Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    Слободно стави ја да седи штом сама сака ич не се мисли, а и голема е моето почна од шест месеци да седи. Ставај ја и ке видиш како полека ке бива стабилна инаку на кој друг начин би научила. Нема да погрешиш, докторката нема врска што збори.

Инаку за ужина што им давате млеко или? Три оброка има малото и не знам дали да продолжам со млеко како ужина или да давам нешто друго.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    froddo за во градинка, за внатре дали се ок?:)

3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.028
    Допаѓања:
    13.252
    И јас да се надоврзам, каков материјал е внатрешноста?

4. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Ima li nekoja majka so bebe 8++ sto vo momentov e vo skok, da spodeli kako pominuva, jas mislam veke ne mozam da izdrzam

Od 31 nedela pocnat skok, eve sega e 36, horor mi e sekoja nok se budi, vristi i se prevrtuva vo krevet. Non stop na cicka, sekoj saat.
    Budenje u 06h. Legnuvanje vo 00h. Dremki dve u denot, i togas so poprvo ili da jadam ili da pospijam malku, iscrpena sum skroz. A kogs ne spie, e togas ne znam kade mi e glavata. Ili e vo race, ili "patka" - ili kako i da se vika. Ni vo hrsnilka sedi, ni ligavce ( sekakvi probani) ne saka. Vo dubak kolku da otidam do wc. Ne sednuvam. Smesno e moze, ama nemam vreme da se istusiram ( cekam maz od rab u 23h i toa mi e luksus, ako se zadrzam ne sedi so tatko mu, vristi)
    Mi stanuva se potesko i potesko. Nema nikakov red. Doma ne postignuvam nisto da zavrsam. Mislovna imenka gotvenje,a si gotvev non stop...
    Ke se vrati li vo "normala" nekogas se...

Nitu mozam da go prosetam. Kolicks ne saka. Vo race se ixmoruvam, so kicmata si imam problem. Non stop sum zakovana doma. Se osekam neubavo. Kako jas da sum kriva sto ne prifaka nisto, vo smisla, hranilka ne, ligsvce ne, kolicka ne... Se mi e oteznato sto imame rekvixiti a ne se koristi nisto...
    Bev kaj moite, si vikam mozebi ne se spravuvam dobro ksko majka. Nesto gresam. No i majka mi uvide, bebevo vo pravi denot " nepodnosliv"... Ednostavno te iscrpuva. Cela energija na nego ja trosam

A so fino si bese mirno bebe do nekade 6 meseci..... ☹️

5. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Мајки колку мл парацетамол да дадам за болка? Нема тт ама неподнослив е.. пд 9 како заспа до сега 5 пати стана со плачење за на крај се расони и уште не може да го успијам… ќе се пукам во нога :bug:
    Не сум пишала бебе утре полни 7 а е 7400

Последна измена: 27 август 2023
  6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Froddo prewalkers (тие што се баш за деца што допрва почнуваат да одат) и што ги имам јас според мене одговараат и за внатре да се носат зашто се премеки, без ѓон, како домашни патичиња. Целосно се изработени од кожа, вклучително и внатрешноста е кожа @Skyler. Обичните Froddo за веќе проодени деца имаат ѓон и мислам дека не се баш соодветни за внатре иако се и тие меки, лесни и целосно се превиткуваат како топка, ама намената им е пред сѐ за надвор.

За во градинка јас конкретно Snugi му земав (овде педијатри нив ги препорачуваат, а мора да има некакви патичиња за во градинка), сметам дека се посоодветни од Froddo за таа намена. И дома кога ќе биде поладно ќе носи Snugi. Јас лично планирам да земам исклучиво barefoot обувки, со Froddo почнав зашто се многу квалитетни и се совршено изработени за мали стапалца и правилен од, за понатаму ќе видиме.

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    10.796
    Види во упстството, мислсм беше 3мл.

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Се јавивме само, ортопедот кажа нема потреба од контрола сега, да наполнат 8 месеци, па тогаш, ама ми кажа да ги оставиме да прават се што можат сами, нормално со поддршка кога треба.

На Leanne му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.313
    Мајка ,мојава ја носев кај Видоевски. Кога му кажував дека бебе од 4 месеци сака да седи он ми рече вака " заборавете на правила и бабини деветини дека бебе не се седнува под 6 месеци. Самото бебе ке си каже,ако е доволно цврсто и силно да сака да седне седнувај ја ,така и правев". Исто ти е и со ова.
    Што си седи ,не слушај никој. Значи веќе самата се осека стабилна.

На Tess36 и oblace1 им се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Мајки, за 4 дена бебе ќе прави 8 месеци. По апликација не е во никаков скок, извади 4 заби, нема абер од лазење или седење без помош. Меѓутоа, како повторно да имам новороденче во однос на спиење. Од скоро сме со 2 дневни дремки, ама од тогаш и почна будење на саат или 2 со мнооооогу тешко презаспивање. Се случи да се разбуди во 05 да презаспие дури 7 и 15. А претходно цела ноќ се буди, се вртка, кенка, плаче. Еднаш му давам да јаде во текот на ноќта, убаво јаде преку ден. Имате ли слично искуство или знаете што се случува? Зомби сум од неспиење

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мајка сигурна си дена не влегувате или влеговте во 6 скок? 6от скок почнува негде пред 8ми месец. Инаку симптомите што ги кажуваш се класични за шести скок.
    Во 6ти скок наеднаш ќе пролази, ќе седне стабилно а може и ќе ти се исправи, пребрзо ја развиваат моториката во овој период.

12. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    414
    Мами, од кога се почнува со миење на запчиња? Ние имаме две убаво излезени не знам дали да почнам? 9 месеци сме.
    И дали само со четкичка или и паста има некоја за бебенца?

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Може да почнете. Има силиконски напрстоци и пасти 3+. И онака се става минимална количина. Јас имам купувано и само силиконски напрсток па со вода. Битно да се четкаат.

81s2q4tesul-sl1500-600x600.jpg

На GIGI69 и ija им се допаѓа ова.
  14. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Исто е и моево само што денес полни 7м.. јас не знам што е ова:| според др гуднајт излезен е од скок а он се понаша бетер од кога му пишуваше дека е во скок.. гуднајт вика од пола 33та до пола 37ма е скокот, а моево од раѓање е 30та а од термин 28ма и никако не ми се совпаѓа со ништо..
    можно е порано/покано скокот да доаѓа? (facepalm)
    исто има 4 заба и уште еден скоро пукнат, само што моево лази војнички и застанува на 4 се клацка за правилно лазење ама уште не тргнал.. се исправа за да седне сам, а и се исправа да стои на нозе.. и најинтересното навечер се буди плаче и одма на 4 застанува и се клацка напред назад и плаче :x
    Лудило!

Последна измена: 27 август 2023
    На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.185
    Скоковите се debunked, а и кога ќе размислиш логично е дека не може да се развиваат сите исто.. инаку исто и ние сме 8 и неколку дена и тежок период е, дали се заби, дали нови вештини, плачење и кенкавост, поготово навечер.. и многу ноќи имавме така со 2 саати будни во сред ноќ :sweat:
    Значи сите тука негде сме, преморени

16. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    И мојот е ист само што влеговме во 9ти месец. Преку ден и така и така се трпи, не застанува, напорен е ама проаѓа денот. Ама затоа навечер ауууу веќе некој период се буди по пет пати, кенка по сто пати, во сред ноќ мисли дека е време за игра седи будно и сум жива ненаспиена, гроги сум.
    Кога ке ми текне на ноќите кога си спиеше убаво ми се плаче.
    Се надевам за брзо ке помине и ке се врати во ред.

17. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки, бебе сабајле се разбуди со растечен нос.Нема температура ама носето му е растечено и е кенкав. Чистњм нос со носко.Вади горе четири заби одеднаш.Може ли од забите да е?

18. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    Да да можно е да е од забите.

На Ив10 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.511
    Допаѓања:
    2.626
    Да може од забите, мојата така ги вадеше горните заби баш и плус поткашлување.

На Ив10 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Токму така, бебе само знае колку може. Еве вчера пишав дека сум во дилеми со седнувањето, а денес госпоѓица се вртеше, се ролаше по земја и наеднаш си се дигна, се потпре со раче и си седна и гледа накај нас со смеење, да види реакција. На матичната пред да ја сменам ќе и кажам ушите да и ги јаде, детево ќе прооди, она вика не ја седнувај.

На Misskirova, Leanne и LizzyGrant им се допаѓа ова.