Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ќе се среди сигурно, иста реакција значи :D Мене и татко му не не погледнуваше преку ден, навечер кога стануваше ептен се гушкаше со нас :D Ако спие барем навечер добро е, ова моево црвче секоја ноќ на секој саат се будеше :| Мртви уморни и живи ненаспани бевме сите тројца. И ние едвај чекавме да си дојдеме, а он уште повеќе од нас :)

Ќе биде добро кога ќе се вратите, ќе видиш :*

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  2. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    А нас тоа будење на секој саат ни е секојдневие. И дома се будиме 7-8 пати така да навикната сум да сум ненаспана. Планирам кога ќе се вратам дома да ја одвикнам од млеко навечер. Фала ти многу :*

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Мами споделете искуство и совет, добредојдени ќе ми се. Принцезата е 9,5 месеци и последниве две недели ужасно се поти додека спие или додека цица, но само на главата, косичето и е како со туш да сум ја поминала, дури и по 4 пати навечер ја пресоблекувам и менувам чаршавчиња. Не е од топлото време, бидејки дома е ладничко, а бевме и на планина и таму се поти. Значи само додека спие:x Читав дека можеби е недостаток на Д витамин, но јас сеуште и давам вигантол капки. Ве молам доколку некоја мама има слицен проблем и решение за истиот да пише, ова веќе не се издржува. Имајте убав ден

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    И кај нас е исто син ми откако полнил 7 месеци така се поти и кога го прашав матичната ме праша колку капки вит д му давам и реков 5 доволно е рече.Такво е детето, ич не поднесува да биде облечен многу и се поти кога цица секогаш зашто дава напор и се поти, барем мене така ми рекоа.Кога станува од спиење секогаш треба да се пресоблекува.
    Ако има некоја мајка некој пологичен одговор од овој на нашата матична и јас сум многу лубопитна да слушам.:?::?:

Поздрав;);)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Кога вадат децата заби се потат многу, плус причина.

На joy1, Chupe и slimy им се допаѓа ова.
  6. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @Chupe isti problem da go narecam problem i nie,utre polni 7 meseci ama poslednive 10 dena se lligavi mnoguuu i non stop e ispoten,tece voda od nego,kosata non stop mokra,a koga spie da ne ti kazuam oblekata kolku mu e vodena mislis 50 stepeni ima doma,ama ete od zabite bilo,se nadevam pobrzo ke izlezat i ke pomine ovoj period.

Da se pozalam i jas malku,sinko moj saka se da vidi,se da fane,sekade da se kaci,se isparavuva na noze sekade kaj sto ke moze
    ,iako imame golemaa dnevna i se trgnavme samo da ima mesto da se igra i park mu napravivme so igracki ama ne i ne toj odi kaj sto ne treba i se saka da stavi vo usta,
    vcera za sekudna otisol do kolickata i pocnal da go lize trkaloto lele koga vidov ufff me gleda pa se smee i sto da pravam se nasmeav i jas :D :D ama denovive e epten nemiren ne saka da spie,so placki mora da spieme i posle 30 min opp stanal,se nadevaam e skok vo razvoj oti mama bajgi se izmoruva vaka :D

a preku nok sme ziva istorija,zaspiva vo 8 ipol 9 dokaj 12 max ke spie vo negovoto krevetce i posle kako bocki da ima tamu,nejke,mora da e so nas vo krevet oti i toj neznae vo koja pozicija mu e komotno za da spie pa se vrti prevrtuva i ke mi zaspie na raka ili na noga ii na stomak i cela nok taka i vo 5 sabajle toj e veke stanat,saka da se igra,me tegne za kosame cepka po lice i stanuvam sto ke pravam,nosam igracki vo krevet i se igrame :) .

za jadenje da ne go urocam si jade se sto ke mama ke mu napravi i vodicka pocnavme da pieme po 30-40ml voda i si cica kolku saka.

На Chupe и irenna им се допаѓа ова.
  7. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Fala mami na odgovorite, no taa ima veke 8 zabi, spie samo po bodi na kratki i pokriena e so tetra pelena. Racinjata nad laktot duri i se ladni, strav mi e da ne ja nastinam, a glavata ziva voda. Stvarno ne znam sto cudo e ova

8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Не е чудо и ние сме така.
    Додуша ние чекаме 3 запчиња скоро...

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.950
    Портокалева храна предизвикува потење.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    36.774
    Мајки, кажете ми како се справувате со хигиената (нехигиената) на подовите во домот?
    Малава почна да лази пред 2-3 недели, ама мајка и нервно попушти од грижа дали е чисто или не? Се си мислам дека е недоволно исчистено и постојано сум со џогерот во рака. Кажете ми дали и вие вака се грижевте или мене ми треба психијатар :lol:
    Абре забегав! Не сакам да ја спречувам, таман работа, ама се си мислам дека не е доволно чисто т.е стерилно чисто. Некој совет? Утеха? :) Како вие ја одржувате хигиената на подовите?

На TIGARCE86 и N.Kety им се допаѓа ова.
  11. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    haha kako jas da sum go pisuvala postov,lele prvite pati koga pocna da lazi na pod bea potresuvacki :D lele ne e ciso,lele ne e dezinfekcirano,ama posle se naviknuvas.sega ke iscitas po 2-3 pati na den ama na pocetokot bese vaka:
    sabajle iscisti,svekrvami kaci se iscisti,se gotvi i posle se cisti,ako nekoj dojde,se cisti ahaha tetka mu na mm rab vo bolnica i imase donesedo onakvi kesi za na noze za tie sto ke ni doagaat na gosti ahaha samo da e cisto abe ludnica.
    nekoj da ne vidi ke rece abe samo vie li dete i vnuce imate.
    posle svativ deka nema potreba od tolku cistenje i opteretuvanje mozok,ke iscistam dva tri pati max,prvo stavam vo vodata sretstvo za dez a posle pominuvam normalno so cista voda i sretstvo za plocki,sekogas gledam da ne ima vlakna od kosa ili sitni rab sto moze da gi picne v usta i gotovo ne e tolku tragicno kako sto nie go zamisluvavme.
    sin mi vcera za sekudna mi izbega do kolickata i pocna da go lize trkaloto :D prvo ispaniciv posle nisto mu ja izmiv ustata i gotovo vikam ajdee sega pootporen ke si )
    toa e anna,normalno e osobeno ako e prvo dete ama posle se naviknuvas i ne se potresuvas dali e dezinfekcirano ili ne,tuku dali e iscisteno ili ne oti sepak racete gi pikaat v usta pa mora da e cisto

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  12. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @An-na јас користам Дезинтал, многу сум задоволна, и за плочки и за паркет. Претходно користев Ајакс ама некако шубе ми беше дека бебе лази и после ги става рацете( и нозете :)) во уста. Сега многу не пазам, исто и со стерилизаторот, се му стерилизирав, додека јас го полнам стерилизаторот он го фатил крајчето од тепихот и го гризе :D

http://www.alkaloid.com.mk/dezintal.nspx

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Не се потресувајте многу. Чистете, ама не претерувајте... дете мора да јача имунитет, да дојде во контакт со микросветот ;) јас ништо не користев, си чистев онака нормално.

На НаталиЛили, azelea, heppymom и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Веќе сме две недели во оваа категорија :), давајте совет за какање на 5 дена, збудалев! Ниту круша ниту слива, ниту прашок од аптека што педијатарот ми порача не помага. На доење е бебуш и чај од бекутан дадов. Пробано и со сок од круша и јаболко свежо.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    Ние уште некој ден и ќе ви се приклучиме официјално во оваа категорија:).Сакам само да прашам мали ситни брунчиња со белко на газето од што може да се јават,може ли од топло? Пелени не сме смениле,памперс користиме,ја одмивам почесто и мачкам со бекутан со цинк засега.И уште нешто ако може да ми кажете какви блендери користите,ќе купувам деновиве,па ако може да ми предложете,само да не е рачен,имам еден таков:).
    Фала ви, поздрав до сите и гушки за бебушите:inlove:

16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki kako se prigotvuva palenta?

17. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Во 200 мл.зовриена вода ставаш две големи лажици,и мешаш додека убаво да згусне 5-7 мин. готова е можеш да ја комбинираш и со овошје,и со зеленчук ;)

На mal.ecka, heppymom и Пчела им се допаѓа ова.
  18. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Јас имам рачен, и како сецко ама јак е 600 вати каша прави. Сепак јас со лажиче давам и јаболко и круша онака старински со гребење :) некако знам дека не е оксидирано и самиот сок му доаѓа директ.

На Пчела му/ѝ се допаѓа ова.
  19. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Еве не и нас во оваа катагорија :)
    Мамички смееам ли да му дадам на бебуш бисквоти попара??
    И ако смеам со какво млеко??

20. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    kolku ste golemi? na ad ili na m.mleko ste?

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.