Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Ако си напредува добро и ако има добра кс не му се секирај што е нејадач, веројатно јаде колку што му е доволно.
    Ние денес полниме 9м и јаде малце повеќе од голема тегличка за доручек и ручек ама е јадач голем, а вечера не јаде толку обилно (веројатно другите оброци и млекото доста го заситуваат).
    Инаку, иако толку јаде, не е воопшто буцко затоа што е многу жив и нонстоп е во движење.

На spasovskam му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мамаситас имам едно прашање, синко денес прави 9м ама од 8 месеци се исправа на нозе, а од пред недела и пол почна и да се движи држејќи се за мебелот. Во неговото креветче баш се движи буквално околу цело креветче држејќи се за оградата.
    После отприлика колку време од оваа фаза проодуваат?

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Моето на иста возраст почна истото да го прави, но се пушти да оди дури на скоро 14 месеци. Иако беше физички спремен, му беше страв и не се пушташе од мебелот.
    Така да може да прооди и за месец дена, а може и дури после 3-4 месеци. Зависи од детето.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Кога стои до мебелот знае да се пушти ама не тргнува па затоа прашав.
    Ептен се плашам од падови и повреди па да знам што да очекувам...

5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Обезбеди само ќошиња да не се повреди, друго не можеш ништо да направиш.

6. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Ne sme bile skoro na merenje ama ne napreduva nesto premnogu, okolu 8kg e, a roden 3200gr.
    Vesel e, raspolozen, aktiven, ne place, taka da dobar e.
    Ama majka:):) go mislam i se nervoram sto voopsto ne jade.
    Krvna slika e vo red, bas sega pravevme koga bese so virus . Okolu 130 mu e hemoglobin. Ako e faza samo ne e strasno, ama ne bi salala da prodolzi vaka:)

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.252
    Мислам до година ќе прооди зашто брзо ви оди напредокот. Сега ќе вежба клекни стани (ако не му помагате на никаков начин) и кога ќе биде спремен ќе тргне. Поголемиот почна да се исправа на 7 ипол, на 10 ипол први чекори, на година надвор почна да оди. Малово на 9м почна да се исправа, еве го 10+ месеци се плаши по мебел да оди. Пушта чекори ама плашливо, полека, не е брле како брат му. Скроз зависи од детето. Најдобро убаво да извежба станување, паѓање и кога ќе прооди да не се тресеш дали ќе падне на чело.

На Tiny Love и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Тој седнува на газе кога се спушта ама се плашам кога ќе изгуби рамнотежа да не удри со глава или со уста некаде па да ги расцепи:tmi:
    На почеток паѓаше без контрола, сега се спушта на газе макар што знае некогаш да се заниша и да изгуби рамнотежа па да падне ама тоа е најчесто в креветче, кога се движи покрај мебел гледам дека е повнимателен, веројатно не се осеќа толку безбедно.

На Tiny Love и Skyler им се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.252
    Знае на кои места го боли паѓањето и таму пази :D Ако, клучно е тоа, нека вежба. Оставај го, само биди секогаш до него, обезбеди ја убаво дневната.

На Tiny Love и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Поврзано ли е тоа? И прстето цело време во уста го држи

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.211
    Допаѓања:
    111.415
    Поздрав мајки од одмор, оваа луда мајка зема палачинки да прави за да не мисли на се што не снајде на одмор. Редоследно вака идеше...

Прво пред да тргнеме на пат ни се издиша гума, времето за бебе скроз се поремети, нит доручек на време нит цицање нит спиење... урлање во кола и оваа мајка што викаше дека бебе во кола нема да земе никогаш на еден застој го земав во раце од мака веќе. Во моја одбрана 20мин стоевме во место со 3 на саат возевме. Стасавме во никакво време, нит за бањање, нит за спиење, нит за ништо.

Бебе првите 2 дена така така, после почна да се нафрла, некој осип ситен, променлив и површински, не го чеша и не му смета, на мајка и смета. Многу е језиво, да го види некој ќе рече Оваа луда мајка со сипаници на плажа го однела...

Иииии гранд финале, вчера качи тт, сабајле ги видовме 2 излезени горни. Мајкоооо... Го болат, го мачат, јачи, плаче, вика... Нит сме за дома, нит сме за на плажа, нит сме за на вечера некаде. Леле мајко!

И така, дете конечно сол проба, лиже раце, смука прсти, цуца мислиш којзнае што е, а јас се тресам сол да не лизне дома, ама...

Муабетот е за во Мајчински, ама имам и прашање, давате ли парацетамол за болка и дали цела доза или пола? Попуштив денес и дадов, не можев да го гледам како се мачи веќе. И конечно денес спие. Како се даваше тој, никако да запамтам, пола од килажа или според месеци? Дадов 2ипол мл, докторката ми рече по 3ипол за негова килажа, има 7ипол, мислев да дадам прво 2мл ама па и топличок ми е.

12. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Па мојата сум ја приметила се тегне за уши кога вади запчиња. Или си се чеша позади увото.

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.252
    За температурата пола од килажа значи околу 4мл, за болка јас давам пола доза ама не е грешка и цела.
    Ајде барем сте на море таму полесно поминува, бидете повеќе на свежи места под сенка, ќе помине. Два пати што бевме на одмор, два пати бебето ни беше болно. Вториот пат ларингит целосно го изгуби гласот, докторката вика среќа што сте биле на море.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.211
    Допаѓања:
    111.415
    Под сенка сме, облечен во тенка маичка, ама намачкан прво. Има малку боичка, ама добро се заштитивме. Одличен се покажа стикот Мустела. Докторот вика не е ова нит вирус, нит бактерија, ако беше вирус ќе имаше ладни нозе и дланки, ако беше бактерија на 37.7 не останува, ќе вивне, значи од заби нешто налепил транзиторно или од што е топло па качува тт од што се мачи да извади. И решив да му верувам на мислење од слика и мачкам Бепантен за осипот, мијам со водичка само, не го бањам додека не се стопли Јадранов малку и така. Битно не е веќе ко зајче со две доле само, има 4 комада.

На Ano, Secret-Angel7 и Skyler им се допаѓа ова.
  15. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Па генерално имаме најмногу проблем околу цицањето.
    Седи до кај 3 во градинка и сопругот ја зима мада веќе ќе треба да почне до 4 ипол и искрено мн ми се гледа.
    Доаѓаат дома со него, јадат и ѝ се приспива, спијат по околу саат/саат ипол.
    Некако ми е љута као што ти згрешив па ме оставаш и кога ќе си дојдам од врата ме тепа прво па ме тегне за маицата :D
    Ова на три пати го пишивам и не знам шо сакав да пишам…
    Working mom problems :whew:

16. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Мојата сега е 10+, тоа го прави од 8месеци и уште не оди самостојно, цело време се придржува и мислам дека не се осеќа уште стабилно да се пушти.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Оф вие сте и на доење, плус проблем е тоа да. Сега ми е јасно зш те снема од форумот, не си активна како порано. Ама work, дете, дома, ту мач ми изгледа мене :worried:

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Дали некоја мајка се соочила со тикови кај бебе од пред некој ден заприметив дека со главата наназад се мава е сеа дали дека е болна и вознемирена или од што е нервозна ама језово е бев на доктор рано било да се кажи можи ќе и се изгубеле тиковите со тек на време некоја да сподели искуство.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.211
    Допаѓања:
    111.415
    Моето мрда лево десно, не придаваме значење.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Се маваше и мојот еден период. Мислам дека вежбаше вртење па затоа така правеше често. Или само се поклопи периодот не знам

Последна измена: 23 август 2023
    На ija му/ѝ се допаѓа ова.