Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Мојава и седи и гуга и пее растура. :D
    Веќе све сака да фати ,да види ,скроз е љубопитна.
    Денов беше долг инаку.
    Забчето излезено до пола ,се надевам ке излезе скроз и нема да ја мачи веќе. :inlove:

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.510
    А што ќе ти се перници, нормално дека нема да седи не вежба. Перници тргни, седење само додека си до бебе, да придржуваш да не падне не да држиш. На земја што сака да прави и само ќе си почне. Моето не лази на 4, мада денес тргна малку со нозете, кај и да е ќе се пушти, ама на 4 е веќе пола месец застанат, вчера наполни 7м. Секое е различно, различно ги чуваме, ги гледаме, различно се однесуваат. Јас подоцна го ставив на земја бидејќи кај мене е преладно, штом го ставив одма почна да покажува напредок. За цврсто седење уште не седи, ама секој ден има напредок подолго седи и денес и сам се исправи од лежечка. Тргај перници и каиши ако имаш на хранилка, количка, тие што се за рамења тргни ги, само доле да е врзано и многу вежбање на под.

На Secret-Angel7, strelec231992 и Anturium им се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    И мојот не лази уште класично, ама сегде се движи некако влечејќи се, едната нога му е во лазачка положба а другата како да седи и така се бутка со газот. Многу е смешен. А има деца од кога ќе преодат почнуваат да лазат. Лазењето не е вештина кои мора да ја научат

На kristina.k и jelo им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.510
    Апсолутно не е задолжително, но е пожелно, зошто тој е природниот развој. Најчеста причина поради која не лазат е малку време на под, да бидеме реални, и по себе си кажувам, додека не оставив бебе на под ништо не правеше. Јас го ценам многу Ранко Рајовиќ и неговите совети ги применувам, бебе на под, не му треба ништо друго, само така почнува да се развива како што треба. И повеќе од поврзано е развојот на мозочето и физичкиот развој, тој допир на подот со дланка, дали лазело, ползело, се туркало или не, битно е да совлада под, па потоа полека да совладува различни тактилни површини, сензорен момент, камења, бетон, трева, песок, плочка, дрво... Ви кажувам еве од искуство, 2 деца, првото скоро па ич не седеше на под, дури откако пролази, пролази поголем на 8м, потоа почна и на под, второто од 4м е на под, многу поголем развој следам кај него, поголема интеракција, повеќе одговор имам на било која комуникација со него.

На Anturium, see.emily.play, Misskirova и 3 други им се допаѓа ова.
  5. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    997
    Ќе се согласам со @AngelOfArh дека лазењето е must вештина според мене. Прво дете ми е ама од кога почна да лази (се влече уште) приметив многу голема разлика кај него. Почна се да го интересира, оди од соба во соба истражува, фаќа со рацете кај шо треба и не треба, писка гуга вика се радува, не бара да го зимаш и си се занимава на под и по 2 саати, дури и играчките сега не го интересираат толку колку околината сака само да лази и истражува. Така да и јас мислам дека треба да се поттикнуваат на под повеќе и да лазат. Во секој случај зависи и до бебето, моево беше и сеуште е релативно мирно бебе од раѓање не барал у раце нешто многу и не бил плачлив и затоа уште од мал го ставав на под, мислам дека и тоа има улога у процесов.

На Blue moon, Lavica2602, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  6. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    2.263
    Исто и мојов прави и многу е смешен. 11 месеци е. Полничко е малку и тешко му оди лазењето ама затоа пак веќе почнува сам да се пушта, значи НЕ ОДИ сеуште ама по две чекорчиња прави нестабилни. Цело време сака да е на нога. И не се секирам за лазењево и татко му таков бил мрзливко, полничко и не лазел воопшто, директно проодил.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Јас како да прочитав некаде дека и ползењето се смета за лазење, т.е. секое движење во растојание, мојата како ракче се движи во кругови. На нас ортопедот ни кажа дека не мора да значи дека ќе пролази класично на сите четири, има бебиња што го прескокнуваат тоа лазење и се исправат одма. Мојата застанува на сите четири и мрда со газето напред назад, ама уште од почеток беше активно бебе. Се исправа во седечка положба сама. 7+ сме. На другарка ми бебето на 10 почна да се исправува, еве го сега година ипол трча не можеш да го стигнеш. Се е индивидуално. И јас се согласувам дека вежбањето на под стварно придонесува до добар развој.

На Secret-Angel7, strelec231992 и jelo им се допаѓа ова.
  8. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.198
    Неодамна го открив докторот, го слушав на еден српски подкаст, многу интересни работи кажа за развој на мозокот од најрано детство, алал да му е.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    И јас мислев дека ставањето на под е клучно за секоја фаза ама кај нас не се покажа баш така. Мојот е на земја 80% од денот од 2 месеца. Прво со бејби џим, па од 4 месец само на подлога со играчки. Па почна стабилно да се врти на 6 месеци, стабилно да седи на 8, и ете да “лази” на 9. Знам бебе кое што многу понапредно беше, а не беше воопшто оставано на под, туку на кревет ги вежбаше вештините. Сепак и детето си има удел, моето е малку по плашливо и додека не ја увежба убаво вештината не ја прави. Вртењето го вежбаше 2 месеца (facepalm)

На Srcka28, Freckles., le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.008
    Допаѓања:
    13.824
    Нема врска ова од мое искуство. Бебето не ми беше на под зашто имаме ладен ламинат, па сега лази, лета низ соби.

На Freckles., le.soleil и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  11. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    I jas nemozam da ja redam mnogu na pod I kaj mene e ladno. Ako ja ostavam poveke vreme odma mi se zatnuva vo nosot. Zatoa I kasnime so vrtenje I lazenje.

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Стави подлога или коцки подебели.
    Многу е важно да биде на под.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.510
    Не ме разбирате, од исклучителна важност е да допре со цела шака на под, не за да постигнете нешто, за да лази или не знам што, за правилен психофизички развој е потребно. И не го кажувам јас тоа туку врвен стручњак кој работи во цел свет.

На Erika.greeneyes, Misskirova, Freckles. и 5 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.405
    Допаѓања:
    260.117
    И јас да се поздравам од темата:)
    Бебка веќе е дете, иако ние си ја викаме се уште бебе:D
    Наполни годинка, имавме преубав роденден и крштевка:l:
    И се селиме во друга тема:)
    Поздрав мајки:inlove::hug:

На MeowMeow, Misskirova, TheGoldenPeach и 25 други им се допаѓа ова.
  15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Kompletno te razbiram , ama poveke od 10minuti nemozam da ja ostavam zasto e ladno. Ja ostavav podolgo pa eve na inhalacii sme so cortair
    @Iris-1234 imam kocki 1cm debelina,denovive ke stavam plus podloga pa da vidam dali ke ima efekt. Inace na spalna ja ostavam.so baby gym cesto I dolgo ama na pod nemozam tolku dolgo.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.510
    Абе го зборевме истото, кај мене во зима е преладно, лето не толку, ама ладно е. Ставив дупло подлога, 2 пакувања земав и дупло е, топло е, на самата подлога ако седнам подолго топло е. И знае да се извлече до сред дневна и да лиже под, да гризе ногарки од маса, ама што да правам, тоа е, нозете му се камен, ако е гол оставен ко што е деновиве и телцето му се лади, па кива, ика, ама немам друг начин, на кревет е на земја за 3 секунди. Џампер му држи внимание се на се 10мин.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Јас заради мачето не можам долго да ја оставам, одма иди до нас, а не е баш дружељубива со неа. Повеќе сака да си игра на кревет со играчки, или да патка со нас, дубак не сака. Не се секирам многу, големиот ниту еден ден нема лазено, прооди покасно ама немаше проблем никаков.

На Freckles. и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  18. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    Малово изеде кашичка со бисквити кои во својот состав имаат путер и сурутка. Дали тоа значи дека сме вовеле млечно?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.510
    Подобро пробај и млечно, јогурт, урда, нешто такво плус, па после рачунај воведено. Ипак преработките не се толку концентрирани.

На Misskirova и oblace1 им се допаѓа ова.
  20. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Жени здраво, имам проблем имаме 11 и пол месеци, не сака да заспие без мене. Се дере плаче влегувам го гушка заспива, почнувам со работа работам навечер, не знам штп да правам дајте некој совет