Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Leonessa Moon

Leonessa Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2023
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    197
    Ако оствариш за брзо термин те молам сподели ми информација :l:

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Бебињата што цицаат многу потешко прифаќаат чаши, шишиња и сл и не пијат толку вода.
    И ние сме исти, цица и во тек на ден 20 мл дали ќе испие кога јаде.

На Bizbiz и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.061
    Допаѓања:
    13.401
    Штом цица не се плаши од дехидрирање. И моево има проблем со пиење вода, а има само 3 шишиња ад во денот. Нудам вода нонстоп, некогаш ќе испие 60-70мл ама некогаш не сака ни 20. Првото дете ми беше доенче и одма од 6тиот месец прифати чаша за ракија, само така пиеше вода, шише никако. И сега ако му дадам директно од шише си бара чаша.

На Bizbiz и Leonessa Moon им се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    108.936
    @Iris-1234 немам појма од млекава дека не сум давала на децава мои, ама ќе ги тагнам јас @Yowannty @Kallias2 можеби имаат повеќе искуство од мене. Може во меѓувреме веќе си купила :)

На Yowannty и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Пелените за во вода пропуштаат течности, тие се за да ги задржат каките во пелена. Не тежат. Обична пелена ако ја ставиш во вода ќе се наполни и ќе тежи.

На Anturium и Anika55 им се допаѓа ова.
  6. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.400
    Допаѓања:
    16.001
    Кои пелени за во вода ги користите?

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.462
    Допаѓања:
    260.467
    На Памперс зедов, 7 пелени се внатре. На акција беа околу 5 ипол евра. Така се околу 7 ипол.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    185.179
    @Iris-1234 немам искуство со формули па не можам да советувам. Мислам дека Алмирон беше грчко млеко колку ме држи сеќавање.

@Erika.greeneyes се гледа дека сакаш бебе. Те приметувам во другата тема, никој не праи толку грешки ако нејќе. :wasntme: Собери се психички пошто е многу исцрпувачки и физички и ментално и праи бебе.

И да се имаат едно со друго во животот или да си играат заедно се само изговори. Ни едното ни другото не значи ништо ни кај помала ни кај поголема разлика. Праиме деца оти ние сакаме да имаме деца, тоа е реалноста.

Јас лично прво, сметав дека разлика од година/година ипол е премала, оти сакав да му дадам исто шанса и на моето тело да се одмори и не сакав да го ставам повторно во таков дистрес по цена на мојата желба. И второ, сакав да поминам низ раѓања и растење деца за да си се посветам и на својот живот понатака без да треба да застанувам и поминувам пак низ истото.
    Да немав спонтан ќе беа 2 ипол години разлика, ама и вака ми е ок.

Да почекав поише тешко и дека ќе се одлучев, на голема разлика не сакам деца. Од друга страна ако син ми беше прв немаше шанси да помислам на второ оти ме цеди до последна капка енергија.

Огромен предизвик се мали деца, ама ако мислиш дека можеш да одговориш зошто да не, go for it.

На TheGoldenPeach, Rtulka, Freckles. и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    185.179
    Абе какво тежење на пелените. :D Они се полни со вода во вода. Не оти ќе го облечеш и пуштиш бебето да плива за да му сметаат. Или го држиш во раце или го седнуваш во гума. Се полнат со вода да, ама задржуваат каки, тоа им е првичната намена.
    Соодветна замена исто така се клот пелени без инсерт внатре. Такви користев за ќерка ми.

На Coco31, Skyler и Tiny Love им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Да, исти се :)

11. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Каде? Денес треба да земеме за мојов. Тенк ју :)

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.462
    Допаѓања:
    260.467
    Туш Дрогерии, ама некни во петок зимав јас. Ама провери да не имат акција се уште.

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Тенкс, веќе му земав:)
    Видов дека и составот и сè е исто, освен името. Колку што прочитав на нет и во Шпанија Аптамилот се викал Алмирон:)

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    Да бидам искрена ти ги почитувам мислењата и речиси со сите до сега твои мислења сум се согласувала. Ми се допаѓа како размислуваш и како споделуваш твои искуства и совети. :D
    Ама овој пат погрешно ти е мислењето околу грешките дека намерно ги правам.
    Само два пати се случи тоа и ни најмалку не беше со намера како што може да се случи на секој брачен пар. Првиот пат беше ептен на почеток не сум луда толку рано да правам намерно грешки.
    Да сакав ќе работевме на случајот и ќе ме читавте во труднички.
    Погоди само едно нешто дека сакам второ да,ама не сега. Не во овој момент.
    Дури не сум ни размислувала до сега за тоа кога како да биде, ама последниов пат кога се случи ризичниот однос со пријателка зборував и ми вика а кога би сакала второ и тогаш размислував дека да бидат над 2 години разлика би ми било ок за мене. Ама сепак ние и не можеме баш секогаш да знаеме како ќе биде пошто не оди секогаш по планираното :)

На Rtulka, Alexandrite и Freckles. им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    185.179
    Ајде ајде ќе видиме дали сум погодила или не. :wasntme: :D

Нејсе. Некогаш кога посакуваме нешто потсвесно, и несвесно правиме некои работи кои или би саботирале или би придонеле кон истото. :) Ама тоа не е ни битно. Сакав само да ти кажам дека твое легитимно право е да посакуваш второ без разлика кога и не должиш никому објаснување. И немој да се држиш кон било какви изговори кои можеби би те лимитирале повеќе отколку мотивирале. Доволно е само да имаш желба, односно нели заедно со партнерот да ја делите истата желба. Оти сите ние имаме деца оти сакаме да имаме, ама ги имаме под различни околности што придонеле кон тоа. А што треба да си биде, ќе си биде во своето совршено време. :)

На Freckles., Doktor F, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.400
    Допаѓања:
    16.001
    @Yowannty многу на место кажано
    Еве јас ќе си кажам мој пример. Кога ќерка ми наполни 3 год, а тука некаде со некој месец разлика ни беа од пријателиве децата, сите отидоа на второ. Јас некако почнав да чуствувам притисок дека мора, а искрено не бев спремна. Прво траумите од пораѓајот уште ми беа свежи, второ сакав некако да се посветам убаво на првото. Тоа си беше моја желба. Сакав да кажам никој ништо ми немаше речено у стилот ајде кога второ, ама таа преќутна разлика од 3 год кои што ја имаат повеќето браќа и сестри, па и јас со сестра ми мене ми беше товар невиден. На крај го седнав мм и му кажав јас неможам сега, иако он ништо ми немаше речено, само кажа кога сакаш тогаш, уживај и не се замарај.
    Е сега кога направи ќерка ми 6 год тогаш и јас сакав и она почна да си бара.
    Ама не е секогаш како сакаме па тогаш почнаа да се случуваат некои работи кои целосно не дефокусираа од се во животот па и бебе, кога помина тоа фати пандемија, па спонтан....и се направија 10 години:)
    Како и да е како што рече yowannty нема тука кај брат/сестра/комшија се мала или голема разлика па чини или не чини. Кој како си се осеќа така. Ништо со сила за да децата си играле или на едно пелените да ги истераме.
    Еве јас со едно мењам пелени, со друго улошки. Не е идеално можеби ама убаво е и тоа. Големата веќе оди сама на одмор, шета со другарки, јас со малово се подмалдувам и тоа е тоа:)

На Freckles., Doktor F, TheGoldenPeach и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    185.179
    @V.N. Јас зборам како некој што воопшто не осеќа никаков притисок од околина. Моето искуство е такво што кога врската ни стануваше сериозна, со маж имавме разговор дека можеби деца нема воопшто да имаме. Мене ми беше битно да знае дека своевремено јас не можев да се замислам во улога на мајка. Ама евентуално се најдовме на иста линија со желба за едно. Кога добивме едно знаевме дека ќе одиме на второ, а второ уште не родено се спомна трето. 2 и 10 ипол месеци значи нецели 3 години се разлика, со пелени напраивме примопредаја. :D

Ама дефинитивно моменталните околности си имаат најголема улога. Прво имав спонтан, потоа излезе селидба и решивме дека бебе ќе почека. Не дека не знам како се случи второто, ниту можам да кажам неочекувано беше, ама во целата фрка околу селењето за кое мораше за прилично кратко време да се организираме, маж ми само што замина за Германија по 3 дена дознав дека сум трудна. Животот пишува романи. :)
    А и сакав син да имам па ми се исполни желбата. Сега си имам по едно од двете па веќе не е ми е ни битно што понатака.

Иако многу пати околностите не ни се наклонети воопшто, од срце посакувам секој да си дочека и да си наполни раце небитно ни кога ни на колкава разлика. Само нека се исполнуваат желбите.

На Doktor F, JuLleE, Rtulka и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Јас го земав по препорака од аптека дека е на природна база без додатоци и безбеден за беба, го користам за низ населба

Последна измена: 22 јуни 2023
    На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    2.918
    Го доиш мила затоа не сака вода, си надополнува со цицање

На Bizbiz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Ви се случува ли да се разбудат бебушките со неконтролирано плачење?
    Половина час го смирував и едвај да се утеши. Липање буквално.