Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Да. Јас ја ставам пред да го внесувам во вода.

На Skyler, Tiny Love и Freckles. им се допаѓа ова.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.310
    Мајки ајде совет.
    Уште сме во Англија.
    Беба почна да кашла со шлајм.
    Дали да давам нешто и што на пример.
    ТТ нема за сега.
    Пишав и на доктор ама секако пишете ми ако знаете и вие.

3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Прашај во аптека за маст според возраста да ти дадат. Тука има 3+, сигурно и таму има некоја. Инхалации со физиолошки раствор обавезно, потопли бањи со морска сол и чисти носе. Со лесно

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Имаш Pampers Splashers, а и во ДМ има гаќички за во вода.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.174
    Допаѓања:
    111.276
    Ништо, толку мало бебе не знае да искашла. Евентуално давај течности, сокчиња, да се разреди шлајмот.

Бебе мое е алергично на сонце. Сега сфатив дека дел од плачките се и за тоа. Не знае да се снајде и ако го фатам незгодно плаче, ваљда го чеша а не може да сфати како да се почеша... цел е црвен, околу очите е како да плачел 3 дена. На сонце се појавува, на пладне во апартман го тушираме, спие и тука се смируваат а попладне кога е сонцето скоро зајдено помалку се активираат. Мачкам, се супер, со маичка сме, нема изгорено, супер е, ама од црвенилото ми е жал да го гледам. Ко сипаничав ми е.

Мене од стрес некни од коа крена тт и повраќаше ми се поднамали млекото, не баш малку, скоро и да немаше а тој пусти бара, сака да цица, тегне ли тегне, па удрив на пивце, малку поспавме и добро е. Што убаво си јадеше по 190гр, па и 200 од доручекот, сега едвај 150 со лажги и тегнење. Буквално уста затвара. Вечера ни 100гр не ги јаде. Ама затоа свежо овошје дај му, јаде со тоа забите кине праски и кајсии, круши глода, гмечи лубеница... душа негова да е ушлакан цел во овошје. Да се прибереме и ќе глода и патлиџан, пиперка, краставица од бавча. Па јајце ќе дадам и да почнеме да се префрламе на парчиња, таман да изедеме кашиве купечки.

6. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Бебево само седи во хранилка скроз исправена, не сака ни да се потпре со грб, си ги става рачињата на послужавник, скроз стабилна, ама матичната вика да не сме ја седнувале, мала била, а за недела полни 7 месеци. Лази уште од пред месец, а сега ја гледам само пробува во креветче сама да се дигне и да си седне. Докторкава ми направи шубе, ако сме ја седнувале сме и оптеретувале 'рбет. Ама ние никој со сила не ја тера да седи, сама сака, ако ја легнам се бори, лумпува во креветче. Не знам дали грешам јас некаде или др дава само "глобални" совети.

7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.511
    Допаѓања:
    2.626
    Малааа :x
    Мојата од 5 почна се исправа у хранилка и на ортопед ништо не кажаа, веќе на 6 беше стабилна и си седеше.

На oblace1, Tess36 и Skyler им се допаѓа ова.
  8. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Леле мала бе (facepalm) па вие не ја седнувате намерно.. бог да чува. И моево утре полни 7 и сам се исправа и на хранилка и во количка и во релаксатор.. се додека не ги “форсираме” ние да прават треба да се остават само да се развиваат а наше е да им го направиме просторот безбеден:D
    Со кревањето така со раце вежба стомачни за утре да може сам да си седне од лежечка положба, така ми рече ортопед :D

На Tess36 и Skyler им се допаѓа ова.
  9. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Majki dali nekoja vakumirala vo teglite od hipp/dm/holle ? Mi se sobraa mnogu,probav da vakumiram kasa ama ne se vakumira so nivnoto kapace. Dali ima takvi kapacinja da kupam negde ili da gi frlam teglickite da ne mi drzat mesto?

10. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.474
    Не ги бива за ништо

На Lavica2602 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Fala na odgovorot,odma frlam

12. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Моево од 5 месеци седи, на нас, потпрена. Едноставно сакаше и можеше. Пред да направи 6 веќе и сама седеше без помош. Сега сака да се исправа и учи на лази.
    Еднаш и беше закочено вратчето и ми направија огромна паника дека и е од тоа што ја седнувам..поминаа неколку дена исто како и кај нас возрасните, кога ќе спиеме лошо или ќе не фати промаа и помина.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Како бе ја оптеретувате кога сама седи?
    Ич да не ја слушаш, бебињата знаат да проценат што можат, а што не можат. Секако дека на сила не можеш да ја натераш да седи со исправен рбет, значи проценила дека може и си сиде.
    Уживај мама, плус возраста и е за тоа идеална.

На Tiny Love, oblace1 и Tess36 им се допаѓа ова.
  14. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Мене овој ми е испробан и е топ.
    1 шоља овесни снегулки
    1 банана
    2 јајца
    1 полна шака спанаќ (место спанаќ некогаш ставам боровинки, малини…)
    Блендирам во нутри булет и вуала :D
    Готови се за 5 минути.

На H.VAGA, Lavica2602 и Ив10 им се допаѓа ова.
  15. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Кога викате седнуваат сами,мислете на тоа од лежечка позиција да стани и да седни на газето или вие ги ставате да седнат па седат исправени без да паднат и без потпирање?

Ова прашувам зошто бебево има 3 месеци и кога е на мене ја крева главата како да сака скроз да се исправи, ама кога е на под ги фаќа играчките и се подкрева.

16. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.177
    Мислам дека од полуседнато мислат, после 4-5 месеци во скут го ставав ама под 45 степени и почна да се исправа полека, а за само од меше после 7 месеци

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Мајки вие што веќе давате млеко (тетрапак), со какво почнавте? Јас се мислев да почнам со битолско 70:30, ама ми велат демек алпско било подобро, па викам да ве прашам вас за мислење

18. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Како бе малаа ... веќе сама штом си седи не се оптеретува ништо. Бевте на контрола на ортопед? На нас ни кажаа уште на четири месеци во полуседечка да биде, а веќе на пет месеци ни дозволија да ја седнуваме во количка и во хранилка. Па и докториве више ...

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    И за во количка ја прашав, дали може веќе во седната, затоа што транспортерот нејќе да го види, она запнала никако, рано било, па ја шетаме во раце, сака да си разгледува наоколу, да чепка се. Затоа и тука си прашав, со докториве аман, на 4 форсираше да даваме храна, а сега на скоро 7 да не седела, оди најди им крај.
    Фала ви на сите, секако ја оставам да си прави што може сама, само ми беше на мисла да не не правам нешто како што треба.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Може Алпско ама ќе бараш да е со потекло од Словенија а не од Босна, затоа што исто е паковањето.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.