Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Неповикана ќе се вмешан.

Да, најобичен алкохол е. Се меша во сооднос 1:1, пример 100мл алкохол со 100мл вода и ја мачкаш по телото. Само немој да триеш затоа што така ја загреваш, а кога ќе ја измачкаш тоа ќе почне да испарува и со тоа и тт ќе почне да паѓа.

Однеси си ја Детска клиника ако качува, ние пред некое време имавме одлично искуство со темелен преглед и супер совети.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.589
    Допаѓања:
    8.605
    Може да ми пратиш слика лп од осипот. Денес ја видоа сабајле ми рекоа од тт,ама многу и се прошири. Точки црвени.

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Розеола е најверојатно, за неколку дена поминува.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    1.413
    Да иако веќе @Iris-1234 ти одговорила извини касно видов. Како сте сега има уште тт?

5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.589
    Допаѓања:
    8.605
    Нема тт. Ама никако не сакаше да спие. Не знам што беше ова. Дури сега заспа.

6. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Bravo za mazeto, se pogodil jadac.
    Ova mleko sto mu go davas megu obroci, 180ml e? Moevo ako ispie tolku posle 4-5 sati usta ne otvara.

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Да, на аптамил е, секогаш пие по 180мл.

8. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Сум ги избришала сликите. Почна постепено да се осипуваат, прво стомаче и грбче, па нозе и раце и на крај лицето. Не се секирај не е страшно и опасно, црвени мали точки беа, кога ќе поминеш со прст се губат (значи не е подкожно).

9. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Мајки кажете како да го маскирам овошјето за доручек? Значи за ѓив аглава не сака овошје.. место да си има убав доручек од 100гр он ни пола кашичка нема да ја изеде, ама затоа со ручекот нема гајле цело тегличе го мава без проблем.. палента само има пробано, денес завршивме со проба и со било кое овошје нејќе и нејќе.. :^)
    сите ми биле по зеленчукот повеќе ама ова нема шанси да го излажам:x

И ќе ја повикам @AngelOfArh да ми каже што следува после брокула, батат, палента, карфиол и блитва:D фала однапред:D

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Ајде помош се изгубив малку.
    Бебе проба
    Морков, тиквичка, јаболко, круша, слива, праска, кајсија, тиква, компир, диња, слива, авокадо, банана, брокула, пченка (од хип од кутија), ориз, овес, јогурт.
    Дајте идеа што наредно да давам. Денес планирам да дадам да проба телешко, додуша со готова кашичка од хип, па за утре ќе спремам домашно планирам со брокула и компирче.
    Дали сега има блитва и од каде купувате?

7+ е

11. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    Со што им ја комбинирате палентата?
    Му ја дадов со јогурт и путер не ја сака се гади дури.

12. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Со урда, брокула и жолчка.
    Колку пати пробав со к.млеко не сака и не сака.

На oblace1 и Doktor F им се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Палента, гриз и другите житарки јас сите ги воведов на 7. Патлиџан, пиперка, мешунки исто воведов на 7. Карфиол и домат на 8+ дадов

На Doktor F и Ano им се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Мене списоков ми беше за ориентација, давав тоа што е сезонско моментално…
    Сега сезонски се краставица, патлиџан, модар патлиџан, кромид, цвекло, морков…
    Што знам многу зеленчук и овошје..
    Можеш и алергените да ги воведеш полека сега е така според новите препораки.
    Јас само кикирики уште не дадов и мед после година.
    Јајце исто воведов на 7.

Прикачени фајлови:

• IMG_9645.png
      IMG_9645.png
      Големина на фајлот:
      875,6 KB
      Прегледи:
      23
    На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Со банана и за живо чудо ја изеде цела со сласт :rofl:
    Ја јаде и со грчки јогурт ама си пробала веќе.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    7.712
    А јогурт (грчки), урда кога воведувате и со што? Немам идеја, нешто не е љубител на киселкасти вкусови.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.157
    Круша, јаболко, слива, кајсија, тиква.
    Најмногу ја сака со урда и спанаќ.
    А со јогурт/кисело млеко ни да ја помириса.

Последна измена: 5 август 2023
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Просо и гриз ќе ги ставам наредни. Домат се помислив дека секаде е подоцна, ама не ми се испушта сезоната така да ќе дадам, а и пиперка печена планирам таман за со мевце. Од мешунки се мислев боранија, грашок, евентуално црвена леќа. Многу бавно ми иде и се нервирам. Сега 10 дена дека не бев дома без план и компас и речиси ништо не проба, а кај и да е за две недели на одмор ќе одиме и таму тешко дека ќе дадам нешто ново.
    Морам овие две недели еден план убав да направам, зошто после уште еден месец и се враќам на работа, а сакам што повеќе јас да воведам да не оставам на мајка.

Ја имам оваа листа, ама некако се изгубив од нетрпеливост и што ми се измести редот. Ништо мора да направам план по денови и да фатам ред.

Фала женски, ќе биде. Со големиот повеќе се замарав, ама и поубав ред имав фатено. Со ова ем борба водам со оброци, ем некако како да тапкам во место.

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    Можеш да му дадеш и гриз, палента, кисело млеко, пиперка, цвекло, кромид, лук, компир. Сега кога има пробано повеќе намирници почни да му ги комбинираш.
    За доручек на пример му давам овес со овошје. За ручек мешан зеленчук со ориз, јаде и со телешко готови каши сега ке почнам и домашни да му правам.
    За вечера му давам гриз со адаптирано.

Кажете некоја идеја за вечера ич немам идеја што да му спремам освен гриз.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.219
    Допаѓања:
    111.446
    Овес, просо, рж, спелта(гриз), телешко, пилешко, мисиркино, грчки јогурт, урда... Леле ја да не форсирам многу што го терам цела голема да јаде, мислам во толкава тегличка мерам, голема, па што знам, полни 7м во 8ми е, мала тегличка малку ми е. Форсирам а?
    Блитва купив од жена од кај мајка ми домашна, ама ја изеде, па сега си насадив во саксија да никне таман додека се вратиме од одмор, до тогаш имам смрзнат спанаќ домашен и друго ќе јаде. Дај ги останатите житарки, глутенски, дај урда, месо, да ти кажам планирам се да дадам кога ќе се вратиме од одмор, таман ќе наполни 8м, патлиџан, пиперка, модар, бобичасти тогаш ќе стигнат планинските сите сосе домашните јагоди, се ќе дадам. Твоево колкави теглички јаде?

Сте пишувале за редот. Моево цица па колку ќе ви помогне тој ред, вака иде, цица околу 6-7 па стануваме и спремаме појадок, додека се олади кај 8ипол-9 појадува, после цица ја еднаш ја 3-4 пати, зависи денот каков му е, па руча кај 1ипол-2, ако денот ни е утнат знае и ручекот да се пролонгира малку, па пак цица и вечера гледам да е максимум до 7ипол, мада најчесто е 6ипол-7 и додека заспие цица уште најмалку еднаш. Инаку моево почнуваше со јадење ептен усилено, ќе фати мљац мљац мм мм, ам ам, нам нам... едно задоволно фацуле и така 5-6 лажички и кочница, понатака со сила. Приметив дека не сака форсирање, ќе касне 2 лажички па пауза малку, пак 2 лажички па музиче, па браво, па муабет па пак 2 лажички и вчера изеде цела каша така и за доручек и за ручек и за вечера.

И да, по трет пат, голема тегличка да не е многу?

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.