Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.219
    Допаѓања:
    111.446
    И мене вечерата ми 3 најкомплицирана. Гриз ама не ми оди со друго освен со банана, овес чат пат со грчки јогурт малку и пак малку банана, хељда со слива кога не ми кака, ама не ми иде никако да дадам зеленчук за вечера а матичната рече зеленчук или млечна за вечера. Се сеќавам иста мака имав и со големото не знаев што да дадам за вечера додека не почна да јаде баш се. Лесно е за големо, палачинка со путер јаткаст, јуфки, тарана, а ова што да му дадам...

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Палента со банана,
    Палента со грчки јогурт,
    Грчки јогурт со измиксано овошје,
    Просо со некоја овошка, јас давам со тиква, банана, авокадо, јаболко…
    Банана, тиква и авокадо,
    Гриз со овошје,
    Палачинки со грчки јогурт или овошје…
    Тие кашите од кутија, брзо се подготвуваат, јас пробав и не ги сака и не давам ама можеш да пробаш…

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Како насади блитва? Имам голема жардинерија да засадам и јас. Немам од каде домашна, а од пазар не ми се купува незнам од каде ја берат, како што лесно никнува секаде :worried:
    Мојов и да сакам голема да му дадам, среќна сум мала кога ќе изеде. Јас уште со доручекот се мачам, а кај се ручек и вечера ;(. Ако ти јаде голема давај. Ич не се сеќавам за големиот колку количини давав, само знам дека поубав ред и до 8 три оброци си имаше. Со ова до 8 среќна ќе сум и два ако има.

4. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    А чекајте малку.. нели прво се даваше месо па после се вовдедуваше глутен? Така се сеќавам дека беше пред 3-4г или сега е сменето нешто? Ма да јас со ова некако мн брзо ми иде бре.. нема полни 7 а веќе ручек јаде.. почнав на 5м и 2 недели..
    ма да не ги воведувам по 3 дена туку по 2… трето а каша попара ми е со јадењево:rofl:
    А и нашиот “ред” е така слично.. цица во 6-7 па доручек кај 8:30-9 па после за дремка цицање, па после некогаш ручек некогаш пак цице за спиење.. значи ручек некогаш во 2 некогаш во 4 давам. Додека не воведам вечерам гледам по него како ми е гладен и тогаш спремам ручек:D

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.219
    Допаѓања:
    111.446
    Семе купив од пазар во ќесичка и во саксија го истурив, голема саксија од лимон еден голем. Полевам со шише со дупчиња како туш да е и ајт.
    Па да, месо воведов па глутен, ама не нешто да чекам. Иначе воведов мисиркино и телешко, пилешко не најдов асално.

Иначе моево дете убива за леб. Дај му корка леб ќе џвака, ќе шматка, цела ќе ја мавне. Прееска после појадок месев лепче и брат му од тестото направи минијатурни кифлички, нема значи нит јајце нит ништо, само тесто за леб, изеде кифличе ипол, големи колку палче, смука, јаде, шматка... ми е страв да му дадам сам да јаде ќе лапне некој голем залак, ама ќе дадам кога си одиме дома од планинава.

На Rtulka, NNK19 и Ano им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Кој знае веќе. Се се менуваат препораките секоја година. Така да како ми иде така давам :drunk:

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Јас пилешко сум воведувала од кашичка и сега така планирам да дадам.. има на holle само од пилешко па таква ќе земам па ќе ја смешам со нешто :D

На Rtulka и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  8. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Јас исто имам недоумици околу количината на храната. Прашав неколку педијатри, и сите беа со ист став. Не форсирај да изеде се. Во моментов е 11 месеци, јаде мал тегличка.. На 9 месеци јадеше голема, колку му се јаде толку, не форсирам

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.219
    Допаѓања:
    111.446
    Да видов и јас, ќе земам да мешам со таа со грашок на Холе, ја обожава. Таман јаде малку помалку од голема каша, и ќе му дојде 1 мала месо со 1 зеленчук за 2 дена.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    7.712
    5ти скок ни донесе бебе што заспива во раце и никако поинаку. И нормално "кавги" зошто така се учи, ќе порасни, кој ќе ја држи бла,бла,бла...
    Еве баш денес маж реши да испроба со методот Cry it out ли беше.

Треба ли да кажам што освен што завршивме со бебе кое премре од плачење, уште пола час не се смири после тоа и во сон си потплакува, ние со вистинска кавга овој пат.
    Така да се надевам за брзо ќе и помине оваа желба за заспивање во раце.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    6.011
    И да се решиш да тренираш бебе на спиење со оставање да се исплаче тоа не се прави во скок. Од мое искуство сите скокови сакаа во раце да спијат, или ќе заспијат па се разбудат брзо и сакаат во раце да доспиваат. Па ќе помине скокот па ќе се средеше. Некаде на 11 месеци почнаа сами да си заспиваат, ќе се вртат, ќе лудувааат, ќе се пентетат по кревет и на крај само легнуваат и си заспиваат.

На Tess36 и Panovic им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    7.712
    Искрено мене не ми пречи и да заспива во раце. Знам дека е фаза и ќе и помине. Во овие месеци си заспиваше сама, па еден период преферираше во количка, па исклучиво со шише млеко и никако поинаку. Сега е делот со раце. Ќе го надмине и тоа.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Методот не се применува за денски дремки,туку за ноќе...Денски мора стрикно да имате рутина па сама ќе си се заспива,плус ако сте во скок тоа никако не е препорачливо никаков метод да применувате...

Ако и после скокот имате мака со заспивање тогаш можете да правите тренинг,а до тогаш нерви и многу сила за нишкање

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jasmin@

Jasmin@ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2021
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    92
    Мајки незнам што да правам.

Бебето ми е 9+ месеци, веќе 2 дена како несака да пие млеко т.е пие дневно вкупно 30-40 мл , а ноќе пие вкупно 100-120 мл т.е 5-6 пати по 20 мл.

Меѓутоа имам воведено 3 оброка.
    Исто така и пред 2 дена почна и вода да пие по 100-120 мл на ден, порано не пиеше.

15. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Каков јогурт им давате?

16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    Моето има осум месеци и еде голема тегличка 190гр. Веќе месец ипол како јаде по толку. Дај му слободно и докторката ни кажа минимум по 120гр треба да изеде. Е повеќе од 190 не му давам.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.219
    Допаѓања:
    111.446
    Грчки давам на имлек е со 10% масленост.
    Баш гледам дека кашите за 8+ се по 220гр, за 6+ се 190, веројатно има зошто. И да не изеде 190, јаде најмалку 150, па сум мирна.

18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.189
    Што да се прави на времево, ни базенче ни шетање.. како ги занимавате? :D

19. ija

ija Популарен член

Се зачлени на: