Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Да, и мене истото ми го кажаа. Јас загрижена зошто нема мочкано, аааа таман на нокшир да го ставиш:D

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мајки ме интересира дали според вас премногу саати спие мојата. Пример навечер легнува 8.30-9 најкасно. Спие цела ноќ, цица еднаш кон 7 сабајле и продолжува до 8-8.30. Две дремки има преку ден, едната пола саат, другата саат максимум и тоа ако лежам до неа. За ноќното спиење ми е мисла, дали е премногу или надоместува за денски што спие малку?

На Rtulka, JuLleE и fana им се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    jealous-jim-carrey-5eg6e3unqiebuqig.gif
    Мојата реакција кога те читам и го гледам буцево до мене.
    Не сум врзала 3 саати од денот кога се роди.
    Заспива во 8 ипол-9, станува во 10, во 12, во 2, во 4, во 6 или 7 станува на 15 минути и се буди конечно во 8.
    Спие вкупно 1 саат во текот на цел ден.

Твојата спие совршено.

Денот кога ќе врзам цела ноќ, куќна слава ќе го земам.

На Rtulka, Secret-Angel7, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 19 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Alexandrite ме изнасмеа :D една комшивка ќе ме затепаше ко кажав дека спие цела ноќ :rofl:
    Ти посакувам побрзо да почне твоето. (fingers)

На Rtulka, Freckles., Alexandrite и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.910
    Мислам дека е така бидејќи денски не спие многу.
    Еве мојава заспива околу 10 најкасно 11 и си спие цела ноќ станува околу 8ч.
    А денски сврзува по 2 саати прва дремка, а втората и таа некаде отприлика толку.

На Rtulka, Freckles., V.N. и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    2.628
    Може, кај мене мојата кога вадеше горни единици посебно, една вечер пред да пукнат не спиев од мисла дане и е спуштено нешто на гради, така ко безвеза кашлање суво почесто имаше и сабајле се нацртав на др. испадна од секретот што го лачи тогаш повеќе и истиот ден толку беше. Плус и мрсоли имаше чат пат како вода. Да не знајш дали е настинато детето или заби мн чуден процес:sweat:

На Rtulka, Freckles., Mermaid90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ај речи си пу пу пу машала:D
    Син ми не дека лошо спие ама во 5:30 е најсвеж на свет и спремен за овра, а јас едвај гледам:(

На Rtulka, see.emily.play, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.910
    Уште малку ја напуштаме темата, ситно броиме за годинка. :party:
    Бебе во глобала си е многу мирна да речам бебе по книга знае понекогаш да биде многу немирна и неподнослива ама тоа на прсти знае да се брои.
    За спиење си спие дури некогаш се успива па ја будам знам почесто:D на тие што не ви спијат бебињата ќе ме направите луда што ја будам. :D
    Ама се така не може да биде совршено, имаме проблем со јадењето, не е љубителка на храна освен за лепче, да е лепче би јадела само друго не и треба :D а и што најде на земја и тоа исто.
    Со занимации, изигрување на кловн така јадеме и успеваме некако да изедеме цела каша.
    Многу ми е криво што сега е сезона на овошје а таа не сака ниту едно да јаде:( и повеќе и давам готови каши да јаде бидејќи почнав на работа веќе.
    Оние што се со месо маф ги прави каши другите не.
    Доручекот ми е најтежок не знам што да и дадам веќе и дали ќе јаде.
    За друго бебе сте пишувале јас сакам да не се многу разлика можеби е потешко по мачно ама ќе се издржи период ќе е нема се така да биде ќе пораснат, да е и второво како ова бебе мирно уште сега ќе се фрлиме во акција со маж ми.:D
    Не сакам да се многу разлика бидејќи со сестра ми сме 10 години разлика и воопшто не можевме да се дружиме, различни години, различни генерации, мислења и се имавме.
    Ама откако се омажив и имам бебе некако разликата се намали ама не би сакала моите деца да се толку разлика, ама никогаш не се знае кога и како ќе биде.

На Rtulka, Coco31, Erika.greeneyes и 5 други им се допаѓа ова.
  9. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    3.799
    Скроз таман си е, мојава исто спие од 9 ипол до 9 ипол и плус две дремки по саат - саат ипол секоја. Само шо ноќта се буди 3-4 пати обавезно, а деновиве дека 8ми заб ваде баш често си поплакува во сонот. Среќа шо цицањето и е кратко по 5 минути па веднаш призаспива.

На тема второ бебе, така ми недостасува меше шо ме фаќа мерак пак ама ај си велам да истераме еден одмор раат без да мислам дали ќе повраќам на плажа. :D Шала на страна и со царски сум, а докторот ме советуваше барем година да се стрпиме, така да сега засега ќе почекаме и уживаме со малава пингвинка дома.

На Rtulka, Coco31, Erika.greeneyes и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Ми треба мислење. Бебево е 10 месеци, секогаш какаше еднаш дневно. Има веќе една недела кака по 4 пати на ден, некогаш е баш течно. Бев на лекар, прво ми рекоа не му е ништо давај му само шумливи против дехидрација. Тоа не помогна отидов втор пат, пак рекоа не му е ништо. На своја рака одлучив да давам ентерофорил сируп по пола лажица ама ништо фајде.

Докторката ми рече да не давам млеко ама како, кога навечер бара млеко.

Прашањата ми се:
    - што ви помогнало против пролив за бебе од 10- 11месеци?
    - Како да го заменам млекото ноќно време? Дали со сокче, ако да, со какво?

11. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.582
    Допаѓања:
    4.373
    На нас ни помогна пробиотик Линекс и електорлити.
    Јас би ти рекла да го замениш млекото со чајче подобро а може и со бистар сок од јаболко.

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    Може и за на лице?

13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    Дојдов истото да го прашам. Значи не е сува пелената. Ама со оглед што претходно беше тешка како цигла сабајлето кога и менував. Сега има мочкано ама не така утоп да биде пелената и одма помислив да не ми дехидрира од топлово дека вода не пие скоро ич. Само цица.
    И еве веќе втор ден истото е. И преку ден си мочка ама нсмалено во однос на претходните памперси нон стоп утоп ги правеше тогаш па се чудев што е толку мочки (facepalm)
    Ако продолжи и деновиве ќе прашам педијатар.

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.595
    Допаѓања:
    8.616
    @kristina.k и јас ја имам истата фаца. Спиј си и уживај си. Мојава да спие толку се би дала.

Имате проблем со спиењето ради топлово?
    Навечер одвај ја заспивам а ја разбирам и јас не можам да спијам од што е топло. Додека ја заспијам е тешко после спие ама нормално се буди за цицање и тоа неколку пати. Повеќе од 3 часа немам сврзано наеднаш.

На Rtulka, Alexandrite и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    2.628
    Мојата па заспива за заспивање може малку подолго треба ама не е страшно, али затоа навечер става и не заспива како предтоа да цицне и заспие него, не ни цица ќе фати и пушта и после у кревет може се врти пола саат дур заспие. Тоа е промена. Мислев од топлото и јас али сега сме на поладно место планинско и исто е пак, што значи регресија ли е што е незнам.

Исто како се вашите бебушки што цицаат и јадат. Мојата е скоро 10 м и многу го намали цицањето, јесте јаде се има три оброци и ужина воведовме сега кога почнав на раб, ама дали два пати убаво цица, многу слабо. И мене млекото ми е поднамалено веќе го осеќам.
    Дали да се нервирам или па си викам може подобро постепено сама ќе се одбие и ја мака да немам со млекото? :?:

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  16. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    248
    Мајки помош како ги држите бебињата будни моево 19и30 20:00 е кома неможе човек да излезе воздух да не фати коа заладува он спие а 10 месеци сме веќе сме големи може барем до 9 да е буден

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  17. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.199
    Никако, ја легнувам во 7 ипол. Исто 10 месеци. Најдобро време за легнување на бебе е меѓу 7 и 8. Е знам тапа е малку во лето, ама секако рано се буди па види ако можеш да шетате рано насабајле

На Rtulka и Fudbalgirl им се допаѓа ова.
  18. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Ви текнува кога реков дека има две дремки? Веќе не се ни две. Една е:drunk: Цел ден е активен, не сака да спие, еве го се тркала по кревет, абер нема, башка што ме прецица, издишани балони ми ги направи.
    И секогаш се прашував што е тоа скок и заби истовремено. Што беља барав да се прашувам.
    Конечно пробија долните единици и влезе во 7ми скок.
    Жена во ПМС поарна е од ова ѕверов тука.

А иначе дефинитивно кај нас лигавење не е симптом.

На Rtulka, Freckles., Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    Никако. Заспива во 19, 19:30 најкасно. Сабајле се шетаме само.

На Rtulka и Fudbalgirl им се допаѓа ова.
  20. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    87
    Zdravo mamiciki, sakam da ve prasam za iskustvo imam mala 5 meseci i posledno vreme samo gi triet nozete edna so druga ama cel vreme… crvenii krv mu se dali e normalno ili nekoja so slicno iskustvo