Големото до годинаипол имаше 2 дремки, на годинаипол тргна во градинка и дремките станаа по 1, односно таа во градинка. Не беше изводливо за втора дремка. До 6ипол години беше со 1 дремка дневно обавезно. Малото заспива рано, во 9, затоа мислам дека 2 дремки се ок, ако станува во 9 и заспива во 9, мислам дека е сосема ок, но не станува секој ден во 9 па затоа има некогаш 2 некогаш 3 дремки.
И мојот станува во 9, ама поради тоа што сега ја зголеми првата дремка и втората заспива покасно навечер заспива 10-11. Ем ноќното ми е касно, ем измачување е втората дремка да го успијам и не знам дали да му ја скратам. Ако нема втора ќе треба пак 6-7 да заспива
На 10++ најчесто сме со две дремки ама исто непредвидливо е колку ќе траат. Следам прозорци на будност обично, ама последниве три дена не знам што се случува седи будна по 6 саати пред ноќното спиење, никогаш не седела толку кратки и се дремките а борби водиме за заспивање..
7 месеци има бебето. Со главчето врти лево-десно, понекогаш при лежење. Нормално е, прават така и вашите? Инаку брбља, бабаба, се смее, вика писка, вежба гласни жици.
Моево и од чиста мира врти, ама сфатив дека со брат му така се закачаат, прдат со устињата и мрдат лево десно со главите и се закачкаат, па се караат со ржење овој му вика на брат му... братски работи
Моето е 9ипол месеци и има две дремки. Во последно време пред ноќното спиење знае и по пет сати да е буден и кога ке го легнам нема абер одма да заспие. Првин лудува по креветчето па тогаш заспива, а му се спие па не види, му се затвараат очи но не сака да заспие одма. До пред две недели, а го испиеше млекцето веднаш заспиваше сега тешко.
Леле луѓе кажувајте како да научам бебе да паѓа на газ? Почна малце од малце да лази, уште не му е усовршено ама многу сака да се исправа на мене, кревет итн ама се фрла или наназад или нанапред паѓа и директ на глава во перница и се смее ко луд.. ова за на кревет зборам, кога е на земја не се исправа уште по маси комоди и слично Не разбирам како може бебе од 7м да не знае уште да седи стабилно по 1-2мин макс седи и паѓа лево десно, а толку да сака да се исправа и да стои на нозе ова бебле ми брза негде само не знам каде
Само ќе се научи, само стоев на почеток до него да не удри со главчето на земја.. ама таман се научи да чучне на газ, сега му текна да ги треска играчките од земја ама крвнички и прееска по нос се тресна кога му се одби... Секој ден смислуваат како да ни обели косата
Наполни 8 пред 1 недела, застанува на нозе на кревет, во креветче и се шета лево десно, скока, го клати креветчето и пак знае на седење да се смкне на страна. Нема он време за губење да учи да седи, не планира да седи чоекот. Што да ти кажам, брза ептен јако.
7+ сме, ниту лази ниту абер нема за седење сам, не ни пробува. Страв ми е да не касни со тоа, знам дека не треба да се споредувам и дека секое дете е само за себе но исплашена сум, дали треба негде дс го носам?
7+++ е. До вчера буквално не можеше ни 2 минути сама без поткрепа да доседи. Денес половина час со играчки се занимаваше околу неа без да се преврти. Така да се во свое време. Ни ја учам нешто посебно, ни пак нешто многу споредувам.
И мојот на 7 ништо не правеше. После 9 научи се одеднаш, чекај ќе видиш после ќе го бараш времето кога е бил 7 месеци
И јас читајќи овде се подзамислив да не касниме. Мојот е 8 и уште не седи самостојно. Лазење исто авер нема. Најново дури и кога ќе го наместам да вежбаме седење во секунда се фрла наназад и се смее. Глава ќе скрши. Па седнав прочитав и пишува меѓу 7-9 се очекува да седи. Некои пред ова некои после ова. И толку решив да не се замарм повеќе. Ќе им дојде времето.
И јас така знам, од 7 до 9м ќе совладаат седење, тие што лазат ќе усовршат лазењето... Синоќа што беше мајки тоа, не заспа повеќе од 1 час, брадавиците ми се ко со шмиргла трљани, нок стоп на града и тоа приплакува, не да стане само... Пукнав. И еве го господинот сега си презаспа сам од лежење само до мене, и ќе спие сега до 10 и ќе се уништи цел ред. Инаку скок во развој број 6 не дрма.
Баш така. Ќе усовршуваат. Ќе си дојде се во свое време Инаку на мојов хит во моментов му е во релаксаторот да се навали скроз напред, да гледа под него. Жива среќа каишите се јаки инаку ќе беше слетување на глава. Кај бебе за среќа до сега скоковите лесно проаѓаа. Се мислам кога и кој ќе не здрма јако. И дајте совет како да седи бебе додека го хранам. Значи во тој момент или се смкнува, или се навалува напред или се игра со лигавче. Душа немам секое јадење за да му ја погодам устата морам борби да водам со него. Значи првите 5 залаци се касниваат и после тргнува во акција.
@Ano , не знам што совет да ти дадам, пола од времето посебно кога сме сами наутро си е мирна, си имаме тивки активности, по смирени мислам без проблем јади. Имам забележано дека во кујна нели работи на сите страни, па светка, па трепка нешто и губи внимание брзо на храната. Па гледам бар хранилката да ја завртам кон ѕид, кон масата или слично. Да нема многу работи во видик. Пробано и со играчки на хранилка и со се. Тоа уште полошо. Става играчки во храната, па фрла и така. Е на пример утрово реши свекрва да биди заинтересирана баба за внучето и со часови да го игра. Верувај хорор ни беше хранењето. Дете преморено и гладно во исто време. Ни сила да јади, ни сака да спие гладно што е нормално. Кај нас е битно да не е прегладнета или баш пред моментот за спиење. За било кој оброк ова. Доколку е во таква фаза само млеко сака и ништо друго.