Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ви благодарам мајки за сите совети, утешителни зборови и грижата!
    Се надевам дека сите дечиња во најскоро време ќе ни оздрават, па ќе се читаме за убаво!

На leona83, zuto, TIGARCE86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.000
    На сите малечки им посакувам побрзо оздравување! Таков е периодов изгледа, променливо време, рај за вируси. Јагода, не се секирај, мора и тоа да помине. Верувај, овие нервози што сега ги поминуваш се ништо за она што допрва те чека, чувај си ги нервите, ќе ти требаат. Детето ќе оздрави, ќе заборави, а нервозите само ти ќе си ги кркаш (ова најдобронамерно од мајка паничар, иако можеби не звучам така). И нека биде само на доење ако му е така најлесно, и побрзо ќе се опорави, затоа што голем благодет е што цица уште. Ќе си надокнади после со јадење.
    Наод на бели дробови секој различно го толкува, некои и секретот го третираат како воспаление, па препишуваат антибиотици. Што според мене нема потреба. Антибиотици не давајте само да не се мачело детето, освен мора (според наод и дијагноза). Уште толку ќе го намалат веќе намалениот имунитет. Течности, лесна и свежа храна, повеќе мирување, и ќе помине. Организмот мора да се бори.

На JuLleE, green.eyes, Пчела и 4 други им се допаѓа ова.
  3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Еве и јас да се јавам. Син ми нема т веќе два дена и ми олесна , не знаете колку многу. Ама грлото е крш, гнојна ангина. Но колку толку почна и да јаде.
    @Jagoda123 ако била крвната слика ок, нема потреба од брисеви , обично по неа се гледа дали е вирусно или бактериско заболување. Проверете го грлото, зошто на дежурен и нас ни рекоа благо црвено грло и почеток на бронхитис, па матичната се изначуди, вика нема ништо нема на гради.
    Ви посакувам побрзо да помине.

На Jagoda123 и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  4. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Ние ги зедовме резутатите од брис, и двете сме чисти, а упорни и солзи очето не знам од што е. Некој во ваква ситуација како моја да бил?

5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Не се секирај за нејадењето.
    Мојава веќе 3 месеци 90% е на цицање.
    Се надевам кај вас нема да трае толку долго.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    И ние се приклучуваме на клубот на нејадачи веќе еден месец. Кога го изваде првото запче почна да јаде 4-5 дена и толку. Малку лепче ќе касне и другото се е цицање. Не знам до кога вака ќе се тера ама јас немам сила веќе да се борам со незиното (не)јадење :sweat: :@ Така да мајки не сте единствени во таа мака :)

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mozno da e alergija na primer od polen ili sl. Obicno alergiite se javuvaat koga se menuva sezonata od prolet-leto (najcesti alergii) i od esen-zima.
    @TIGARCE86 jas do golema imav alergiii bas ovaa sezona, nemav kaslica ni T, ama imav mnogu izrazen osip. Brunki mi se javuvaa po celo telo, i bev kako sipana. Majka mi me nosela po kozen lekar i eden star lekar i rekol deka kje vadam se do 18ta godina pa ili kje mi se namalat ili skroz kje isceznat. Eve vekje gi nemam. No nemora da znaci deka e alergicen na hrana, mozebi od polen ili drvjata sto cvetat. Mene mn mi smeta polenot, lipata i maslinkite (drvjata) Uste e mal. Ako e alergicen na nesto so tek na vreme kje se otkrie.

На Пчела и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.932
    Другарка ми со малата го имаше овој проблем.Кај нив имаше нешто како стеснат или скратен очен канал и затоа на малата и солзеше окото.Они го решиа со операција.Можеш очен лекар да прашаш.

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Кај нас каналите се во ред, капнуваме капки и ако и солзи левото и има гурелчиња, откако ќе ги прекинеме се префрла на десното.

10. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки јас се сомневам дека син ми или заби ќе вади или минува низ скок во развој. Нервозен е, несака да спие, преку ден едвај по 15 минти ќе поспие и тоа со лулање, а навечер се буди со плачење и ми треба време да го смирам.

11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Имавме ноќ без висока температура.
    Не знам дали пишав, резултатите од урината се исто така уредни.
    Се надевам поминува.. редно е..
    Е сега мама има температура и грлото ја боли :(
    Не се предавам, ако легнам готово е со мене. Фаќам да средувам куќа :)

На zuto, TIGARCE86, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Majki malata ima 16meseci i treba da i davam zelezo(sirup) po kolku ml treba?
    Pedijatrata e na odmor a taa sto e na smena e mn daleku od tuka,nemam broj da tel.
    Dokolu znae nekij neka pise ako nd ke cekam do dr nedela dodeka dojdd gospozava.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Немам искуство ама сите суплементи за железо се дозираат според килажа, а не и месеци. Немаш упатство? Пиши го лекот на гугл може ќе ти даде информации.
    И зошто сируп? Колку и е хемоглобинот? И давај плус витамин ц за да се врзи железото.

На girl-miri, Пчела и joy1 им се допаѓа ова.
  14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Oti e malata rodena pred vreme za da ne dojde do anemicnost dva meseca vo godinata treba da i davam zelezo(sirup) upatsvo imase ama nemozam da go najdam :|
    Znam deka treba za kg ama mislev i za vozrasta da ne treba,ke proveram na google ako ne ke cekam da se vrati dok... Blagodaram

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мајки, после висока температура кај детето знае да се јави осип.
    Да ми објасни некоја мајка како изгледа?
    Црвени флеки со по 2-3 ситни брунчиња (како каснато од комарец) на флеките?
    На син ми баш вакви му се појавија на стомачето и на ноџињата.
    Немам воведено нови намирници, не ни планирам во скоро време. Единствено што ми паѓа на памет е реакција од температурата.
    Не сакам да го малтретирам и да го носам на дежурен сега и за ова, затоа и прашувам како изгледа осипот.

16. meri93

meri93 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Zdravo majki sakam da ve prasam nekoj babin lek za proliv za bebe od 6 meseci ne polni lekarot mi prepisa sirup fural linex prasok no nisto ne pomaga nekoj lek da mi preporacate i davav i orizova voda banana morkov kompir ama nisto....

17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Дa oсипoт е реaкцијa душo oд висoкaтa темперaтурa,црвени се бaш кaкo кaснaтo oд кoмaрец,зa некoлку денa ќе му пoминaт мoжеш дa мaчкaш сo кoкoсoвo,зa пoбрзo дa пoминaт знaaт дa се јaвaт нa телoтo,лицетo и врaтoт... не се секирaј нoрмaлнo е кaкo е сегa пoдoбaр е пoззз :*

Последна измена: 30 мај 2015
  18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Да подобар е фала Богу.
    Денеска појадуваше овошје за прв пат после недела дена, а ручаше и кашичка со мевце и зеленчук и тоа без никаков проблем. :)
    Летам од среќа! :)

На Пчела, green.eyes, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  19. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Исто и кај син ми се јави таков осип после температура, само кај него беше на главата и по вратот. Му поминаа за 3 дена, а не го мачкав со ништо. Третиот ден речиси ги немаше веќе.

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.683
    Допаѓања:
    37.742
    Дρага,ние ова го поминавме на 6 месеци. 5-6 дена висоκа Т и после 3дена осип по цело тело(κај нас),мене матичната убаво ми објасни деκа виρус е,и κаκо ρеаκција од Т сејавува осип,за κој не тρеба да се интеρвениρа, исчезнува сам по себе.
    Се ρадуваме за вас,иаκо само една мајκа знае низ што минува само за да биде се во ρед со нејзиното дете.

На vasaig, Пчела, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.