Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Да пробаш со таа цуцлата за овошје? Мојов многу ја сака а онака не сака цуцли. Оваа кога ќе ја зграба не ја пушта. А и дека си поискусна ќе те прашам што свежо можам да дадам освен банана мали има 6 месеци?

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мене ми дадоа дубак ама му се вадат тркалата ( маж ми не дава со тркала оштетени биле ќе го изгребеле паркетот) го ставам во него и има музички играчки и му е интересно. Се подесува висински зошто уште е мал допира само со прстињата.

3. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    661
    Кое ад би ми препорачале за 10 месечно бебе ?

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Аптамил 2.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.513
    Не не, се менуваат само на 4 часа.
    Го пројдовме ние 5ти скок, официјално веќе 10 дена сме излезени, ова којзнае што е. Има додуша надувани двојки доле.
    Јаде од тоа, ама тоа не е за оброк, тоа е за ужинка да се разлади понекогаш, вака не можам оброк да дадам во тоа, треба житарка, треба месо за ручек... и моето не цуца цуцла само ова со диња, лубеница, праски, кајсии, маж го прави. Иначе свежи само банана се дава, е сеа во ова Цуцлето дека не одат влакната од овошјето, само сокот, можеш и праска и кајсија и лубеница, диња... Мене матичните ни кажаа до годинка овошјето да го варам.

На Anturium, Pipismel и Freckles. им се допаѓа ова.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    2 недели до роденден ама не знам што е ова. Рано е за скок, а спиење крш. Дали е регресија, дали избиваат 3ки и 4ки не знам. Липа во сон, па се буди плачејќи и продолжува да плаче.
    Стискав кај увца, не плаче.

7. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Готови кашички како топлите во микробранова, колку време, на колку вати? Во врела вода многу време треба за зеленчуковите убави да се стоплат, суви парчиња остануваат

8. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Мене ме мачи нешто и ич не се сеќавам како беше.. бејби ги проба првите основни намириници сега од денес почнав со компир, е сега прашањето ми е дали исто се даваше ова како доручек, или му давам стандарт доручек па ова како учење за ручек да му дојде? Да ме утепате ако памтам како се даваше ова:D
    Некако ми нема мн намирници за цел доручек и плус пробувањето од другиве.. ма да буци толку мн сака зеленчук што едно мало компирче и едно мало морковче се излапа ко да не видел јадење, а вчера со кајсијата борби водевме :rofl:
    Едит: и дали давате замрзната брокула и карфиол пошо домашни немам :D

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.722
    Допаѓања:
    7.721
    Јас досега комбинирав овошје/зеленчук во еден оброк. Сега веќе ќе делиме, овошје за појадок, зеленчук за ручек.

Ептен ако се погоди шмукалче или некоја готова каша комбинација овошје/зеленчук со нов вкус што нема пробано досега, па ќе видам како ми одговара повеќе, во кое време да дадам.

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    Да така се прави, ако ги нема пробано намирниците за ручек, се почнува со пробување покрај воведен доручек.
    Така ми кажа педијатрот така правев.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Малото има 6 месеци и денес крена температура од нигде никаде 37.2 - 37.5 (во тој ранг се движи цел ден). Омалкасан е, вчера беше ептен нервозен, пробува све да изгризе да стави во уста, претпоставувам дека е ради забчиња. Му ставив лепенче на челцето, да му ја земе температурата. Над која температура се користат тие, да не му наштети да не му направам полошо? Смеам ли нешто било што да дадам?
    Немаме извадено ниедно забче се уште. Претпоставувам дека од таму е температурата...

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.513
    Значи не знам што е ова! Скок после скокот, нешто такво кратко, трае недела дена, трипс си, нешто така е опишано на вондер викс, со црвено е обележано, маме ми расплака.... Ржи жени, ржи, цел се потресува. Почнува да јаде, цел полн елан, една, две, три, пет лажички е максимумот, и почнува грр, грр, грр... ржи растура, се тресе, вика, урла... Плаче без солзи, ќе се смири и продолжува, така едно 2 до 3 пати праи па си се најадува после ко ништо да не било. И ус јадење дај му пола литро вода ќе ја испие, јаде и пие... Мислев се научи на овошје, не сака зеленчук, ма јок исто е и за овошје, мислев не сака топло сака од фриз, ма јок и тоа, од фриз вадам давам исто, мислев сака појадок не сака ручек, ма денес и за појадок цркви вадеше... Уште некој ден ќе се издржи.... И сето ова само дома, надвор е ангелче, бајче, никој не ми верува дена е ѕвер, нормално. За овој скок меѓу скокови појма немав, вели дека е дел од 5ти скок, пошто и за тој пред 2 недели што заврши велеше 5ти скок, или јас сум нешто грешка.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Тука имав прочитано дека лепенка на бебиња не се става лепенката на чело, туку на грбче ногичка негде, ако грешам нека ме поправи некој. Јас до 38 ставам лепенки разладувам, над 38 давам сируп ако е кенкав

Тој е периодот кога учат за дистанца. Се плашат дека ќе останат сами. Гушкај, милувај повеќе сега. И нам ни беше многу тежок среќа кратко трае

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Да има црвена фаза. Сите скокови се споени и имаат жолта и зелена фаза, е петтиот има и црвена после зелената и он ти е баш на сред од неа:drunk:

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Мајка јас на мојава и давав за појадок овошје ,зеленчукот го оставав за ручек.
    Незнам дали сте почнале со житарки и тие може за доручек.
    Карфиол брокула јас купувам замрзнати .

16. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Па да и јас така планирам, само не ми беше јасно дали треба веќе да има цел оброк (доручек) па проби за ручек..
    ај вчера ја утнав работата денес е друго, се налапа овошна од сабајле па сега спиење со цицање и после тоа ручек.. купив и јас замрзната брокула а карфиол има само карфиол замрзнат? Не сум видела освен мешавината карфиол, брокула и морков :D
    И житарки од кога беа? Исто од 6, така? значи да завршам со брокула, карфиол, батат, ориз и палента па тие просо, амарант, киноа се даваат уште?
    кој не оди на педијатар ќе прашува по групи(facepalm):rofl:

17. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Нас од 6 месеци ни дадоа палента,ориз а житарките мислам од 7 ни ги вклучија.

18. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    После петтиот скок се јавува сепарациска анксиозност, односно бебињата сфаќаат дека мама иако фактички, не е физички залепена за нив и дека може да си отиде и да ги остави. Тоа може да му создава нелагодност и да се однесува како да е во мини скокче. Како што напиша членката погоре учат за дистанца. Во апликацијата гледам дека трае околу две недели, и мојата е во таа фаза, некаде при крај.

19. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Дали ова е она -кога ќе излезам од врата она се врти по мене и гледа кај одам? Во смисла "мама замина"?
    Мојава во последно се почесто го прави тоа

20. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Па како што гледам на апликацијава, овој период е околу 30та недела од термин. Не знам дали се јавува порано или покасно.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.