Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Сите се супер на орална кај кој да отидеш нема да згрешиш

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    2.424
    Луди бебиња бе(facepalm)

5:05 и денес. Аларм ко да има навиено.
    На одмор идеме деновиве, таму еден час се назад према нас. Се тешам дека нема во 4 да станува:worried::drunk:

На Rtulka и Discovery им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    14.377
    Има ли мајка како мене? Значи нема болест што не ме префати од децата. :@ Ова особено откако се породив. Аман веќе.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    579
    Ова претпоставувам мислиш за преден дел, а доколку се работи за заден дел?

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    Охх, јасс..
    Втор пат веќе.
    Два пати префативме од други луѓе, прво бебо, па јас од него.
    Добро е што него му помина брзо за 2-3 дена, ама јас вториот пат неможев од кревет да станам и еве 2 недели поминаа, уште ме држи. :|
    Среќа мм беше слободен од на работа неколку дена. :sweat:
    Некако слаб ми е имунитетот и одма префаќам, а баш добро се хранам и редовно пијам витамини.

6. Rtulka

Rtulka Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Не разбирам каков преден дел и заден ако мислиш на долна усна и на јазик исто се работат таму, има и на горна усна

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    14.377
    За мене прашувам. Имам температура 37,3 или 4. Ладно ми е, ме боли се, може да се напијам антипиретик?

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Ибупрофен или парацетамол слободно можеш.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.880
    Допаѓања:
    265.014
    Јаа решив до годинката да цица, ама сега ме предомислувате.
    Ама многу ме исцрпува плус две години сум само на терапија за железо. Не знам што да правам. После тоа е потешко одбивањето. Или да и давам само кога ќе се гледаме. Си јаде, пие вода.
    Инаку дали е до фазите, ама прв пат осеќам скок. Или е нормално, не знам.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    18.068
    Ако си пие водичка, цицањето и е само за галење, а тебе ти е терет тогаш до годинка и не му ја мисли. И јас сакам мојава толку,т.е. до 13 месеци таман септември ама незнам, со ова дете дека второ се ми оди потешко одколку со првото

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.880
    Допаѓања:
    265.014
    Она заспива без цицање. Ќе се нацица и се трга, па се гали и гушка и така заспива.
    Не знам, синко го доев до две години, ама он не јадеше ништо. Ќе видам, можеби, а може и до септември ќе тераме.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.408
    Допаѓања:
    3.244
    Мајки со поголеми дечиња, се работи за внука ми. Прашањето можеби не е за тука ама сте поактивни.
    Имате искуство со зголемено AST и ALT кај 5 ипол годишно дете? Дали е можно да се покачени ензимите при употреба на Nogrippin сируп?

13. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    3.219
    @JuLleE и јас планирам до годинка, т.е. 13 месеци ќе не фати можда да не ја прекинувам во лето.
    Не заспива со цицање, вода не пие многу ама веројатно ќе и текне кога веќе нема млекце.
    Си јаде нормално.
    Јас воопшто не уживам во доењето, решив да ја дојам зошто тоа беше најдобрата храна за неа и стварно се изнамачив, ама доста е, веќе си јаде се', голема ќе е до септември. Таа и сега да ја одбијам мислам дека нема да и се срони бисерот, ама ајде секаде пишува до една годинка им е основна храна, па ајде уште некој месец ќе се тинтраме :D
    Исто има и еден момент што не го сакам, тоа е тегнење за маица, а го прават кога малку ќе потпораснат ако уште цицаат. Баш преска на онлајн состанок на работа детенцето од колешката (2 години) ја раздрпа за маица и тоа е, изваде жената цицката и си го доеше. Ок, женски тим сме, ништо страшно нели, ама мене лично би ми било многу непријатно. Посебно да фати да ме дрпа надвор или пред татко, свекор, ватевр, хел ноу.

На V.N., Rtulka, januari19 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    272
    Туку кажете ми како смирувате престимулираност (не е скок, не се заби).
    Како за бебе спијач, ова беше невидено искуство до сега

15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    8.256
    Можеби темава е поактивна па ке пишам и тука?
    Ми треба совет и препорака за седиште за во кола?
    На што да внимавам кога купувам?
    Што е битно уствари…
    Секој совет и преп се добредојдени :)

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    6.595
    Генералните препораки се што подолго да се вози во обратен правец. Таквите се обично од 0 до 18 кг што значи до 4 години или помалце ако е поголемо бебе. Исто така доколку буџетот ви дозволува да гледате седиште со висока оценка за тестирањето за безбедност.
    Изборот тука во мк е мизерен. Јас гледав грција и бугарија ама седишта што ги исполнуваат овие услови се од 400 евра нагоре. Исто е битно дали автомобилот што го имате е компатибилен со седиштата, односно дали има isofix, top tether, дали седиштата се закосени или не.

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    203
    Мајки денес правев крвна слика за бебе, на контрола сме следна недела. Му испитав и железо, по моја иницијатива.Хемоглобин 120, ама железото ниско 4ка...секако сме на контрола ама чисто да сподели некој што да давам од намирници за железото.Инаку овој месец многу слабо јаде. Едвај по 60,70 грама а веќе сме 8 месеци, би требало количински и повеќе да јаде.Навистина незнам што да правам веќе..

18. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    8.256
    Доколку не ти е проблем посочи ми конкретен пример.
    Автомобилите се над 2018 год и мислам дека нема да се проблем, изофикс и сега имаме за транспортер макси кози, другото што е стварно не знам.
    До 500 евра макс буџет планирам.

19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Ќе се умешам, другарката @le.soleil нема да се лути. Ако ви е буџетот до 500€, земете го Joie i-spin 360° (ADAC оцена 1. 8 или Cybex Sirona SX2 (ADAC оцена 2.1). Тоа се одлични оцени за седишта од таа категорија (0 - 18 кг, односно до 4 год). Cybex Sirona го имаме ние и го користиме за малиот веќе 2 месеца и е топ, веќе пишував за него во некоја друга тема, ама со Cybex нема утка). Јас го начекав на попуст кога Joie беше на редовна понуда и тоа беше клучниот момент што се одлучив за него. Инаку да, изборот во МК е очаен и се многу поскапи во однос на ЕУ, а ретко има акции, така што ако имаш опција од друга земја да земеш, не ги давај парите во мк (за споредба јас ваму кај што живеам Cybex на акција го земав за 360€, кај нас во мк во Babycenter е скоро 500€). И двете одат со изофикс база во комплет, не ти треба тоа дополнително.

На Doktor F, JuLleE, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.904
    Допаѓања:
    9.729
    Мајки ај хелп.
    И правам пире на малава т.е варен компир и блендиран. Ама пошто така не го сакаше никогаш и ставов малку сол ( сите викаат не ,може грешам незнам еве кажете ми).
    Јадеше и после некое време почна да праи фаци онака како да се мршти од кисело. Не беше премногу солено беше таман .
    Сега заспа и во сон истата фаца ми ја напраи.
    Нешто мења ,или од солта можда е?