1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Нормално, си бараат сигурност. Ќе најдеме нов начин, тетра, маичка моја, нешто пробуваме, ќе видиме што ќе упали. Само да ми се врати старото бебе што само се успиваше, ако е возможно, па со другово ќе се снаоѓам :D

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Души гушкалчиња :inlove:

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Леле јас ќе спобудалам. Многу се нервирам зошто вака престана да јаде. Можеби е до скокот не знам. Павлака дадов, ја сака. Јаде, ама не е пак тоа што беше предходно да седне и да се најаде убаво. Неколку лажички и готово. После некое време да заборави дека нудам јадење па пак неколку лажички.
    Мешаш со нешто или чисто само јогурт даваш?
    Јас пробав со палента и со гриз не сакаше. Пробав гриз чисто, исто само неколку лажички проба. Измешав гриз и со овошна кашичка и не и тоа не. Зошто не ми јаде детево не знам. А си цица.
    Компир вечерва пробав, него го јадеше без проблем ама пак количински малку.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    За колку време ви се чисти секретот во нос вообичаено? Бато донесе нешто изгледа од школо, него го опоравивме, сега бебе е затнат, крчка, свири, навечер особено ми се пара срце кога го гледам дека се мачи за дишење дури цица.

5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Дали е доцна блиску до 8 месеци да купувам од оние музичките мечиња проектори за да вежбаме успивање? Имав вртелешки на креветчињата, ама госпожа успеа веќе да се исправи и ги тегнеше, не беа веќе безбедни, ги тргнав.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Па на синко веќе не му делува баш баш, интересно му е да си игра со него. Ама го тргам на страна и пуштам па ни успева уште. Јас некако не се потресувам да спие сам, што знам, цица, заспива и ако стане пак презаспивам и така. Мал ми е премногу да го оставам сам. Утрово баш слушав едно видео за тоа самостојност учење, оставање да се исплаче, не реагирање на повик... Кога размислив има голема поврзаност, на бебињата единствен начин на комуникација им е тој, ние сме им единствена комуникација со светот и замисли да им го пресечеш тоа, создаваш емотивно нестабилна личност. Да не ја должам, еднаш веќе зборевме за ова, да не се расплинувам. Ако не плачат твоите, само се вртат, пробај, ништо не те кошта. Моето не е шумиш туку обично едно еже од Крш земено, не е повеќе од 2000ден.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Дефинитивно не сум спремна да ги оставам сами. Џабе ми зборат остави го да плаче ќе му помине, сама ги правиш такви, јас не успевам, кај цело време осеќам грижа на совест кога држам едно, а другото ме гледа (веќе разбираат и пружаат рачиња), уште да ги оставам кога очигледно нешто им треба, макар и само мајчино присуство. Инаку не сакам шумиш, туку гледав едни на кико, како мечиња, со многу мелодии и светлечки ефекти, па барем да се загледуваат, да се чешкаме и така да заспиваат. Иако најчесто девојкава в раце ми заспива, ама кога ќе ја спуштев досега, ако се разбудеше, вртелешката си ја гледаше и презаспиваше, ама сега сфатила дека може да ја тегне и да ја гризе, па си викам ова на комода да ставам и да им светка и пее нешто.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.143
    Допаѓања:
    111.133
    Ти па со 2, попрво ти ќе попуштиш физички од нив во спиење. Јас душа немам да го оставам да плаче да го слушам. Разгалено? Нека е, ко да ќе биде бебе цел живот, ете го големиот од кај 2ипол години до сега си е скроз самостоен и у раце не сум го зела, за гушкање ако го намолиш може, сеа па и ми фали.

На Anturium и Tess36 им се допаѓа ова.
  9. Proletno

Proletno Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    571
    Извини што упаѓам :)..Ако имаш некој близок со близнаци нека ти сподели искуство. Јас слушав совети од тие родители и многу ми помогнаа. Со едно бебе и со близнаци има многу голема разлика. Да ни е со лесно :)

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Во осми месец е транзицијата со кратење една дремка?

11. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    2.162
    Генерално сами покажуваат, мојот третата сам ја одбиваше со плачки и заспивање со полиција. А некогаш се погаѓаше да му биде многу доцна третата, накај 6-7, кога реално треба да почне ноќно и така направив транзиција на 2 дремки на 7++месеци. Следи го бебуш, сам ќе си каже

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки дали би направила голема грешка ако во гриз една порција додадам пола лажичка шеќер?
    Бебе престана да ми јаде се од страна каши овошни и зеленчукови. Гриз палента не јаде исто, бидејќи се блантави претпоставувам без зачин, ама и со павлака, јогурт не ми ги јаде.
    Вечерва јадеше бисквити од Лино за 6+ месеци. Единствено нешто последниве 10тина дена што го изеде цел оброк и без проблеми и бркање и туркање.
    Инаку сме 7++.

13. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Мојот е 11+++ шеќер не додавам. Додади урма, банана, цимет, какао.. имаше периоди кога ништо не јадеше, па пак се враќаше во нормала. Не значи дека не му е вкусно, може од други причини да не јаде. Они не ни знаат за поинакво, се додека не ги научиме на сол, шеќер, зачини..

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  14. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    Јас не би дала шеќер на толку мало. Може му е период, а и на таа возраст уште се навикнуваат на јадење. Си пробала полека да воведуваш парчиња? Моето бебе исто ми одбиваше каши, сакаше сама да јаде, откако почнав по малку парчиња почна повеќе работи да јаде. Пробај со варено јаболко, малечки парченца. И продолжи да воведуваш вкусови, може нешто ново ќе му се допаѓа повеќе.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Шеќер не. Ставај агаве сируп ако сакаш да заблажиш

На Tiny Love и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  16. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Пробав со овошје да додавам не сака ни така. Можеби е некој период и јас си викам така. Имаше и вирус претходната недела, па од сирупите можеби сеуште не сака да јаде.

17. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Не сум пробала со парчиња сеуште, ми е страв. Нови вкусови воведувам ама ништо не прифаќа. Се надевам дека е период и ќе се врати во нормала.

18. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Никако шеќер на таа возраст. Па ни до две години не би дала. Ке почне да јаде, стави му нешто поблаго од тип на банана или урми. Или тоа што јаде најмногу, тоа му давај.
    Шекерот е прештетен, греота е да им даваме.

19. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Таа си јадеше се од страна каши дозволени за возраста. Работава е што се наеднаш престана да јаде. И какво овошје да додадам во другото јадење не го сака.

А дали ги давате овие бисквити од Лино што се дозволени за 6+ месеци. Бидејќи мислам и во нив има шеќер. Или и тие не се дозволени?

20. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.174
    Лино немам дадено, имам лобело по една до две максимум за да седи мирен 5-10 мин. Немој да се паничиш еве и јас вчера пишував дека не сакаше да цица, може е период и ќе помине. Наше е да им нудиме здрави опции па кога тогаш ќе пројадат

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.