народен лек кој лечи бронхитис, ларингитис и трахеитис кај деца и возрасни.

Лекот се зема пред спиење најмалку 5 дена.

Одлично средство за исфрлање на секрет (шлајм)

2 лажици маслиново масло

2 лажици сок од лимон

2 лажици вода

1 лажица мед

На Bebence29, pepita82, Mama25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    ^^ Потврдувам за лекот на Moira.

Одлични резултати имаше и кај мене и кај 2-годишното синче на другарка ми.

7. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    40
    од каде да купам капки од чајно дрво и колку пари се?

8. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Маслото од чајно дрво е на Еси,мм го земал од Зегин но мислам го има во сите доброснабдени аптеки.Чинам дека е околу 180 ден така нешто ,не сум баш сигурна ,ќе го прашам мм па ќе ти кажам.

9. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.821
    Мене само малку ме става во мисла живата жолчка... Јас самата не би се напила жива жолчка, а на дете никако не би му дала. Салмонела и сл. проблеми се добиваат пред сѐ од јајца. А ќе се смени нешто многу ако не се стави жолчка? И уште нешто, каква ѝ е функцијата на жолчката во леков? СДК, неопходна е?

10. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Одкако тргна во градинка бебево почна да ме зеза за спиење. Занчи таму си е мирна си ја ставаат во креветче и спие (барем така викаат) ама дома е сосема сменета. Значи несака да чуе да спие сама јас треба да лежам до неа додека не заспие па да ја префрлам во нејзиниот кревет и тоа со надеж дека нема да осети и да спишти.
    Сите ми викаат да ја оставам да се успие плачејќи демек ќе се навикнела ама неможам, еднаш ја оставив 6 минути рикаше со рачињата фатена за решетките и на крај кога ја земав целата беше испотена за греота. Од тогаш терам по нејзино ама незнам до кога ќе тераме така.
    Ситуацијата ме загрижува пошто се осеќам како да потфрлам како мајка, едно бебе незам да успијам ;( .
    Хелп?

11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Сега го видов прашањево....појма немам, јас само ископирав линк од сајт, искрено лично не сум го правела ова зошто не и` давам млеко на малата, ама ете Sweetheart87 вика дека има голем ефект...

Според мене, првата реченица ти е одговор на се`....и` дошла промена, не сака да те изгуби од вид (како кога е сама во градинка), и тоа нема врска со тебе и твојата успешност како мајка. Продолжи да си ја гушкаш, да си ја заспиваш како таа сака,и држи си ја среќна и исполнета. Не бери гајле, уште 100 пати ќе сменат, на крај и ќе не` бркаат од соба :D

Само смирено :f:

На cecilia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Здраво мамички на која возраст се носи број 98 јакна? Маж ми го утнал бројот... Инаку ние сме скоро 7 месеци

13. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Мислам на 3 иол или 4 години, ама зависи од детето.
    :lol:

14. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    леле па ние многу ке се изначекаме за јакната... хммммм некако не ми се верни овие броеви, ние боди досиме број 92

15. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Pocnavme poleka da voveduvame red so jadenje :clap: :clap: jademe 3 obroci na den 1 ovosna kasa okolu 150 gr so zitarici 1 kasa so zelencuk i mevce ili zolca 150 1cetvrtinka i 1 mlecna kasa 150 noo mlekoto mnogu mi go namali pie 2 pati max po 150 ml adaptirano a doktorkata ni rece minimum 500 ml e stvarno covek da se sekne nikako da izbalansiram tocno so tvrdata hrana care da skratam obrok ili :^) dovolno e :^)

16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Значи најмогу зависи од која марка е облеката. Кај нас е според должината. Пример 98 одговара на дете со висина од 98 см. Ама пак види го моделчето колкаво е па белќим ќе биде точно за догодина????

17. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Локи не се базирај мн на бројчињата ,турските се едни ,кинеските сосем други ,нашиве сосем трети ,на поголемата знам само дека 92 и носев на годинка ,трењерки посенбно ,малово е покрупно па сега и читам на пижамките 92 и се скоро точни покомотни ама тука е , гледај си според бебето .

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    ке прашам тука затоа што мислам дека ке добијам брз одговор. малото и е 6 месеци денес бевме на вакцина и правевме крвна слика. хемоглобинот ни е низок. ни рекоа со исхран да го средиме. што да му давам повеќе почнати сме со зеленчукови кашички... кој се најдобри комбинации и што? ве молам за совет?

19. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    ke saka li nekoj da mi objasni kako i po kolku se dava zolcka jas pocnav so 1ta nedela 3 pati 1 osminka 2rata nedela 3 po cetvrtinka sega smeam li cela zolcka i kolku pati e dovolno nedelno :^)

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Спанаќ со ориз
    Морков со цвекло- сокче или пасирано
    блитва со компир или ориз
    Боранија, брокула исто така имаат многу железо, комбинирај ги со компир на пр. или морков
    Грав и црвена леќа изобилуваат со железо ама мислам дека сеуште е мал бебушот
    Задолжително давај и по малку некое цитрусно овошје затоа што витамин Ц го врзува железото во крвта.

Ако не ти покажува алергија давај 1 цела жолчка еднаш неделно

На karak му/ѝ се допаѓа ова.