Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.257
    Супер е тоа, остави го нека вежба така треба. Само на 45 ставај го, на 60 степени само за јадење. Погрешно е ако го ставаш ти во седната позиција на под пример, па да биде свиткан како кифла, ребрата и рбетот ќе ги искриви.
    Спиј си до него ако те бара, нека помине периодов, па кога ќе се смири врати го во креветче, очигледно му треба утеха од мама :)

На Tess36 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Оставај го така да се вежба, сам да се подига и да се држи. Но немој ти да го не го потпираш со перници да седи исправен.

На Tess36 и Skyler им се допаѓа ова.
  3. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    2.262
    Жени, мајки хелп :D

Нервозни ли се вашите бебенца? Мојот е 11 месеци и многу е нервозен, има 8 запчиња и мислам дека сега уште две пробиваат ама веќе подолго време го мачат... Пример седнува си игра на земја, ги прелистува сите книги и играчки набрзина и се нервира (facepalm), ги фрла нервозно и ги јаде... сега научи и да лазе и да се исправа на нозете ама во истовреме и со рацете е исправен на подот како маченце буквално и се нервира што не може да се исправи само на нозе. Дали и вашите се вака или да го носам на доктор да не го боли нешто?

4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.257
    Ова ми личи на оној убитачниот скок пред првиот роденден :headbang: Тантрумите почнуваат сега. Ќе се треска од земја за се, ќе се лути, ќе се фрла, не се заборава.

На le.soleil, LiquidLuna и jelo им се допаѓа ова.
  5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    @Skyler @Tiny Love ви благодарам, ќе вежбаме, ќе се гушкаме. Многу брзо растат и се менуваат и паника од се ме фаќа.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Најдобар пробиотик за бебе? 9 месеци е и последниве два дена мн течно кака и мн често па си помислив да и дадам некој пробиотик да се нормализира цревната флора. Досега и имам давано од кесичките на Провен не знам дали пак да земам од нив

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.521
    Допаѓања:
    33.101
    Го боли скокот како што кажа @Skyler. Трауми имам :devil:

На le.soleil, jelo, Iris-1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Иста е и мојата, иста возраст и исто запчиња плус четворките се готови. Може и пробиле, не ме остава да видам. Комбинација од се.
    Плус separation anxiety, ко ќе си дојдам од работа се лепи за мене и нема мрдање. Заедно се тушираме овие дена, хистерично плаче инаку ако излезам од соба.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Јас за течна столица давав ваја. Многу брзо му се среди

На Mamacita00 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Ve citam so redov mleko-obrok I nakako nemozam.da usoglasam all da vi e kako ste usoglasisle.
    Na primer bebe stanuva vo 6ipol-7 sabajle I ne pie odma mleko zasto posledno pie vo 5 ,5ipol sabajle I ne e gladna odma. Ako dadam mleko kon 8ipol-9 dorucek bi I doslo vo 12. Vo 14h da dadam mleko pak,nema da jade do 18h. I koga rucekot a za vecerata neznam ni kaj da ja vmetnam.
    Dali mlekoto sto go davate denski e so namalena kolicina I kolku? Se osekam ko vo trka so vreme I so jadenje da sum 24/7 I pak red nigde.

11. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.157
    Доручек во 8.30 давај, па млеко, па ручек.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Taka pravam, ama muabetot mi bese deka sovetuvaat denot da se povne so mleko I da se zavrsi navecer so mleko, a po moevo dete toa e neizvodlivo. Baska ne naglasiv deka si legnuva vo 20h,kako programirana sekoja vecer

13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.257
    Кој? Мене доктори ми викаат прво доручек сабајле. Млекото како ужина му доаѓа на моето.

На Miss_S и Lavica2602 им се допаѓа ова.
  14. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Исто,ред никако да фатам, детево е 9 месеци веќе. Јас млеко нудам пред дремките, пример доручек 8-8.30 и накај 10 му е прва дремка и нудам млеко,колку испие толку.Станува 11.30 некогаш порано, и накај 12-12.30 давам ручек.Кај 3ч му е втора дремка и пак нудам млеко,колку испие толку.И вечера после 6ч.Ама млеко слабо пие денски, по 50-60мл.Ептен ако не јаде од кашите што му спремам тогаш може 100-120да испие.Вечер кога ќе се разбуди зависи кога,му правам 180 и ги пие па така компензирам што преку ден слабо пие.Мојот и вода слабо пие,затоа се нервирам, барем со млекото колку толку ќе внесе течност.

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мене и матичната и во Систина ми рекоа дека денот треба да почне со млеко.

На Panovic и H.VAGA им се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.257
    Па не знам, јас прво така почнав со млеко и цел ден му беше пореметен. Ќе се засити од млекото, доручекот му се одложува за покасно, не го ни јаде и сите оброци понатака се пореметуваат. Ти 3 оброци имаш воведено?
    Не знам, јас вака фатив ред, ако сте фатиле и вие ред тогаш супер. Реално и не би требало да има некои правила, секое бебе е различно како и ние возрасните.

На Mandela, Iris-1234, Miss_S и 3 други им се допаѓа ова.
  17. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Незнам кај да го поставам, ми дадоа хранилка за бебе арно ама навлаката е стоена во подрум и ми мириса на мувла на застоено, со што да го исчистам да не ми мириса или нема шанси да премириса, му велам на маж ми да купиме нова не му се давале пари, прашав за нова навлака скапи се ако веќе давам пари нова хранилка ќе си купам чаре некое совет што било.

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.257
    Јас ја перам во машина на кратка програма на 20-30 степени, како нова е.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    И јас пробав првин да го почнеме денот со млеко, ама така ред никако да воспоставам со оброците, пореметени му се скроз. Касно му доаѓа ручекот, за вечера не ни има време.
    Затоа го почнуваме денот со доручек и почнав добро да функционирам, инаку немаше никаков ред.

На Lavica2602 и Skyler им се допаѓа ова.
  20. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Ќе премириса викаш и со кој детергент да ја поминам.